Belföld

Útközben a kormányfővel

Gyurcsány Ferenc szerdán mutatta be és dedikálta Út közben című könyvét. A miniszterelnök alkotására rengetegen voltak kíváncsiak, a Török Gábor és Lakner Zoltán által méltatott kötetet hamar elkapkodták a polcokról.

A kormányfő szerdán megjelenő könyvének bemutatójára egész tömeg gyűlt össze a Nyugati téri Alexandra könyváruházban: a hatalmas alapterületű bolt teljesen megtelt, még a karzaton is zsúfolódtak a kíváncsiskodók. Gyurcsány Ferencet – aki feleségével és édesanyjával érkezett – hatalmas tapsvihar fogadta, amikor belépett az épületbe. Ennél már csak akkor kapott nagyobb ovációt, amikor meghatódottan könyve első, dedikált példányát átnyújtotta édesanyjának.

Gyurcsány Ferenc beszédében elmondta: reméli, hogy az érdeklődők úgy találják majd, ez egy olyan ember könyve, akinek a véleményével lehet vitatkozni, de gondolatait érdemes elolvasni. „A könyv megszületése pár hónapnyi intellektuális szenvedés volt, majd pár hét írás, végül pedig pár nap hátfájás” – fogalmazott a miniszterelnök. Mint mondta, műve a megértés könyve bizonyos értelemben: ha valaki közszerepet vállal, meg kell értenie, hogy demokratikus kötelessége elmondani, mit gondol a politikáról, az országról. Másfelől pedig meg kell érteni, hogy vannak más, legitim, törvényes hitek is, a szociáldemokraták csak részek az egészben. „Nem vagyok történész, sem szociológus vagy politikai elemző. Politikus vagyok, és mint ilyen írtam meg a gondolataimat az országról, a jelenről és a riválisaimról. Ez egy politikai értékelés, amellyel valószínűleg vitatkozni fognak. Az is biztos, hogy lesz hatása a pártra, a kampányra. Elég nagy baj lenne, ha nem befolyásolná, hiszen miniszterelnökként ezeket a gondolatokat fogom képviselni” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Kampány is, program is, esszé is

A könyvet – a kiadó képviselőjének szavait követően – két neves politológus is méltatta. Török Gábor szerint három dolgot kell megvizsgálni egy új alkotás esetében: ki írta, miért, és kinek szól. „Az elmúlt időszakban több dolog is elhangzott a kötettel kapcsolatban: kampánykönyv, közhelygyűjtemény, elveim kifejtése, politikai program, vagy esszégyűjtemény. Én úgy gondolom, mindegyik, és egyik sem” – mondta Török Gábor. Hangsúlyozta: a könyv legfőbb üzenete, hogy a politikáról egy politikai írás született, amely politikusi cselekvéseket fogalmazott meg. Így az Útközben – mint Török Gábor Fogalmazott – egy identitáshiány-pótló könyv.

Szociáldemokrata kérdések

Lakner Zoltán kiemelte: a könyvnek valóban köze van a közelgő választásokhoz, ez a szocialista párt programja. „Tartalmilag a baloldal problémáit dolgozza fel, a dilemmát, ami a piacgazdaság és az állami beavatkozás egyensúlyba hozása okoz. Fontos hangsúlyozni, ezen kérdések egy nyugat-európai politikai vita fő áramát jelentik, és lényeges, hogy ezek a gondolatok bekerültek a magyar politikai közéletbe” – véli Lakner Zoltán. A politológus elmondta: ezek a gondolatok javaslatok, programelemek, egy útkeresés részei. „A második rész a politikai program kifejtése, amelyet számon kell majd kérni a kormányfőn” – mondta Lakner Zoltán. Kiemelte, egyetlen dolgot hiányolt csak: véleménye szerint az emberi jogi kérdéseket erőteljesebben kellett volna képviselni, hiszen Európában ezek is fontos baloldali értékek.


Hatkor az elitnek dedikált


Este hatkor a kormányfő újabb, szűkebb körű dedikálást tartott a Magyar Tudományos Akadémia épületében. Itt Ferge Zsuzsa szociológus és Romsics Ignác történész méltatta Gyurcsány Ferenc könyvét. Az eseményen egyébként a klasszikus baloldali elit színe-java megjelent Farkasházy Tivadartól Erős Jánoson át Sugár Andrásig és Zwack Péterig, sőt, Csányi Sándor is dedikáltatott egy példányt. Természetesen az MSZP prominensei is résztvettek a könyvbemutatón. A zárt körű rendezvényen többszáz példányt osztottak szét az Útközbenből (szemben a koradélutáni dedikálással, ahol az érdeklődők nagy stóc könyvet tartva kezügben tolongtak a könyváruház pénztáránál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik