Belföld

Helyreigazításra kötelezték az ÉS-t

Kondor Katalin és a Magyar Rádió (MR) indított sajtópert a Fővárosi Bíróságon, amely helyreigazításra kötelezte az Élet és Irodalom (ÉS) című hetilapot Vásárhelyi Mária cikke miatt. Több pontban azonban elutasították a kérelmet.


Csak 6250 forintot vesztett a rádió?

A Magyar Rádió (MR) Humánpolitikai és Jogi Igazgatóság Jogi Csoportja a FigyelőNetnek azt az információt adta: nincsenek adataik arról, hogy a közrádió összesen hány pert indított az elmúlt években, és ezek milyen eredménnyel végződtek, mert rendszerint külsős ügyvédi irodák viszik az ügyeket. Saját belső rendszerük szerint a 2004–2005-ös évben az MR csupán egyetlen esetben indított helyreigazítási pert. Ebben az esetben a Fővárosi Bíróság, illetve a Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Rádió keresetét elutasította, és az MR Rt.-t 6250 forint perköltség megfizetésére kötelezte.

A kedden kihirdetett nem jogerős ítélet szerint az újság megalapozatlanul állította, hogy az intézmény vezetői személyiségi jogi pereik révén több tízmillió forinttal rövidítették meg az adófizetőket, a rádiót érintő médiahatósági döntések kapcsán pedig valós tényeket abban a hamis színben tüntetett fel, mintha “a magyar Rádiónak mint egésznek a működése törvénysértő lenne”.

Ugyanakkor számos más, a felperesek által kifogásolt kitétel az elsőfokú bíróság álláspontja szerint az értékelés és a vélemény kategóriájába tartozik, a kancelláriával kapcsolatos szövegrész kapcsán pedig az MR-nek nincsen kereshetőségi joga. Ezért ezekben a pontokban a keresetet elutasította a Fővárosi Bíróság.

Az ÉS idén június 24-i számában megjelent, A jereváni rádió Budapesten című cikk miatt indított sajtó-helyreigazítási pert a közszolgálati rádió és akkori elnöke, Kondor Katalin. A felperesek álláspontja szerint valótlanul állította a kifogásolt cikkben Vásárhelyi Mária, hogy ellene az Orbán-kormány idején az MR és a Magyar Nemzet című lap a Miniszterelnöki Hivatal “hátszelével” folytatott “gyalázatos lejárató kampányt”. Kifogásolták a cikk azon kitételét is, hogy az intézmény vezetői az általuk indított személyiségi jogi perekkel “megrövidítették” az adófizetőket, s ezen eljárások költsége “több tízmillió forintos nagyságrendű lehet”, továbbá azokat az állításokat is, amelyek az MR “törvénysértő működésére”, illetve a “szégyenletes jogsértéssorozatra” vonatkoztak.


Vásárhelyi Mária  a FigyelőNetnek jelezte: nem kívánnak fellebbezni.

Kondor Katalin korábban a FigyelőNetnek elmondta, hogy ellenük kevés pert adnak be, általában ők lépnek jogi útra. A rádió jogi irodája megbízásából ügyvédek figyelik a Népszavát és az Élet és irodalmat. Kondor szerint ha egy pert elveszítenek, az rendszerint azért van, mert a bíróság véleménynek veszi azokat a tényállításokat, amelyeket sérelmeznek. Szerinte ebből következik, hogy csak a győztes perekről számolnak be a Krónika című hírműsorban.

Vásárhelyi Mária médiaszociológus korábban lapunknak úgy nyilatkozott, hogy „valószínűleg Kondor Katalin sem indítana ilyen lelkesen pereket, ha saját zsebből kéne fizetnie”. Erre reagálva a Magyar Rádió elnöke elmondta, természetes, hogy a közrádió költségén védi magát ezekben a perekben, mivel az elnöki tevékenysége miatt támadják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik