Belföld

Rohamosan csökken a hiány Szerbiában

Szerbia pénzügyminisztere szerint az idei év első hónapjaiban, rendkívül alacsony mértékű volt a költségvetési deficit, és felére csökkent a külkereskedelmi hiány, így az ország a legalacsonyabb költségvetésű európai államá válhat.

Mladjan Dinkic pénzügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a költségvetési hiány az év első három hónapjában 2,4 milliárd dinár volt, több mint kétszer kevesebb mint a tavalyi év hasonló időszakában, s a bevételi oldal 25 százalékos növekedést mutatott, elsősorban az áfa-kifizetés miatt.

Az idei évre a belgrádi kormány 20,5 milliárdos deficitet tervezett, s – mint a miniszter fogalmazott – ha így haladnak a dolgok, akkor Szerbia a legalacsonyabb költségvetési hiánnyal rendelkező országok között lesz Európában.

Mladjan Dinkic közlése szerint az év első két hónapjában 42 százalékkal csökkent a külkereskedelmi hiány, 57 százalékkal nőtt a kivitel, míg 13-al csökkent a behozatal.

A devizatartalékok főként a privatizációból befolyt összegből bővültek 22,5 milliárd dinárra (egy euró kb. 81 dinár), a magánosításból az első három hónapban négyszer több pénz folyt be, mint tavaly egész évben, de 15,3 milliárd dináros bevételből 12,1 milliárd a Jubanka eladásából származott.

Nincs többé szükség IMF-hitelekre a devizatartalék növeléséhez, mivel az úgy is túl magas, 4,3 milliárd dollárt tesz ki, vagyis 2,5-szer nagyobb a teljes dinártömegtől – fejtette ki Mladjan Dinkic.

A pénzügyminiszter megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a magyar OTP Bank Rt. mellett további három pénzintézet – az Erste Bank, a Nova Ljubljanska Banka és egy bolgár befektetési bank – jelezte, hogy részt kíván venni a Niska Banka (Nisi Bank) privatizációjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik