Belföld

A Lenovo megveheti az IBM PC-üzletágát

Az amerikai hatóságok engedélyezték, hogy a Lenovo megvegye az IBM PC-üzletágát.

Az USA külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottsága (CFIUS) engedélyezte az IBM-nek, hogy eladja személyiszámítógép-üzletágát a kínai Lenovónak.


Az IBM közleménye szerint a bizottság nem gördít akadályt kínai cég vásárlása elé, mivel a Lenovo végig együttműködött az amerikai hatóságokkal.

Korábbi piaci információk szerint az USA külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottsága (CFIUS) komolyan aggódott, hogy a kínaiak olyan technológiai titkok közelébe férkőznek, amelyeket akár katonai célokra is felhasználhatnak.


A Lenovo jelenleg a kínai PC-piacon 27 százalékos részesedéssel bír, egyben a legnagyobb ázsiai gyártó, és a világon az ötödik legnagyobb. Az IBM az idei év első kilenc hónapjában 6,8 millió PC-t értékesített, és ezzel 5 százalékos a világpiaci részesedése, szemben a Dell Inc. 16,4, vagy a Hewlett-Packard 13,9 százalékos részesedésével. 



A Lenovo megveheti az IBM PC-üzletágát 1

Lenovo, Foto: AP


Mindenkit meglepett


Decemberben látott napvilágot a sokak számára meglepő hír, hogy mindössze 1,75 milliárd dolláros áron Kína legnagyobb PC-gyártója, a 3 milliárd dolláros éves forgalmú Lenovo megveszi a nála háromszor nagyobb IBM PC-üzletágának 45 százalékát. Az üzletre, annak lélektani vonatkozása miatt mindenki felkapta a fejét. Ezzel ugyanis egy kínai társaság lesz a világ harmadik legnagyobb személyiszámítógép-gyártója.


A társaság eddig igyekezett megnyugtatni a világ közvéleményét, hogy az üzleti tranzakció nem jelent majd jelentős változást a cég életében. A helyén marad a menedzsment, és az első időszakban alsóbb szinteken dolgozók sem számíthatnak jelentős változásra.


A cég ennek ellenére ki tudja majd használni a kínai társaság e téren szerzett tapasztalatait, s azt a termelési szinergiát, hogy az IBM 10 ezres létszámának jelentős részét kitevő termelési ágazat eddig is Kínában volt.








Aggódó hivatal
Azonban nem ez lett volna az első eset, hogy a (biztonság)politika gátat vet a tőke szabad áramlásának. Alig két évvel ezelőtt például a Global Crossing volt kénytelen elállni az üzlettől, s megtartani már odaígért telekommunikációs hálózatát. Miután a vásárlóként bejelentkezett hongkongi székhelyű Hutchison-Whampoa milliárdos irányítója, Li Kashing túlságosan gyanús volt az amerikai védelmi minisztérium vezetőinek, a bizottság nemzetbiztonsági alapon megfúrta az ügyletet.

Január közepén azonban jött a hidegzuhany. Az USA külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottsága (CFIUS), aggódott amiatt, hogy a kínaiak olyan technológiai titkok közelébe férkőznek. Ezért úgy tűnt, megóvja a szerződés aláírását. Szerintük ugyanis a megszerzett információkat és tudást akár katonai célokra is felhasználhatják; az IBM dél-karolinai infrastruktúráját pedig ipari kémkedés szolgálatába állíthatják.


Semmi sem változik


Egyelőre a márkanévben sem lesz változás, az immár 19 ezer fősre felduzzadt új Lenovo öt évig használhatja az IBM nevet. Ezenfelül a Lenovo a szerződés aláírásának pillanatától rendelkezik az üzletághoz tartozó szellemi jogokkal és licencekkel. Erre vélhetően kora tavasszal kerül majd sor.


Az biztos, hogy a kisebbségi tulajdont továbbra is megőrző IBM gyakorlatilag fix keresetet generál korábbi cégének. Kötelezte magát ugyanis, hogy továbbra is IBM PC-ket alkalmaz rendszereiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik