Belföld

Kijev: két győztes, egy választás

A vesztesként kihirdetett ellenzék tömegdemonstrációkat szervez, a kormányoldal részéről rendőri összevonás a válasz. Az EBESZ szerint a választás nem felelt meg a demokratikus normáknak. A helyzet feszült.





További demonstrációkra szólította fel híveit az ellenzék vezére, Viktor Juscsenko, így az ukrán fővárosban kedden is több tízezer ember vonul az utcákra tüntetni a szerintük elcsalt vasárnapi elnökválasztás miatt.

Az ukrán választási bizottság (CKV) hétfőn délben közzétette a szavazatok 98,23 százalékának feldolgozottságán alapuló legfrissebb részeredményt, amely szerint Viktor Janukovicsot a szavazók 49,57 százaléka, Viktor Juscsenkót pedig 46,57 százaléka támogatta. Putyin orosz elnök tegnap már gratulált a győzelemhez Viktor Janukovics miniszterelnöknek, a hatalmon lévő koalíció jelöltjének. A FÁK-államok megfigyelői is hibátlannak nyilvánították az ukrán elnökválasztást – de rajtuk kívül szinte senki más.







Ellenszámolás
Petro Porosenko, a Mi Ukrajnánk parlamenti képviselője elmondta: a tömörülés választási irodája által, a jegyzőkönyvek másolata segítségével végzett párhuzamos szavazatszámlálás eredményei szerint a voksok 47,69 százalékának feldolgozása alapján Viktor Juscsenkót a szavazók 52,80 százaléka, Viktor Janukovicsot pedig 40,99 százaléka támogatta.

Eltérő vélemények

Az ellenzék hétfőn összegezte a választás napján elkövetett csalásokat. Azt állítják, szokatlanul nagy számban szavaztak a lakóhelyüktől távollévők és aránytalanul sok mozgóurnát vettek használatba. Továbbra is alkalmazták az első fordulós módszert, amely szerint egész falvakat, utcákat hagytak ki a választói névjegyzékekből. A legtöbb csalást a kelet-ukrajnai nagyvárosokból jelezték. Itt jóval többen szavaztak, mint ahányan a listákon szerepeltek. Több nagyváros önkormányzata Juscsenkót nyilvánította elnökké.

A választás az EBESZ megfigyelői szerint sem felelt meg a nemzetközi demokratikus normáknak. A szavazóhelységek kijáratánál végzett felmérések pedig egyértelműen azt mutatták, hogy a nyugatbarát Juscsenko nyert. Hannah Severinnen, az Európai Parlament dán tagja, aki megfigyelőként követte a választások megtartását, arra a kérdésre, hogy a választás szabad és méltányos volt-e, így felelt: „Nem! Mert a szabad és méltányos választáson az ellenzék is megszólalhat a médiában. Tegnap Kijevben még azt hittem, hogy a választás legalábbis szabad volt, de aztán jöttek a hírek az ország keleti részéből. Hogy sok helyen megfélemlítették a szavazókat, úgyhogy a Donyec medence egyes vidékein 99 százalék szavazott Janukovics miniszterelnökre. Ezért felhívom az ukrán hatóságokat, hogy minden csalásról tett panaszt részletesen vizsgáljanak ki.”


Kijev: két győztes, egy választás 9

Viktor Janukovics

Lépésről lépésre

Hasonlóan vélekednek az Európai Unió hivatalos képviselői. Hollandia külügyminisztere, Bernard Bot azt mondta: azt sürgetik, hogy az ukrán hatóságok vizsgálják felül magatartásukat és a felmutatott eredményeket. Washington következményekkel fenyegette meg az ukrán kormányt arra az esetre, ha nem tisztázza a választási csalás gyanúját.

Az elnökválasztás első fordulójában a nyugatbarát ellenzéki vezető, Viktor Juscsenkó kis többséggel megelőzte Viktor Janukovicsot, a jelenlegi miniszterelnököt, aki a hivatalából távozó Kucsma elnök, valamint Moszkva támogatását élvezi. Nemzetközi megfigyelők szerint az első forduló során megfélemlítés és csalás folyt, és az ellenzéki vezetők intettek, hogy tömegtüntetésekre fognak felszólítani, ha ez a második fordulóban is megismétlődik – írja a BBC.


Kijev: két győztes, egy választás 10

Viktor Juscsenko

Utcán a nép

Már a hivatalos végeredmény kihirdetése előtt tízezren gyűltek össze hétfőn délelőtt Kijev központjában, tiltakozva a választásokon feltételezett csalások ellen. Egyes hírek szerint megerősített belügyi alakulatok közelednek a főváros felé.

Az ellenzéki Viktor Juscsenko kampányirodája még hétfőn, a Dnyeper melléki vasúttársaság értesüléseire hivatkozva közölte, hogy Dnyipropetrovszkból nyolc kocsiból álló szerelvényt indítottak Kijevbe, rendvédelmi alakulatokkal. Ugyan korábban a belügyminisztérium nem cáfolta azt az értesülést, amely szerint különleges belügyi egységek érkeztek Kijevbe, de hangsúlyozta, hogy “semmiféle államcsíny nem lesz az országban az elnökválasztás második fordulójában”. A védelmi minisztérium viszont cáfolta azt a hírt, hogy páncélos harcjárművek oszlopa tartana a fővárosba a közeli Deszna kiképzőközpontból.


Kijev: két győztes, egy választás 11

Fotó: AP

Eközben Kijevben hétfőn fémkorlátokkal lezárták az ukrán elnöki hivatal utcájának mindkét végét. A város főutcája, a Hrescsatik felől az elnöki hivatal felé vezető Luteranszka utca bejáratát rohamrendőrök sorfala őrzi. Az elnöki hivatal udvarán mintegy harminc autóbusz várakozik, a járművekben rohamrendőröket lehetett látni.

A Korrespondent.net internetes portál vasárnap esti értesülése szerint a rendőrség megerősítette a kormány, a törvényhozás és a televízió székházának védelmét is. A Központi Választási Bizottság épülete elé homokkal teli teherautókat és vízágyúkat vonultattak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik