Belföld

Jegybanki tapasztalatok: mi mozgatja a forintot?

A forint-euró árfolyam alakulására leginkább az inflációs, a GDP növekedési és a folyó fizetési mérleg egyenlegével kapcsolatos új információk hatnak - mondták el a Magyar Nemzeti Bank elemzői szerdán a jegybank pénzpiaci konferenciáján Budapesten.

A legfontosabb makroadatok közül az ipari termelésre vonatkozó információ, valamint az államháztartási hiány alakulására vonatkozó adat csak hosszabb távon hat a pénzpiacra – állította Kiss M. Norbert. Az elemző szerint az állampapírok esetében a rövid hozamokat a várható monetáris politika mozgatja, az MNB főként ezekre képes hatni.

Kiss M. Norbert elmondta: a jegybanki tapasztalatok azt mutatják, hogy ha az inflációra vonatkozóan kedvező hír jelenik meg, az árfolyam-erősödéshez vezet, ha azonban kedvezőtlen az adott napi hír, gyengülés következik be az árfolyamban.

Az inflációra és a fizetési mérlegre vonatkozóan megállapítható, hogy viszonylag szoros a kapcsolat a publikáció, majd az árfolyamra gyakorolt hatás között, a GDP esetében azonban ez nem jellemző.

Összességében elmondható az elemző szerint, hogy a hazai pénzpiacot sem elsősorban az adatok abszolút nagysága mozgatja, hanem az, hogy mennyiben tér el az új információ az előzetes várakozásoktól. Legerőteljesebben az inflációra, a GDP-re és a folyó fizetési mérlegre vonatkozó számsor gyakorol hatást az árfolyamra, ez azonban csak átmeneti jellegű, az állampapír-hozamokban viszont tartós hatás is kimutatható.

Kiss M. Norbert összegzése szerint egy-egy adat önmagában csak kis mértékben hat a pénzpiaci folyamatokra, a hosszú távú trendeket a gazdaság állapota összességében határozza meg.

A konferencián Pintér Klára, a jegybank vezető elemzője kiemelte, a jegybanki kamatlépések leginkább a maximum hároméves futamidejű állampapírok hozamaira gyakorolnak közvetlen hatást, míg a hosszabb futamidejű állampapírok esetében a hozamokat alapvetően a jegybanktól független tényezők alakítják.

Az elemző szerint, ha a Monetáris Tanács adott esetben nagymértékű kamatlépésről dönt, az a hosszú hozamok esetében ellentétes irányú mozgást vált ki. Pintér Klára aláhúzta: a nemzetközi piacon általános az a tapasztalat, hogy a jegybankok átláthatóságával szorosan összefügg a döntések előrejelezhetősége.

Ebből következik, hogy ha a kiszámíthatóság jellemző egy jegybank életére, akkor annak döntéseit is átláthatónak ítélik a piaci szereplők. A kiszámíthatóság befolyásolja a jegybank tekintélyét is, a rendkívüli ülések, a váratlan döntések negatívan hathatnak egy-egy jegybank megítélésére. Az utóbbi időben a magyar jegybankról kialakított véleményre kedvezően hatott az, hogy havi egyszeri alkalommal foglalkoznak az alapkamattal a Monetáris Tanács tagjai.

Pintér Klára aláhúzta: a hosszú távon érvényesülő hozamokat alapvetően a jegybanktól független tényezők alakítják, ez esetben a jegybanki döntések hatása nem szignifikáns a hozamváltozások alakulásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik