Kultúra

Korábban betiltott, Szabó Lőrincet és erotikus jeleneteket is rejtő magyar filmet is vetítenek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

NFI
NFI
Az esemény új nevet is kapott: MOZ.GO lett belőle.

A legújabb magyar filmek és premierek mellett ritkán látható klasszikus alkotások is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában. Az új néven megrendezett, MOZ.GO fesztiválra keresztelt programsorozat Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban várja a közönséget június 12. és 15. között – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Június 13-án délelőtt a veszprémi Expresszóban, a Filmarchívum Klassz programjában lesz látható Palásthy György Égigérő fű című alkotása. A magyar gyermek- és ifjúsági filmek klasszikusának történetében Poldi bácsi, a parkőr, akit Rajz János alakít, nyugdíjba készül, de negyvenéves szolgálata alatt annyira megszokta a szép zöld gyepet, hogy el sem tudja képzelni, mi lesz vele nélküle.

Ugyanezen a napon, de este a veszprémi Foton Audiovizuális Centrum udvarán vetítik majd Sugár Pál és Lázár Lajos 1929-ben készített,

erotikus jelenetei miatt sokáig betiltott

Rabmadár című alkotását, ami a fesztiválon élő zenei kísérettel lesz látható. A modern, izgalmas bűnügyi melodrámában Anna, a női börtön rabja egyetlen éjszakára elhagyhatja a fogságot, és felkeresi a férfit, aki szerelmük hajnalán bűnbe sodorta.

A filmben

egy pillanatra Szabó Lőrinc

is feltűnik.

A fesztiválon lesz a premierje az Ők tudják, mi a szerelem című játékfilmnek Rátóti Zoltán és Tősér Ádám rendezésében, Udvaros Dorottyával és Blaskó Péterrel a főszerepben. Az eseményen Hubay Miklós azonos című művének 1963-as feldolgozását június 14-én láthatják a nézők a veszprémi Hangvilla nagytermében. Az Ők tudják mi a szerelem című legendás tévéjátékot Ádám Ottó rendezte, a főbb szerepeket Schütz Ila, Haumann Péter, Tolnay Klári és Sinkovits Imre alakítják.

Június 15-én a veszprémi Expresszóban lesz műsoron a Hollywoodban Andre de Tóth néven ismertté vált Tóth Endre Semmelweis című, a vígjáték, a melodráma és a horror árnyalatait is kidomborító 1939-es munkája, Uray Tivadarral a főszerepben.

A fesztivál idei életműdíjasaihoz kapcsolódóan szerepel a programban június 13-án Elek Judit Sziget a szárazföldön című filmjének restaurált változata, míg az Agórában a Gulyás Buda által fényképezett Csak szex és más semmi, a balatonalmádi strandon pedig a 20 éves Kontroll című film lesz látható, amelynek fénymegadója Deimanik Tamásné Baba volt. A veszprémi Expresszóban vetítik majd az Angi Vera című filmet, amelynek zeneszerzője Selmeczi György. Június 15-én a nemrég elhunyt Eötvös Péter zeneszerző és Piros Ildikó életműdíjas tiszteletére a füredi Balaton mozi az Oscar-jelölt Macskajáték felújított változatát tűzi műsorra.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével rendezendő fesztiválon 12 helyszínen mintegy 100 magyar filmet láthat a közönség – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik