Élet-Stílus

3 tipp, amivel környezettudatosabb macskatartóvá válhatsz

Purina
Purina
A kisállattartók tudják, hogy kedvenceik minden kényeztetést megérdemelnek, ám ha igazán környezettudatos állattartók vagyunk, akkor még a bolygónk is meghálálja a törődést.

A Nestlé PURINA országos, reprezentatív kutatásából[1] kiderült, hogy csupán tízből három felnőtt figyel oda fokozottan arra, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma. A válaszadók 83%-a szelektíven gyűjti a hulladékot, 70%-uk csökkenti a felhasznált csomagolóanyagokat, 69%-uk pedig újrafelhasználható bevásárlótáskát használ vásárlásai során. De a környezetvédelem nem áll meg ezen a ponton, különösen akkor, ha kisállattartók vagyunk, hiszen az emberekhez hasonlóan házikedvenceinknek is van ökológiai lábnyomuk.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel gondosabb gazdákká válhatunk, miközben a környezetet is védjük.

1. Hasznosíts újra!

Magyarországon a háztartások 37 százalékában tartanak macskát,[2] ezért nem mindegy, hogy a gazdák milyen csomagolású macskaeledellel etetik a kedvenceiket, és hogy utána mihez kezdenek a hulladékokkal. Válassz olyan terméket, amelynek csomagolása szelektíven gyűjthető és újrahasznosításra alkalmas, valamint figyelj oda arra is, hogy a megvásárolt termék csomagolása nagyrészt újrahasznosított anyagból készült legyen, hiszen ezeknek a termékeknek az előállítása során kevesebb szűz műanyagot használtak fel, és így csökkent a kapcsolódó környezeti lábnyom. Az is fontos továbbá, hogy gyűjtsd szelektíven a csomagolóanyagot!

2. Vedd körül háziállatod természetes anyagokkal!

A kedvencednek szánt különböző kiegészítőkből, játékokból is választhatsz környezetbarát darabokat, például amelyek újrahasznosított anyagból készülnek. Arra is érdemes odafigyelni, hogy háziállatod környezetében is használj környezetbarát vegyszereket.

3. Válassz környezettudatos eledelt!

Ha az állateledelek ökológiai lábnyomáról van szó, először is fontos, hogy az adott terméknek kisebb környezeti hatású csomagolása legyen, ahogy az első pontban is írtuk. De ez még nem minden: a külsőn túl egy állateledel környezettudatossága során érdemes a gyártási körülményeire is vetni egy pillantást.

A macskaeledel karbonlábnyomát ugyanis a legnagyobb mértékben nem a csomagolás határozza meg, hanem hogy milyen típusú összetevőket tartalmaz. Általában a marhahús környezeti hatása nagyobb, mint a pulyka- vagy csirkehúsé, így érdemesebb lehet utóbbiak közül választani. Azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a termékválasztásnál természetesen mindig háziállatunk egészségi állapota és speciális igénye legyen a legfontosabb szempont, aminek meghatározásához mindig kérjük az állatorvos tanácsát.

Purina

Válaszd a csökkentett karbonlábnyomú PURINA ONE DualNature termékcsaládot!

A PURINA ONE DualNature termékcsalád esetében a gyártás, a receptúrák, a logisztika és a csomagolás megváltoztatásával 15,7%-kal csökkentették a termékhez kapcsolódó üvegházhatású kibocsátást a 2019-es alapértékhez képest. Ezt a csökkenést tudatos tervezéssel és az ellátási lánc több pontjának fenntarthatóbbá tételével érték el: a PURINA ONE DualNature-t multimodálisan – azaz közúti és vasúti rendszerek kombinációjával – szállítják a gyárak és a boltok között, hogy minimalizálják a szállító járművek szén-dioxid-kibocsátását. A PURINA ONE DualNature termékek gyártása során megújuló energiaforrásból származó elektromos áramot használnak, valamint változtattak egyes variánsok receptúráján is: ezekben a marhából származó alapanyagokat kisebb karbonlábnyomú, minőségi proteinforrással helyettesítették, például pulykával.

A PURINA ONE Dual Nature termékcsalád tőzegáfonyával és spirulinával készült macskaeledeleiről többet ide kattintva tudhatsz meg.

Purina

[1] Magyar macskatulajdonosok környezettudatossága: A Nestlé PURINA megbízásából 2023 novemberében készített, magyar felnőtt lakosságra reprezentatív piackutatás.
[2] Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának 2023-as szeptemberi felmérésének adatai alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik