Belföld

Kábítószer-rendészet alakulhat

Az év végéig a mostaninál nagyobb létszámú és hatékonyabb központi kábítószer-ellenes egységet hoznak létre az ORFK-n – közölte az országos rendőrfőkapitány. Szerinte nem kizárt, hogy – a bűnügyi főigazgatóságon nemrég megalakított pénzügyi nyomozóigazgatósághoz hasonlóan – önálló kábítószer-rendészet alakul, bár még más megoldási lehetőségeket is vizsgálnak.

Kormánypárti képviselők szokatlanul keményen bírálták a rendőrséget a kábítószer-bűnözés visszaszorítása és a drogok terjedésének megakadályozása érdekében az elmúlt években tett intézkedéseiért, pontosabban azok elmaradásáért – írja a Népszabadság. Tavaly decemberben a parlament rendészeti bizottságának ülésén egyenesen tétlenséggel vádolták az Országos Rendőr-főkapitányság képviselőit, valamint azzal, hogy pénztelenségükre hivatkozva még azokat a szervezeti változtatásokat sem hajtják végre, amelyek nem igényelnének többletforrásokat. Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány a Népszabadságnak nyilatkozva elismerte, hogy nem volt megalapozatlan a bírálat. Kábítószer-rendészet… folytatás a 21. oldalon

Mint Salgó László elmondta: az egy hete megtartott parancsnoki értekezleten a 2003-as év legfontosabb feladatai között említette a kábítószer-bűnözés terjedésének megelőzését, az elkövetett jogsértések felderítésének javítását.

Tavaly országosan 4775 kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményt jegyeztek fel a bűnügyi statisztikában – ami tíz százalékkal több, mint 2001-ben –, s ez a szám nem tartalmazza azokat a többnyire vagyon elleni bűncselekményeket, amelyeket rendszeres drogfogyasztók követnek el, hogy a zsákmányért kapott pénzből megvásárolhassák napi kábítószeradagjukat. Amennyiben a „beszerzési bűnözést” is droggal kapcsolatos bűncselekményként jelenítenék meg, a kábítószer-bűnözés mértékét jelző számok nagyságrenddel nagyobbak lennének. A főkapitány elismerte: az esetek többségében a rendőrség nem vizsgálja, hogy a tettes babakocsit vagy drogot akart-e venni a bűncselekménnyel szerzett pénzből. Ez szakmailag sem helyes, de változás e téren csak a bűnügyek számítógépes feldolgozásának széles körű alkalmazásával remélhető.

A múlt év végén a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium a drogok hazai terjedési ütemének csökkenéséről tájékoztatta a nyilvánosságot. Arra a kérdésre, hogy nincs-e némi ellentmondás a társtárca jelentésében leírt és a rendőrség bűnügyi statisztikáiból kiolvasható trendek között, Salgó azt mondta: konkrét bűncselekményeket tartalmazó jelentésekről beszél, és meggyőződése, hogy amit látni lehet, az a valóságnak csak kis szelete. A helyzet ténylegesen nem ilyen kedvező. Szerinte azokban a megyékben, ahol a kábítószer-bűnözés csökkent, inkább a rendőri intézkedések voltak kevésbé sikeresek.

Nemcsak a kábítószer-bűnözés dinamikus növekedése, hanem európai uniós követelmények is arra késztetik a rendőrséget, hogy megerősítse szakellenes egységeit – szögezte le Salgó. Az unió illetékesei többször leírták, hogy a magyar rendőrséget e téren nemcsak képzettségben, szervezettségben, hanem létszámában is jelentősen meg kell erősíteni. Salgó elmondta: az első fél év végéig a bűnügyi főigazgatóságnak ki kell dolgoznia a rendőrség új, az eddiginél hatékonyabb működésre képes, és nagyobb létszámú kábítószer-ellenes egységének modelljét, a szakmai, gazdasági és személyzeti hatástanulmányokkal együtt. Két megoldás látszik körvonalazódni: az egyik az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságán belül létező kábítószer-osztály megerősítése, a másik, hogy az adórendőrség jogutódjaként felállított pénzügyi nyomozó igazgatóság mintájára, a bűnügyi főigazgatóságon belül létrehoznak egy önálló kábítószer-rendészetet. Bármelyik megoldás mellett dönt az ORFK vezetése, az átszervezést saját erőből kell megvalósítania, Salgó legalábbis nem számít e feladat végrehajtásához költségvetési többlettámogatásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik