Belföld

Mit várhatunk idén a részvénypiacoktól?

2001 nem sok jót hozott a tőzsdei befektetőknek, bár aki jókor vett, busás haszonra is szert tehetett. Elemzők szerint nem elképzelhetetlen, hogy az új esztendő közepén nagyobb árfolyam-emelkedés söpör végig a világ börzéin.

Módosuló jogszabályok2002. január 1-jével módosul a személyi jövedelemadó törvény, és ez több, tőzsdei befektetésekkel kapcsolatos ügyletet is érint. Ezek közül a legfontosabb az árfolyam-nyereséggel (és -veszteséggel) kapcsolatos adófizetés számítása: ezentúl nem ügyletenként, hanem negyedévenként, összevonva kell a brókercégeknek kiszámolniuk. Új elemként megjelenik a származtatott ügyletek során keletkező árfolyam-veszteséggel kapcsolatos leírás, ezzel a befektető megkötés nélkül csökkentheti az adott évi árfolyam-nyereségét.

Nyolc százalék körüli veszteséggel zárta az esztendőt a budapesti börze indexe, a BUX, és ezzel még a viszonylag jól teljesítők között szerepel a világban. A 2001-es év nem hozott fordulatot: egymás után két évben csökkenést mutattak a vezető részvényindexek, annak ellenére, hogy egy évvel korábban sokan reménykedtek az árak emelkedésében.

Varsótól Párizsig vagy egészen New Yorkig 10-25 százalékot vesztettek értékükből a mutatók – annak ellenére, hogy az utóbbi három hónapban felfelé íveltek az árfolyamok. A korábban száguldó Nasdaq 20 százalékos bukással zárta az évet, de a térségünkben jelentősnek mondható varsói WIG, vagy a prágai index is hasonló mértékű mínusszal vág bele az új esztendőbe (lásd táblázatunkat).

Előkelő helyenA magyar tőzsde teljesítménye a régióban kifejezetten előkelő, csak az orosz börze tudta megelőzni. A régió ráadásul egyértelműen felülmúlta a globális piacokat, amit elemzők leginkább arra vezetnek vissza, hogy a befektetők az amerikai gazdaság lassulásával voltak elfoglalva, a feltörekvő piacokon elhelyezett befektetéseiket pedig többnyire békén hagyták. Nem úgy a magyar befektetők! Budapesten a már régóta tapasztalható érdektelenséget paradox módon éppen az amerikai tragédia törte meg: a befektetőket, akárcsak egy hidegzuhany, felébresztette “nyári álmukból”. Az addigi siralmasan alacsony forgalom csaknem megduplázódott, és a kezdeti árfolyamzuhanást gyors emelkedés követte.

Pedig…

Az általános tőzsdei gyengélkedés ellenére azért lehetett szép pénzeket keresni. Ehhez persze nem kellett más, mint amit minden szakkönyv első lépésben ajánl olvasóinak: jó időben kell vásárolni.

Akinek volt bátorsága ahhoz, hogy szeptember végén részvényvásárlásra költse pénzét, alig egy-két hónap alatt busás, 50-100 százalékos haszonra is szert tehetett. Matávot 515 forintért, Molt 3600-ért vagy Synergont 300-ért? Kevesen gondoltak akkor arra, hogy ugyanezek a papírok az év végére 900, 5000 és 800 forint fölé mennek.

Ez azonban nem magyar jelenség: a világ összes részvénypiacán – főleg az amerikain – kevesen döntöttek a vásárlás mellett a szeptember 11-ei terrortámadások után. Pedig visszatekintve, egy rövid időszak elteltével azóta szinte csak felfelé mozogtak az indexek.

Az év másik nagy lehetőségét a forint árfolyamának alakulása jelentette. Bár a piacon sokan tudták, hogy előbb-utóbb kiszélesítik a hazai fizetőeszköz árfolyamát, és a forint felértékelődik, ennek pontos idejét szinte senki sem bírta kiszámolni. Pedig aki jókor fogadott a forint erősödésére – vagy az euró gyengülésére – a határidős devizapiacon, a nagy tőkeáttétel miatt megsokszorozhatta pénzét. (Lásd korábbi cikkünket >>)

Devizaszakértők azonban most már nem ajánlják ezt a lehetőséget. A forint árfolyama bármikor jelentős mértékű ingadozást mutathat, és ez nemcsak a nagy nyereséget, hanem a nagy bukást is magában rejti.

Ok az óvatosságra “A befektetők világszerte beárazták már a részvényárakba az amerikai gazdaságnak a jövő év második negyedévére várható újbóli nekilendülését, miként azt is, hogy a recesszió már elérte a mélypontját” – vélekedik Detrekői László, a CIB Rt. elemzője. Ha a jövő ezt mégsem igazolná, akkor az árak gyorsan visszazökkenhetnek a “rendes kerékvágásba”, újból nőhet a bizonytalanság, s mindez természetesen az árfolyamok ismételt gyengüléséhez vezethet.

Szintén óvatosságra ad okot az is, hogy a tavasszal esedékes parlamenti választások igen kemény csatának ígérkeznek, ezt pedig nem nagyon szeretik a befektetők. Elképzelhető, hogy a külföldiek inkább kivárják a nyár végét, és csak akkor kezdenek vásárlásokba – már ha egyáltalán lesz akkor vásárlási kedvük.

A globális tőkepiacok hatása

“2002 közepére a részvénypiacok 10 százalékot erősödnek – jelentette ki nemrégiben a Business Week magazinnak a nagy tekintélyű Standard & Poors kutatási igazgatója, Kenneth A. Shea -, év végére pedig újabb 5 százalékot.” Ez a dátum pedig éppen egybeesik az amerikai gazdaság várható fellendülésével, jól mutatva, hogy a tengerentúli befektetők árgus szemekkel nézik a makrogazdasági mutatószámokat. A világ többi országának pénzemberei pedig amerikai kollégájukat. Minden korábbinál erőteljesebb ugyanis az a globalizmusra támaszkodó hit, hogy a világ vezető gazdaságának talpra állása magával húzza majd a többi gazdaságot is, és ezzel együtt a részvénypiacok ismét szárnyalni fognak.

A magyar befektetők tehát óvatosan ugyan, de támaszkodhatnak erre. Hiszen ha beindul a tőzsderally a Wall Streeten, annak biztosan itthon is érződni fog a hatása. Az USA gazdaságának fellendülésére várva sokan azonban már most optimista hangulatban kezelik befektetéseiket. Az utóbbi hónapban tapasztalható amerikai indexerősödés egyes elemzők szerint a helyzet túlértékelésének bizonyítéka, a tőzsdei áremelkedése túl korán jött, és meglehet, hogy nagyon messzire ment. “Valószínűleg túlértékelt szituációban vagyunk – erősítette meg a minap ezt a vélekedést Jim Waggoner, a Sands Brothers Asset Management vezető elemzője, épp amikor a Dow Jones négyhavi csúcsán volt -, így január vége felé nagyobb korrekcióra kell felkészülnünk.”

Választási trendekA BUX az 1998-as választások előtt április közepén még 9000 pont körül járt, majd május végére a megnövekedett bizonytalanság és egyes világpiaci fejlemények miatt közel 2000 pontot zuhant. Hasonló jelenség figyelhető meg a többi feltörekvő országban is, ahol a nyugati befektetők még mindig tartanak egy kedvezőtlen politikai fordulattól, így a választások közeledtén fokozott óvatossággal hozzák meg döntéseiket, leggyakrabban inkább kivárnak.

Érdemes bevásárolni?

Brókercégek elemzői szerint most érdemes vásárolni, hiszen a hazai részvények jelenleg éppen olyan jó fundamentumokon állnak, mint 2 vagy 6 hónappal korábban, ám most kedvezőbbek a gazdasági kilátások. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy sokan igazából már csak a vezető részvényeket ajánlják (Mol, Matáv, OTP, Richter), mivel a többinek nagyon alacsony a kapitalizációja és a forgalma.

A Standard & Poors elemzői azonban éppen a telekommunikációs és információs technológiában érdekelt vállalatokat tartják a legígéretesebbnek a 2002-es esztendőben. Ezek nagyon konjunktúraérzékeny szektorok, ráadásul az idei igen rossz teljesítményük meglehetősen lenyomta az árukat is. Az IE-New York Bróker éppen azért tartja modellportfóliójában 10 százalékos súllyal a Graphisoft papírját – a Matáv 25 százaléka mellett -, mert véleményük szerint ez a két papír a jövőben is követi majd a Nasdaq alakulását, így a magyar befektetők sem maradnak ki a remélt technológiai “hosszból”.

Ennek alapján a bátrabbak kísérletezhetnek a BÉT kisebb papírjaival is (mint például a Graphisoft, a Synergon, az Econet), ám az óvatosabb szakértők ezeket a részvényeket csak a spekulációt sem megvető befektetőknek merik ajánlani. Amennyiben a körülmények kedvezően alakulnak (azaz: az USA gazdasága fellendül, és magával rántja Európát is, nálunk a választások simán lezajlanak, továbbá nem következik be nagyobb válság sehol a világon), a hazai részvények árában akár 20-30 százalékos erősödés is benne lehet. Ám ez csak elméleti lehetőség, nincs rá garancia, hogy így is fog történni!

Tõzsdeindexek 2001-ben
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7131,1
-0,86 %
-9,15 %
Varsó WIG
13858,3
2,34 %
-22,35 %
Prága PX50
394,6
1,13 %
-17,53 %
Frankfurt DAX
5160,1
5,11 %
-19,79 %
Párizs CAC
4624,6
6,56 %
-21,97 %
London FTSE
5242,4
3,58 %
-15,75 %
Nikkei 225
10542,6
0,29 %
-23,52 %
Hang Seng
11431,6
-0,30 %
-24,27 %
Dow Jones IA
10137,0
3,32 %
-6,02 %
Nasdaq
1987,3
1,75 %
-19,56 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik