Belföld

A nagy étvágyú francia energiaóriás

Olaszország és Spanyolország után legfrissebben Németország kormánya is tiltakozik a tisztán állami vállalat francia EDF versenyt korlátozó magatartása ellen. Nem nézik jó szemmel európai terjeszkedését.

A nagy étvágyú francia energiaóriás 1Werner Mueller, a német gazdasági miniszter az olasz és a spanyol példát követve visszautasította az Electricité de France (EDF) erőteljes terjeszkedését, mivel a cég tisztán állami tulajdonban van, és övé szinte a teljes francia piac. A hírt ma vezető helyen közölték a nemzetközi gazdasági site-ok.

Új EU-szabályok a

vállalatfelvásárlásokrólAz EDF felvásárlásainak külön pikantériát ad az, hogy 12 évig tartó tárgyalások után múlt szerdán végre megszületett az uniós vállalatok felvásárlásait szabályozó egységes direktíva szövege. Elemzők szerint ezzel főleg középtávon nő majd meg a felvásárlások és összeolvadások (M&A) száma. Tavaly a határon átnyúló ügyletek összértéke már meghaladta a 800 milliárd dollárt.

Németország megpróbálja úgy megváltoztatni energaitörvényét, hogy korlátozni lehessen az energiaimportot azokból az országokból, ahol az energiapiacon nincsen verseny. “Ha egy állami tulajdonú vállalat, amelynek otthon közel 100 százalékos a piaci részesedése, elkezd Európában terjeszkedni – indokolta a lépéseket Mueller -, az meglehetősen nagy aggodalomra ad okot az Európai Unióban.” A németek az intézkedésekkel megpróbálják megvédeni saját cégeiket a tisztességtelen versenytől.

Az Európai Bizottság a versenyjogról >>

Érvek és ellenérvekA francia cég állítja, 1982 óta egy fillért sem kapott tulajdonosától, az államtól. Sőt, nyereségének 40 százalékát mindig befizeti a költségvetésbe. Riváliasai azonban azzal vádolják, hogy állami tulajdon lévén sokkal előnyösebb árajánlatokat tud tenni a felvásárlásoknál, és a biztosabb háttér magasabb hitelbesosolást, így olcsóbb finanszírozási lehetőséget jelent számára.

Terjeszkedik az óriás

Az EDF felvásárlásaival kapcsolatos ellenállás akkor erősödött fel, amikor a franciák márciusban visszautasították az európai energiapiac gyors liberalizálását. Franciaország már több mint egy éve komoly vitában áll az EU-val, mivel nem hajlandó megtenni azt, amit a németek vagy a svédek igen: liberalizálni a piacot.

Erre válaszul az olaszok és a spanyolok befagyasztották a tárgyalásokat az összesen 2,4 milliárd dollár értékű helyi cégek részvénypakettjeinek eladásával kapcsolatosan. Ennek ellenére a franciák 2005-ig 29 milliárd eurót akarnak cégfelvásárlásokra költeni.

A társaságnak már így is 34 százalékos tulajdonrésze van az Energie Baden-Wuerttemberg AG-ben, amely Németország harmadik legnagyobb vállalata az energiaszektorban. Az EDF Európa legnagyobb energaetikai exportőre, az általa termelt áram több mint 15 százalékát külföldön értékesíti, s egyötödrész célországa épp Németország. Egyelőre azonban még a cégek döntik el, hogy vásárolnak-e import energiát.

Az EDF nemzetközi jelenléte >>

A legutóbbi vásárlásAz EDF legutóbb az olasz Montedison részvényeinek 20 százalékát szerezte meg. Mivel azonban ezzel még nem érte el a teljes ellenőrzést, az ügy nem tartozik az európai antitröszt-vizsgálódások tárgykörébe.

Nemzetközi terepen

Nemzetközi szinten igen veszélyes játékos az EDF. Befektetéseit nézve elmondható, hogy több mint 11 milliárd eurót költött el 22 európai országban, Latin-Amerikában, Afrikában illetve Ázsiában. Szinte nincs olyan ország ahová ne tette volna be a lábát a társaság. Ügyfeleinek száma külföldön társvállalataival együtt több mint 20 millióra tehető. Befektetéseinek földrajzi megoszlása főleg az öreg kontinensre koncencentrálódik: Európában 74 százalékos, Ázsiában 12 százalékos, Dél-Amerikában 2 százalékos, Afrikában pedig 4 százalékos.

Francia eladásaiból származó bevétele az elmúlt időszakban 0,5 százalékkal nőtt, s így elérte a 26 milliárd eurót. Három évvel korábban, 1998-ban a vállalat bevétele az Európai Unión belül egy év alatt megkétszereződött, 2,1-ről 4,3 milliárd euróra nőtt, összbevétele így elérte a 34,4 milliárd eurót, ez 1,17 milliárdos nyereséget jelentett tavaly.

Elemzők szerint a EDF európai szárnyalása elősorban London Electricity partnervállalatának köszönhető, mivel az 27 százalékos exportbővülést tudott felmutatni. A társaság megállíthatalannak látszó fejlődése több európai országban is tartósnak bizonyult. Így például Lengyelországban, ahol az ECK nevű partnervállalata ért el igen jó eredményeket.

Az EDF részletes pénzügyi eredményei >>

Magyar érintettség

A nagy étvágyú francia energiaóriás 2Az EDF-nek hat éve Magyarországon is van már érdekeltsége, az ÉDÁSZ Rt. és a Démász Rt. révén. Az EDF birtokolja a Démasz papírok 54,1 százalékát. Az 1995 decemberben lezajlott privatizáció során pedig az Édász részvények 47,55 százalékát vette meg.

Mindkét vállalatnál fejlesztéseket vitt végbe a pénzügyi, technikai illetve az eladási területeken. A fejlesztéseknek köszönhetően az EDF mellett a Bayernwerk is érdeklődést mutatott az ÉDÁSZ iránt, s ennek közszönhetően részvényeinek felét a magyar hatóságok hozzájárulásával 1997-ben eladta a Bayernwerknek, mellyel eredetileg is együtt kívánt részt venni az ÉDÁSZ Rt. privatizációjában.

Az ÉDÁSZ tulajdonosi szerkezete és története >>

A Démász tulajdonosi szerkezete és története >>

A nagy étvágyú francia energiaóriás 3Mindkét magyar vállalatnál az ellátási területen, jórészt francia tőkével megvalósuló ipar- és infrastruktúra-fejlesztések következtében jelentősen megnőttek a minőségi követelmények, egyúttal más energiahordozók (földgáz) terjedésével nőtt a konkurencia. Ezekre a kihívásokra jó minőségű elosztórendszerekkel és hatékonyabb szervezettel lehet megfelelni.

A szakmai befektetők által megfogalmazott irányelveknek megfelelően az ÉDÁSZ Rt. és a befektetők képviselői az Arthur Andersen és Andersen Consulting közreműködésével 1997-ben átvilágították a társaság működési folyamatait. Ennek eredményeire alapozva készült el az ÉDÁSZ Rt. 1998-2000 közötti időszakra szóló hároméves stratégiai akció terve, ami átfogja a kereskedelmi, műszaki és gazdasági folyamatokat, jelentős, több mint 20 milliárd forintos fejlesztést irányoz elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik