Kultúra

Meghalt Sinkó László

Sinko-Laszlo(960x640).jpg (Array)
Sinko-Laszlo(960x640).jpg (Array)

75 éves korában hunyt el a Nemzet Művésze, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

A hírt Budakalász közösségi oldala tette közzé. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának is örökös tagja volt. A Budakalászon élő művészt 2011-ben díszpolgári címmel tüntette a ki a város képviselő-testülete.

Erős karakterformáló egyénisége miatt emlékezetesek színpadi alakításai, jellegzetes hangja számos filmet juttatott sikerre. Színészi és emberi hitelesség, legendás szakmaszeretet jellemezte életét és színészi magatartását. 

Hosszú ideig volt Anthony Hopkins állandó magyar szinkronhangja. Többször szólaltatta meg Jack Nicholsont, Gene Hackmant és Leslie Nielsent, valamint a Macskafogóban Nick Grabowskit is és évekig szerepelt a kilencvenes évek kultikus magyar teleregényében, a Szomszédokban.

Ismertebb filmjei és tévéjátékai: Fügefalevél; Princ, a katona; Dorottya, Vivát, Benyovszky, Gyertek el a névnapomra, Hajnali háztetők, Az új földesúr, Honfoglalás, A hídember, Csak szex és más semmi. A hazánk tájait bemutató televíziós sorozat népszerűségét az ő hangjának, megnyerő egyéniségének is köszönhette.

Sinkó 1962-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Utána a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, majd 1966-1982 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1982-ben a budapesti Katona József Színház alapító tagja lett, ott 12 szezont töltött. 994 és 1998 között az Új Színház színésze, 1998–2003 között szabadúszó volt; 2003 óta a Nemzeti Színház tagja.

A gondolkodás volt az erőssége

Benedek Miklós szombaton az MTI megkeresésére elmondta, évekig együtt dolgozott a Katona József Színházban és a Nemzeti Színházban Sinkó Lászlóval, akivel nagyon jóban voltak.

Úgy fogalmazott: “Annyira tudott fogalmazni és gondolkodni a színpadon, hogy ez volt az ő erőssége.”

Benedek Miklós szerint Sinkó László “ritka egyéniség” volt. Mint elmondta, Sinkó László a Nemzeti Színháznál kezdett sokat beszélt neki arról, hogyan tud kinőni bátyja, Sinkovits Imre árnyékából.

Egész másfelé ment el, másfajta színész lett, másfajta eszközöket használt, mint a bátyja.

Megszólalt a Nemzeti Színház

Életének 75. évében elhunyt Sinkó László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Művésze – tudatta később a Nemzeti Színház az MTI-vel.

“Sinkó László színházi és filmszerepein keresztül egyaránt rengeteg szeretetet, örömet és szépséget adott a magyaroknak. A legnagyobbak közé tartozott, emléke örökké velünk marad” – írta a teátrum közleményben.

A minisztérium a saját halottjának tekinti a művészt

A Kossuth-díjas érdemes és kiváló művészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti – írta a Kultúráért Felelős Államtitkárság közleménye. “Megrendüléssel értesültünk arról, hogy életének 75. évében elhunyt Sinkó László, a Nemzet Művésze” – írták.

Sinkó László temetéséről később intézkednek.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik