Belföld

Előzetesben a Zrínyi rektora

Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát. Szabó János a gyanú szerint befolyását kihasználva próbált jogosulatlan előnyökhöz jutni egy szállítmányozási cégnél. Ügyvédje szerint a rektor csak jószolgálati közreműködőként segíteni akarta a nemzetközi szállítmányozási céget.

Zamecsnik Péter, a rektor ügyvédje a döntés után elmondta, hogy a bíróság az eljárás befolyásolásának, meghiúsításának veszélye miatt rendelte el védence előzetes letartóztatást.

Meggyanúsították a DHL nemzetközi szállítmányozási cég egyik vezetőjét is, akit szintén előzetesbe helyeztek.

Az ügynek van egy harmadik gyanúsítottja is, aki szabadlábon védekezhet. Ezzel kapcsolatban az ügyvéd annyit közölt, hogy egy “vidéken élő, jól informált” emberről van szó, aki – az információk szerint – tájékoztatta a rektort a szállítmányozási cégnél felmerült cselekményekről.

Csak jószolgálati közreműködő?

Zamecsnik Péter, Szabó János jogi képviselője közölte azt is, hogy védence „teljesen egyértelműen tagadja, hogy bármiféle feltételt szabott volna, vagy bármilyen ajánlattal kecsegtetett volna bárkit”. Az ügyvéd azt viszont elismerte, hogy a rektor valóban felhívta a nemzetközi szállítmányozási cég egyik vezetőjének a figyelmét a „problémára”.

Szabó János a bíróságon MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szabó János a bíróságon (fotó: MTI)

A rektor, aki a Magyar Tudományos Akadémiának is tagja, a bíróság előtt rövid vallomást tett. Zamecsnik Péter tájékoztatása szerint ebben ártatlanságát hangoztatta, s elmondta: jóhiszemű, “jószolgálati” közreműködő volt, segíteni akarta a nemzetközi szállítmányozási céget, hogy az ott felmerült cselekmények ne kapjanak sajtónyilvánosságot. Ezt azért tette, mert ezzel a céggel egyébként kapcsolatban állt – vallotta a rektor.

DHL-es kapcsolat

Korrupciógyanú miatt szállták meg a rendőrök kedden a budapesti egyetem rektori szobáit. A Nemzeti Nyomozó Iroda órákon át tartott házkutatást, melynek során iratokat foglaltak le.

Nem sokkal később kiderült, hogy Szabó János a gyanú szerint azzal kereste meg a DHL csomagküldő céget, hogy a rendőrség kábítószerrel való visszaélés és fegyverkereskedelem miatt nyomoz ellenük, de ő képes az ügyet „pozitív irányba befolyásolni”. Cserébe azt kérte, hogy a céggel szerződésben álló biztonsági szolgálatot cseréljék le egy általa megnevezett cégre.

Az ügyben érintett rektort előállították, ám elfogása során ellenállt. Miközben a földre vitték a kommandósok, betört az orra és megsérült az arcán.

A DHL szerda este rövid közleményben azt írta: „a DHL Supply Chain megerősíti azt a tényt, hogy alkalmazottait érintő állításokkal keresték meg a céget bizonyos szolgáltatásokért cserébe 2009 augusztusában, és hogy egy a cégtől független külső személyt a rendőrség ezekkel az állításokkal összefüggésben őrizetbe vett”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik