Élet-Stílus

Tour de France: árnyék vetült a hősre

„Méltó” bajnokot ünnepelhetett idén is a legrangosabb kerékpáros körverseny, a Tour de France. A tavalyi első Floyd Landisszel ellentétben az idei győztes Alberto Contador ugyan nem bukott le, de igencsak kérdéses, hogy „tisztán” jutott-e el legjobb idővel a viadal párizsi céljába.

Kapcsolódó linkek

tourdefrance.lap.hu
sport.lap.hu

A spanyol sajtó dicshimnuszokat zeng az új nemzeti hősről, Alberto Contadorról, akinek a csapatfőnöke, Johan Bruyneel sem fukarkodott a dicséretekkel: „Contador az új Lance Armstrong.” – nyilatkozta a vasárnapi befutót követően a Discovery Channel csapat első embere. Bruyneel tudja, miről beszél, hiszen az amerikai kerekes az ő segítségével diadalmaskodott rekordot jelentő hét alkalommal a Touron.

Spanyolországban Contadort a legendás Miguel Indurainhez hasonlítják, aki egymás után öt alkalommal győzött a körversenyen a kilencvenes évek elején. „Egyedülállóan tehetséges, mintha egy másik univerzumból érkezett volna.” – írja az egyik legtekintélyesebb spanyol lap, az El Pais. Az élete első Tourján szereplő, és azonnal a csúcsra érő 24 éves Contador nem szeretné, ha bárkivel is összehasonlítgatnák. „Nem vagyok én senkinek sem az utódja, én Alberto Contador vagyok.” – nyilatkozta a 176 centiméter magas, és 61 kilós kerekes, aki az adottságai alapján igazi hegyi specialista, és ezt be is bizonyította a három hétig tartó versenyen, hiszen a hegyekben csak a doppingvétség miatt kizárt Michael Rasmussen és Alekszandr Vinokurov tudta megelőzni.


Tour de France: árnyék vetült a hősre 1

Középen az új Lance Armstrong? (MTI/AP)


Akik lebuktak

A legnagyobb vihart az élen álló Michael Rasmussen lebukása okozta, de a két szakaszon is diadalmaskodó Alekszandr Vinokurovot is kizárták a versenyből. A német Peter Sinkewitztől még a viadal előtt, egy június 8-ai edzésen vettek mintát. Az eredményt csak később hozták nyilvánosságra, így a német kerekes elindult a Touron, de nem tudja befejezni a viadalt, mert a nyolcadik szakasz után ütközött egy nézővel és súlyos arcsérüléssel kórházba szállították, ahol meg is műtötték. Nem sokkal később pedig az olasz Cristian Moreni, a francia Cofidis versenyzője akadt fenn egy vizsgálaton. Moreni és Sinkewitz vizeletmintájában testidegen tesztoszteron nemi hormont mutattak ki, Vinokurov vérátömlesztéssel próbálkozott, Rasmussent pedig a doppingszabályok áthágása miatt zárták ki.

Gyanús körülmények

A doppinggal kapcsolatos kérdésekre nem szívesen válaszol Contador. „Rosszkor rossz helyen voltam.” – mondta a kerekes, akinek a neve a tavalyi verseny előtt a „doppingdoktor” Eufemiano Fuentes kapcsán került reflektorfénybe. A 2006-os Touron ezért nem is indulhatott az akkoriban még az ügy egyik kulcsfigurájának tartott Manolo Saiz csapata, a Liberty színeiben. Saiz és Contador kapcsolata 2003-ig vezethető vissza: a spanyol egyengette a profik közé álló versenyző útját az ONCE-csapatban.

Contador neve érdekes módon nem sokkal később lekerült a Fuentes listáról. Egyes sajtójelentések szerint azért, mert a kerekes azonnal jelezte, hogy hajlandó együttműködni a hatóságokkal és a nemzetközi szövetséggel az ügy felgöngyölítésében. „Tévedésről van szó, az UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) négy nappal később felmentett.” – nyilatkozta néhány napja a spanyol. Az eljárást azóta beszüntették Spanyolországban Fuentes ellen, sőt nemrég a „doppingdoktor” egy állami egyetemen tartott előadást.

Sprint a hegyen

„Tiszta vagyok, azt se tudom, hogy néz ki Fuentes.” – mondta a szombati egyéni időfutamot követően Contador, ahol bebiztosította az idei Tour-győzelmét. Elmondása szerint az AC rövidítés Fuentes irataiban nem őrá utal. Mellesleg kisebb csoda, hogy a Contador egyáltalán versenyezhet, hiszen 2004 elején súlyos balesetet szenvedett, és az orvosok agyi ödémát diagnosztizáltak nála. Hat hónappal kockázatos műtétje után már ismét tekert a spanyol, és az Alpok, illetve a Pireneusok kőkemény emelkedőin úgy száguldott fel az akkor még élen álló Rasmussennel, mintha sík terepen haladtak volna. Csak összehasonlításképpen, a Plateau de Beille-re Contador egy perccel gyorsabban ért fel (44:08), mint Lance Armstrong 2002-ben (45:43) vagy éppen 2004-ben (45:30).

A gyanús körülmények ellenére Contadort ünnepli a spanyol sajtó, amely mindent követ megmozgatott Ivan Basso és Jan Ullrich leleplezése érdekében, hatékonyan segítve a hatóságok munkáját. Contador ügyében azonban meglepően visszafogott – talán nem véletlenül.

Sokan azonban nem ilyen elnézőek. A német közszolgálati csatornák (ARD és ZDF) Peter Siekewitz ügyének kirobbanása után bejelentették, hogy nem közvetítik a továbbiakban a Tour de France-ot, több szponzor (Audi, Adidas, T-Mobile, Rabobank, Gerolsteiner) is jelezte már, hogy az elkövetkező napokban fontolóra veszik a sportágból való kiszállást. Az MAN már meg is hozta ezt a döntést. A szponzorok mellett a nézők közül is feltehetően sokan megunták, hogy tiltott szerekkel teletömött sztároknak drukkoljanak.

Bizonyíték Contador ellen

Werner Franke, a doppingellenes küzdelem egyik német szakértője úgy véli, a spanyol Alberto Contador győzelme a Tour de France kerékpáros körversenyen a sporttörténelem egyik legnagyobb szélhámossága. “Contador úr neve több helyen felbukkant spanyol bírósági, illetve rendőrségi iratokban – utalt a szakember a ZDF televíziónak nyilatkozva a doppingdoktorként elhíresült Eufemio Fuentes ügyének vizsgálatára. – Erről egyszerűen elfeledkeztek, mindenről hallgatnak, mióta Contador nevét kihúzták a gyanúsítottak listájáról.”

Franke azt állítja, hogy birtokában vannak dokumentumok, többek között megvan neki a Fuentes rendelőjének átkutatásakor felvett jegyzőkönyv, melyben részletesen felsorolják a Contador által használt, fogyasztott szereket. “Kapott inzulint, asztmagyógyszert, valamint egy olyan hormonkészítményt, amely segíti a tesztoszteron kiválasztását – fogalmazott a hazájában szókimondásáról híres szaktekintély. – Mindezt valakik fedezik, legalábbis Spanyolországban” – tette hozzá.

Franke az 1990-es évek elején nagy szerepet vállalt a korábbi évek szisztematikus keletnémet doppingoltatási eljárásának leleplezésében, majd “keresztes hadjáratot” indított a doppingbotrányba keveredett, ennek nyomán tavaly visszavonult Jan Ullrichhal szemben.

—-Sajtóvisszhang—-

Contador a megmentő?

A spanyol sajtó értékelése szerint Alberto Contador, a doppingügyekkel, ellenségeskedésekkel terhelt vasárnap véget ért Tour de France győztese “a remény bajnoka”. Konkrétan ez a főcím az As hétfői számának címlapján. “Contadort mint a megújuló kerékpársport szimbólumát koronázták meg Párizsban” – véli a sportlap.

Az El País első oldalán Contador látható, a fiatal versenyzőt mosolyogva, nyakában a spanyol zászlóval örökíti meg a fotó. A cím a sárga trikós egy mondatát idézi: „Remélem, a győzelmem friss levegőt hoz a kerékpársportba”. Belül a beszámolóban maga az újság is arra az álláspontra helyezkedik, hogy a változások kiindulópontja lehet a spanyol kerekes diadala, amikor „Contador friss tekintetéről” ír. A beszámoló kitér továbbá arra, a győztes tisztában van vele, hogy neki is el kell majd viselnie a gyanúsítgatásokat. Az El País még azt is megjegyzi, hogy az első tízben hat spanyol végzett, amire korábban nem volt példa.

Az El Mundo szerint „az álom diadala” volt Contador sikere. “Botrányokkal terhelt Tour de France-ot nyert meg. Az ötödik spanyol győztes egy új kerékpársport élén áll”.

Az ABC úgy véli, „Contador a megmentő”. A beszámolóban a szakíró ekként fogalmaz: “a spanyol kerekes referenciává vált a doppingügyek után megújuló kerékpársportban”.

A Marca szerint „Contador legenda lett”, majd azt írja, hogy „a madridi a sportág élvonalának új gyöngyszeme a Tour-siker nyomán”.

Végre vége

A Bild című német lap szerint Alberto Contador, az idei Tour de France győztese “olyan kerékpársportnak a szimbóluma, melyet ki kell dobni a kukába”. Az újság megkönnyebbülve rögzíti, hogy “végre vége a bohózatnak”, egyúttal felteszi a kérdést: “mit ér a sárga trikó”, illusztrációnak pedig azon győztesek fotóját mellékelte, akikről bebizonyosodott, vagy akikkel szemben komolyan felvetődött a gyanú a doppingolást illetően. “csak ilyen Tour létezik” – figyelmeztet a cikk szerzője.

“A Tournak olyan győztese lett, amilyet megérdemelt, olyan, aki maga is doppinggyanúba keveredett” – írja a Die Welt, utalva arra, hogy a sárga trikós nevének kezdőbetűit megtalálta a rendőrség a doppingdoktorként elhíresült spanyol Eufemio Fuentes naplójában.

A Frankfurter Rundschau azt hangsúlyozza, hogy “a 2007-es Tour de France sok kérdést felvetett, de egyetlen válasszal sem szolgált”, majd megjegyzi “egy évvel Floyd Landis diadala után megint van egy olyan győztes, aki gyanús”.

“Sinkewitz, Vinokurov, Moreni és Rasmussen volt a főszereplője ennek az őrült show-nak, melyből a hazugság és a megtévesztés sokkal jobban érdekelte az embereket, mint a sportteljesítmény” – szerepel a frankfurti lap beszámolójában.

A német sajtó foglalkozik a Tourt szervező cég, az Amaury Sport Organisation (ASO) és a nemzetközi szövetség (UCI) ellentétével, s anélkül, hogy különösebben állást foglalna, általánosságban kritizálja előbbit. Amint azt a Frankfurter Rundschau megjegyzi, az ASO “egy pillanatig sem gondolt a verseny leállítására, ez a fajta gondolkodás idealizmusra vall, márpedig romantikusoknak nincs helyük a sportbusinessben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik