Élet-Stílus

Vinokurov tagad, a csapatok sztrájkolnak

Ártatlanságát hangoztatja a kazah Alekszandr Vinokurov, akiről kedden kiderült, hogy doppingolt a Tour de France-on. A kerékpáros körverseny ülősztrájkkal folytatódott, a jogosulatlanul induló éllovast a közönség kifütyülte a szerdai rajtnál.

Újabb doppingbotrány rázta meg az idei francia kerékpáros körversenyt, miután kedd este a szervezők bejelentették, hogy a viadal egyik legnagyobb esélyesének tartott, de az ötödik szakaszon bukó Vinokurov doppingolt. Sokan a kerékpársport haláláról beszélnek, míg mások a pozitívan nyilatkoztak az ügyről. Maga az érintett természetesen mindent tagad.

Vinokurov: ki akarnak készíteni

“Ez valami szörnyű tévedés. Sosem éltem tiltott szerekkel, én profi versenyző vagyok. Alighanem a Tour elején történt bukásom lehet az ügy mögött. A csapatorvosok szerint rengeteg vér gyűlt össze a combomban, ez vezethetett a pozitív teszthez. Szörnyű érzés így ott hagyni a versenyt, de nem pocsékolom azzal az időmet, hogy az ártatlanságomat bizonygatom.” – jelentette ki az Astana első számú sztárja, aki a szombati szombati

Kapcsolódó linkek

tourdefrance.lap.hu
sport.lap.hu

időfutamon aratott sikere után bukott le. A kazahtól vett minta kielemzése során a szakemberek homológ vértranszfúziós eljárást tártak fel. Az időfutam előtt nem sokkal beadagolt vér nem az övé volt, hanem egy donortól származott.


Vinokurov tagad, a csapatok sztrájkolnak 1

Rasmussen a tiltakozók gyûrûjében (AFP)


Újabb doppingeset

Még 24 óra sem telt el Alekszandr Vinokurov tiltott vértranszfúziójának bejelentése óta, máris újabb doppingesetre derült fény. A verseny szervezői a szerdai szakasz után bejelentették, hogy az olasz Cristian Moreni, a francia Cofidis versenyzője akadt fenn egy vizsgálaton a Marseille és Montpellier közti, 11. szakasz után. A Chatenay-Malabryban lévő labor exogén, azaz testidegen tesztoszteron nemi hormont mutatott ki a 34 éves Moreni vizeletmintájában. Ez a tiltott anyag okozta Patrik Sinkewitz (T-Mobile) vesztét is egy június 8-ai edzésen. Az eredményt csak később hozták nyilvánosságra, így a német kerekes elindult a Touron, de nem tudta befejezni a viadalt, mert a nyolcadik szakasz után ütközött egy nézővel és súlyos arcsérüléssel kórházba szállították, ahol meg is műtötték.

Vinokurovot a keddi hegyiszakaszon aratott győzelme után is ellenőrizték, annak a tesztnek az eredménye egyelőre nem ismert. A 33 éves, még kedden hazautazott klasszis kijelentette, hogy hosszabb ideje provokációk közepette dolgozik ő és csapata. “Hónapok óta próbálnak kikészíteni. Sokakat féltékennyé tettek az Astana sikerei, és most megfizetjük az árát” – tette hozzá.

Vinokurov csapata az ügy kirobbanása után visszalépett az idei Tour de France-tól, mint később kiderült a szervezők nyomására. A kazah sztár jelezte, hogy B próbát kér, annak ellenére, hogy a csapata azonnali hatállyal még kedd este kitette a szűrét. Az Astana kiválása egyben azt is jelenti, hogy az összetettben ötödik helyen álló német Andreas Klöden valamint a nyolcadik – ugyancsak kazah – Andrej Kaszecskin sem folytatja a körversenyt.

Sokakban felmerült, hogy az idei körversenyt az adott körülmények között nem szabadna folytatni, de a Tour-igazgató Christian Prudhomme kizárta ennek a lehetőséget, sőt igyekezett pozitív oldaláról megvilágítani az ügyet. “Könyörtelen harcot indítottunk a tiltott szerek ellen, és Vinokurov esete is mutatja, hogy a háborút mi fogjuk megnyerni.”

Becsődölt a rendszer

A versenyt szervező ASO első embere kemény támadást intézett a nemzetközi szövetség (UCI) ellen: „Meg kell reformálni a profi versenysorozatot, az úgynevezett Pro Tourt, a jelenlegi rendszer teljesen becsődölt. Ha az UCI a verseny előtt jelzi a szervezőknek, hogy Rasmussen doppingvétséget követett el, akkor őt és a csapatát nem is engedtük volna rajthoz állni. A Tour szervezőinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy azokat a csapatokat hívják meg, amelyeket ők szeretnék. Jelenleg a Pro Tour-ban szereplő csapatok nevezését kötelezően el kell fogadni.”


Vinokurov tagad, a csapatok sztrájkolnak 2

Ülõsztrájk a rajtnál (AFP)


Rasmussen mint ismert elindulhatott, és természetesen szerdán is nyeregbe szállt. A rajtnál nyolc csapat kerekesei a botrány miatti tiltakozásul több perces késéssel vágtak neki az etapnak, és vették üldözőbe a Tour-éllovast és a második helyen álló Contadort. Mindkét versenyző zavaros ügyekbe keveredett, de ennek ellenére mind a ketten indulhattak az idei versenyen. A dán hegyispecialista többszöri felszólításra sem jelent meg doppingvizsgálaton, és a nemzetközi szövetség (UCI) szabályi szerint el kellett volna két évre tiltani. Contador neve pedig szerepelt a hírhedt Fuentes-listán, de mivel jelezte, hogy hajlandó együttműködni a hatóságokkal, nem indult ellene eljárás. A rajtnál mellesleg a botrány ellenére szép számmal jelen lévő szurkolók könyörtelenül kifütyülték Rasmussent.

—-Sajtóvisszhang—-

Spanyolország
El País: “Vinokurov rémálommá változtatta a Tourt. A kerékpársport a folyamatos lebukások miatt eleve 15 hónapja az életéért küzd, hitele pedig a nullára csökkent. Most viszont újabb lépést tett meg a végső szétesés felé.”

El Mundo: “Vinokurov elvéreztette a Tourt. Már csak ez a kínos eset hiányzott a sportágnak ahhoz, hogy belefusson a katasztrófába.”

Marca: “Vinokurov megadta a kegyelemdöfést a kerékpársportnak. Amikor a Tour a legszebb és legizgalmasabb szakaszába lépett, éppen akkor robbant az újabb bomba.”

As: “Vinokurov beszennyezte a Tourt.”

Anglia

Örökös eltiltás a megoldás?

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke szerint “a kerékpársportnak lapoznia kellene egyet”, s a lebukások miatt meg kellene fontolnia az örökös eltiltást “A nemzetközi szövetségnek fokoznia kell a doppingellenes küzdelmet” – vélekedett Dick Pound. A kanadai sportvezető szerint az UCI-nak csökkentett büntetések kilátásba helyezésével arra kellene ösztönöznie a versenyzőket, hogy vallják be, ha az elmúlt években tiltott szerekhez folyamodtak, majd pedig egy megjelölt időponttól kezdve – a zérótolerancia elvét alkalmazva – minden csalóra kíméletlenül le kellene csapnia, például úgy, hogy már az első lebukásnál örökös eltiltással sújtaná a vétkeseket. “A vallomások begyűjtésével lehetőség nyílna a közreműködő orvosok, az értékesítési hálózatok leleplezésére, s a kerékpársportot új alapokra lehetne helyezni. Egyébként mindezt már többször javasoltam az UCI-nak” – fogalmazott Pound.

Daily Mail:

“A Tourt megrázta a Vinokurov-szégyen. Ez az a hír, amelytől a leginkább féltek a szervezők.”

The Times: “Vinokurov fogságba esett a szervezők doppingellenes csatájában.”

Daily Telegraph: “A Tour minden idő legsúlyosabb válságát éli át. Az elvileg minden gyanú felett álló versenyen a favorit és kétszeres szakaszgyőztes sztárra kétéves eltiltás vár. Az összetettben vezető dán Michael Rasmussen sem érezheti magát biztonságban, mivel két doppingszűrést is kihagyott. Az Astana kivonulása felerősítette azokat a spekulációkat, melyek szerint más csapattagok is élhettek tiltott szerekkel.”

Oroszország
Kommerszant: “A dopping győzött a Tour de France-on.”

Olaszország
La Gazzetta dello Sport: “Sokkos állapotban a Tour, feltámadt a doppingvihar. De ez jó hír, szó sincs temetésről, a kerékpársport nem halt meg. Megvannak a fegyverek a dopping leküzdésére. Túl kell élni ezt a történelmi válságot. Fel kell áldozni egy egész nemzedéknyi értéktelen sztárt, akik szemmel láthatóan semmit sem értenek meg. Vannak tisztán versenyző fiatalok, akik tudják, hogy teljesítményfokozók nélkül is lehet nyerni.”

Corriere della Sera: “Itt a vég. A kerékpársport a padlón, és mindenki részt vett a leterítésében.”

Il Tirreno: “Ez a kerékpár horroréve.”

Svájc
Neue Zürcher Zeitung: “Tour de Farce – a baj nem jár egyedül. A tavalyival ellentétben az idei Touron fel sem merül a tiszta verseny téveszméje. A rettentő bűz dacára a szervezők befogott orral haladnak a párizsi cél felé.”

Tages-Anzeiger: “Két zavaros múltú földönkívüli harcol a Tour-diadalért, akik már azzal gyanúba keveredhetnek, hogy milyen könnyedén hagyják ott a mezőnyt. Katasztrófa.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik