Élet-Stílus

Tour: Rasmussent kizárta csapata

Egyre zavarosabbá válik az idei Tour de France. A kerékpáros körverseny mezőnye fogyatkozik: legutóbb az összetettben vezető Michael Rasmussent vonta vissza csapata, a Rabobank.

A Tour két nagy sztárja, a kazah Alekszandr Vinokurov (Astana) és csapattársa, a német Andreas Klöden után újabb favorit száll ki a versenyből – nem más mint az éllovas Rasmussen.

A szerdai pireneusi hegyi szakaszt is bravúrosan megnyerő dánt azzal az indokkal vonták vissza, hogy megszegte a Rabobank belső szabályzatát.
„Michael Rasmussent hazaküldtük, mivel viselkedésével súlyosan sértette a csapat érdekeit. A jelenlegi helyzet bonyolult, a csapattársai egyelőre egyeztetnek, hogy ők maguk is visszalépjenek-e a versenytől” – állította Jacob Bergsma, a Rabobank szóvivője (később a csapat a folytatás mellett szállt síkra), aki azt is elárulta, hogy elsősorban a főszponzor nyomására cselekedtek.

A dán körül már a hét elején felforrt a levegő, amikor kiderült, hogy a csapat sportigazgatóját is megtévesztve két közelmúltbeli doppingellenőrzést is elmulasztott – május 8-án és június 28-án is „elkerülte” az ellenőröket arra hivatkozva, hogy házassága miatt (mexikói nőt vett feleségül) Mexikóban készült. Ám mint később az egykori kerékpáros, a dán Danmarks Radionak nyilatkozó Davide Cassani tanúvallomása alapján kiderült, Rasmussen valójában Olaszországban volt.

Áldozatnak érzi magát

A Tour 104 éves történelme során egy alkalommal zártak ki az összetettben élen álló kerékpárost: 1978-ban a belga Michel Pollentiert is hasonló okok (meghamisított vizeletpróba) miatt „meszelték el”.

A körversenyt július 15-e óta vezető Rasmussen egyelőre nem reagált a kizárásra, bár órákkal a döntés előtt az AP-nek jelezte, hogy egyre inkább úgy érzi, az áldozat szerepét osztották rá. .
„Természetesen tiszta vagyok” – így a szerdai etap-győzelmét akkor még felhőtlenül (?) ünneplő dán. „Mint korábban is elmondtam, tizenhét alkalommal vizsgáltak meg az elmúlt két hétben. Ám a mezőny többi tagja és a másnak szurkolók is rágalmakkal próbálják levezetni csalódottságukat.”

Tény, hogy Rasmussen teszteredménye negatív lett, ettől függetlenül több riválisa is megkérdőjelezte az egykori mountain-bike-os eredményeinek tisztaságát, míg a szurkolók a szerdai szakasz indulásánál kifütyülték. A francia csapatok többsége, kinyilvánítva a terjedő dopping-botrány miatti ellenérzést, a szerdai rajtnál késleltette az indulást.

A szervezők már kedden kinyilvánították, hogy amennyiben tudtak volna Rasmussen korábbi ügyeiről, nem engedték volna rajthoz állni július 7-én.

„Nem állíthatjuk, hogy Rasmussen csalt, de viselkedése és az, hogy hazugságba bonyolódott, bemocskolta az idei eseményt” – mondta az olasz la Gazzetta dello Sportnak nyilatkozó Christian Prudhomme, a Tour igazgatója, míg a nemzetközi szövetség (Cycling Union) elnöke, Pat McQuaid némi fenntartással üdvözölte a Rabobank által meghozott döntést: „A csapat jól döntött, s ezt csak megtapsolni tudom. Ugyanakkor felmerült bennem, hogy már korábban is cselekedhettek volna, s akkor nem lett volna ekkora cirkusz. Remélem, ebből mindenki tanul majd.”

Botrányok sora

Rasmussen kizárásával a spanyol Alberto Contador (Discovery Channel) lett az éllovas, míg a második helyre az ausztrál Cadel Evans (Predictor-Lotto), a harmadikra az amerikai Levi Leipheimer (Discovery) jött fel. A Tour szervezői bejelentették, hogy a csütörtöki 17. szakaszon, a Pau és Castelsarrasin közötti 188,5 km-en senki sem viselheti az éllovasnak járó sárga trikót. így Contador, csütörtökön a legjobb 25 év alatti kerekesnek járó fehér mezbén vezetheti a mezőnyt.

Az idei Tourt már a start előtt végigkísérték a botrányok. Előbb két ikon, az olasz Ivan Basso és a német Jan Ullrich kapott eltiltást, majd az 1996-os győztes dán Bjarne Riisről derült ki, hogy doppingnak köszönhette sikerét, sőt, az amerikai Lance Armstrongnak is magyarázkodnia kellett (sokadszorra).

A július 7-i rajt után folytatódott a vesszőfutás: a német Patrick Sinkewitzről kiderült, hogy még a felkészülés alatt pozitív lett a tesztje, majd a kazah Vinokurov (Astana) bukott le vérátömlesztés miatt. Szerdán az olasz Cristian Moreniről (Cofidis) derült ki, hogy meg nem engedett eszközökkel élt. Az Astana és a Cofidis az összes versenyzőjét visszaléptette, igaz, a Rabobanknál cáfolták, hogy hasonlóan cselekdenének. A délutáni órákban a klub bejelentette, hogy azonnali hatállyal szerződést bont Rasmussennel.
“Rasmussen kivételével valamennyi versenyzőnk ott lesz a mai rajtnál” – jelentette ki Erik Breukink, a holland istálló sportigazgatója.

Az idei események nyomán felmerült, hogy az országúti kerékpárt törlik az olimpiai sportok közül, de jellemző a média hozzáállása is: a német adók befejezték az élő közvetítést, a svájci lapok pedig csak az eredményekre redukálták tudósításaikat. A hangulatot talán a francia Libération kommentárja tükrözi:
“A Tour meghalt, a szervezőknek azonnal le kell állítaniuk a viadalt. A kerekesparádéból vicckaraván lett. Ha a rendezők meg akarják menteni a sportágat, akkor néhány évre beszüntetik a viadalt, hogy kisöpörjék ezeket a drogossá vált versenyzőket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik