Élet-Stílus

Dopping: lebukott Vinokurov

A dán szövetség (DCU) elnöke nem érti, hogy az éllovas Michael Rasmussen miért indulhatott el az idei Tour de France-on, amikor megsértette a doppingszabályokat. A francia körverseny jelenlegi második helyezettje is zavaros ügybe keveredett, de neki nem kell aggódnia az esetleges szankciók miatt. Kedd délután Vinokurov is lebukott.

A Tour-éllovas Rasmussen négy figyelmezetést is kapott, mert nem közölte előre, hol fog tartózkodni, és így nem tudott eleget tenni a véletlenszerű doppingellenőrzéseknek. A dán szövetség elnöke, Jesper Worre elmondása szerint a nemzetközi szövetség (UCI) tavaly és idén június 29-én, míg a Dán Doppingellenes Ügynökség (ADD) április 6-án és június 21-én is figyelmeztette a francia körverseny összetettben első helyén álló dánt.

“Jelen állás szerint négy figyelmeztetése van, és nem értem, Rasmussent miért nem tiltották el? A DCU csak annyit tehet, hogy nem jelöli a világbajnokságra és az olimpiára” – mondta Worre. Az UCI szabályai
Dopping: lebukott Vinokurov 1

Contador lekerült a listáról (Sport1)

szerint amennyiben egy versenyző 18 hónapon belül háromszor nem jelenik meg doppingvizsgálaton, az vétségnek minősül, és kétéves eltiltást kell kiszabni.

Megbüntették Rasmussent

A Palais Beaumont című lapnak a dán sztár elmondta: szervezési hibák miatt történhetett meg, hogy voltaképpen már három éve nem végeztek el rajta versenyen kívüli doppingvizsgálatot. “Két évig Mexikóban, idén pedig Monacóban laktam,

Petacchi tiszta

Felmentették a doppingvádak alól Alessandro Petacchi olasz országúti kerekessztárt, akinek ügyét a helyi olimpiai bizottság (CONI) vizsgálta az idei Giro d,Italián produkált pozitív tesztje után. A kitűnő sprinter azzal védekezett, hogy igazoltan szedte asztmájára a szervezetében kimutatott szalbutamolt. A 33 éves klasszist – aki idén öt szakaszt nyert meg a 90. Girón – csapata, a Milram a folyamatban lévő ügy miatt nem nevezte a jelenleg zajló Tour de France-ra.

de az otthoni szövetség levelei például csak egy hét alatt jutnak el Amerikába, így nem lehet együttműködni” – jelentette ki.

Csapata, a Rabobank részéről Theo de Rooy nyilatkozott: “A rajt előtt egy héttel, június 29-én kapott figyelmeztetéséről nem tájékoztatott bennünket, ezért tízezer eurós büntetést kapott. Egyébként sok olyan kerekes van a Tour-mezőnyben, aki kihagyott néhány kontrollt.”

Rasmussen mellett a körverseny jelenlegi második helyezettje, a spanyol Alberto Contador is bajba keveredett. A Discovery-kerekesének a neve is szerepelt a valóságos lavinát elindító Fuentes-listán, de nem folyik ellene eljárás, mivel Contador azonnal jelezte, hogy hajlandó együttműködni a hatóságokkal az ügy felgöngyölítésében.

Vinokurov doppingolt

Az idei versenyen két szakaszt megnyerő, de összetettben jelenleg csak 23. kazah Alekszandr Vinokurov megbukott a doppingvizsgálaton. Az Astana csapat sztárját, első számú versenyzőjét a szombati időfutamon aratott sikere után ellenőrizték. Elöljárói egyelőre nem közöltek részleteket, a L,Equipe című sportlap internetes oldala azonban úgy értesült, hogy az elemzés során a szakemberek homológ vértranszfúziós eljárást tártak fel. Az időfutam előtt nem sokkal beadagolt vér nem az övé volt, hanem egy alkalmas donortól származott.

A 33 éves Vinokurovot hétfő este – újabb győzelme után – ismét ellenőrizték, annak a tesztnek az eredménye egyelőre nem ismert.

A bejelentést követően az Astana vezetői úgy döntöttek, hogy a csapat visszalép az idei körversenytől. Ezzel kiválik a mezőnyből az összetettben ötödik helyen álló német Andreas Klöden, valamint a nyolcadik – ugyancsak kazah – Andrej Kaszecskin is.

—-Tour de Hongrie: Ivanics második a nyitónapon—-


Dopping: lebukott Vinokurov 2

Az utolsó igazítás a rajt elõtt (MTI)

Legjobb magyarként Ivanics Gergely (Cornix) a második helyen végzett a GDHS Tour de Hongrie kerékpárverseny első szakaszán.

Gyömrő és Kazincbarcika között 210 km-t tett meg a mezőny, a résztvevőknek a Galyatetőre is fel kellett tekerniük. A hosszú emelkedőn egy nyolcfős boly – benne több hazai kerekessel – elhúzott a többiektől. A borsodi dombok között, mintegy 150 km-nél az ausztrál Andrew Bradley (Swiag Pro-Cycling Team), valamint csapattársa, a címvédő szlovák Martin Riska és Ivanics ettől a csoporttól is meglépett. A célba Bradley, Ivanics, Riska sorrendbe érkezett be a trió.

A magyar bajnoki cím védője, Szeghalmi Bálint (Cornix) ötödikként haladt át a célvonalon. Az első szakasz után a hegyi összetettben Martin Riska vezet, a legjobb sprinter pedig Ivanics Gergely.

Az ötnapos viadal során 823 km-t tesz meg a mezőny. A versenyen tizenhét külföldi együttes mellett öt magyar csapat vesz részt. Szerdán Kazincbarcika és Sátoraljaújhely között 206,9 km vár a kerékpárosokra. A rajt 13 órakor lesz a kazincbarcikai Városháza előtt.

Tour de Hongrie, 1. szakasz, Gyömrő-Kazincbarcika, 210 km:
1. Andrew Bradley (ausztrál, Swiag Pro-Cycling Team) 5:06:09 ó
2. Ivanics Gergely (Cornix) 4 mp hátrány
3. Martin Riska (szlovák, Swiag Pro-Cycling Team) azonos idővel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik