Üzleti tippek

Költöznek a falugazdászok

A közeljövőben a falugazdászok egy része az agrárkamarához kerül, mások az új Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál folytatják munkájukat.

Az agrártárca a közeljövőben újra szervezi a falugazdász-hálózatot, amely 1086 köztisztviselőként és 373 vállalkozóként dolgozó szakemberből áll. Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter munkatársunknak elmondta: a területen dolgozó agrárszakemberek alkalmazási viszonyait elsősorban azért kell rendezni, mert az uniós szabályozás kizárja a jelenleg alkalmazott szisztémát, amikor a falugazdász úgy működik közre a termelők pályázatának elkészítésében, hogy később annak elbírálásában is részt vesz.

A közeljövőben emiatt szervezetileg is különválasztják a falugazdászok által jelenleg ellátott feladatokat. A július 1-jén létrejövő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal állományába azok kerülnek, akik az uniós kifizetési rendszer ellenőrzésében, az egyes termelői igények felülvizsgálatában működnek közre. A szakemberek szintén jelentős része várhatóan a leendő Magyar Agrárhivatal alkalmazásában marad, végrehajtandó a csatlakozás után is fennmaradó nemzeti agrárgazdasági feladatokat. A harmadik csoportnak a közeljövőben a Magyar Agrárkamara által kiírt pályázatra kell majd jelentkeznie, s a továbbiakban kimondottan a gazdák számára nyújtandó tanácsadásban, a pályázatok elkészítésében működnek majd közre – tájékoztatott a miniszter.

A kamarai feladatátvételhez a minisztérium természetesen forrásokat is biztosít a köztestület számára – tette hozzá. A miniszter a feladatátadást úgy indokolta, hogy a szolgáltatásszerű tanácsadás nem a kormányzat, hanem a termelők saját szervezete tevékenységi körébe tartozik, ezért indokolt az eddig állami feladatként elvégzett tevékenység „áttelepítése” a kamarához.

A Magyar Agrárkamara az uniós agrárgazdasági rendszerre való gyakorlati felkészülést 450-500, a területen működő szakemberrel tudja elképzelni, és az ezzel kapcsolatos egyeztetések már megkezdődtek a szaktárca és a kamara között – mondta munkatársunknak Ebele Ferenc, a köztestület főtitkára. Hozzátette: a kamarai szaktanácsadási rendszer a gazdálkodók számára gyakorlatilag teljes körű szolgáltatást jelent, a termelőnek az illetékes kamarai szakértő segít a szükséges adatlapok kitöltésében, s elvégzi az igénylések számítógépes ellenőrzését is. A főtitkár hangsúlyozta: az agrárkamara saját rendszerében képes lesz az uniós szántóföldi területalapú támogatásjogosultság ellenőrzésére is, vagyis az adott területen a gazda négyzetméter pontossággal megtudhatja a kamarai szakértőtől, mekkora területre adhatja be az igénylését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik