Gazdaság

Információval adóznak

Fél lépést haladtak az adófizetési kötelezettség elmulasztása elleni küzdelemben az Európai Unió (EU) pénzügyminiszterei a múlt heti forrásadó-megállapodás révén. Ekként értékelte legalábbis a The Wall Street Journal Europe azt, hogy a tizenötök fokozatosan megkezdik az információcserét azokról a bankbetétekről, amelyek tulajdonosa valamely másik tagországban van bejegyezve. A lépés értelme, hogy az anyaország így kivetheti az érintettekre a megtakarításaik után esedékes forrásadót.

Az éjszakába nyúló, kilencórás egyezkedés eredményét egyelőre valóban nehéz lenne áttörésként értékelni. Mindenekelőtt azért, mert kompromisszumos megállapodás született. A banktitkot igen szigorú törvényekkel garantáló Luxemburg, Ausztria és Belgium hétéves mentességet csikart ki az eleve csak 2002. január elsején életbe lépő szabályozás alól. Cserébe az első három évben 15, a következő négy esztendőben pedig 20 százalékos adót vet ki az adott országban nem rezidens betétesek kamatjövedelmére. Majd az így befolyt összeg háromnegyedét átutalják a betétes anyaországának. Azt viszont Luxemburg nem tudta elérni, hogy a befektetési alapokat ne sújtsa az adókivetés: csupán a részvényalapok kaptak mentességet. Nagy-Britannia viszont kialkudta, hogy a forrásadó a City békéje érdekében csupán a 2001. március elseje után kibocsátott euro-kötvényekre vonatkozzon.

Mindez persze csak akkor igaz, ha az unió 2002 végéig meg tud alkudni a nem EU-tag országokkal – mindenekelőtt Svájccal, Lichtensteinnel, Monacóval, Andorrával, San Marinóval, az olyan offshore területekkel, mint például a brit Csatorna-szigetek, valamint az Egyesült Államokkal – egy hasonló infromációcsere bevezetéséről. Ellenkező esetben Luxembourg és Bécs 2003-tól nem lépteti életbe a mostani egyezséget. Az ő szemükben ez kulcskérdés, míg a megállapodást “kilobbizó” Laurent Fabius francia pénzügyminiszter ezeket a leendő alkukat puszta formalitásnak minősítette. Utóbbit alighanem ő sem gondolja komolyan. Csakhogy ő már megnyugodott, hiszen a forrásadó-vita immár bizonyosan nem árnyékolja a francia EU-elnökség záróaktusát, az e heti nizzai uniós csúcstalálkozót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik