Gazdaság

Gráf cukorreformot sürget

Az európai uniós cukorágazat reformjára szükség van, az ugyanis valóban abnormális, hogy az EU-ban a cukor ára közel háromszorosa a világpiacinak - jelentette ki az EU-tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácsülése után Gráf József, agrárminiszter.

A magyar vezetés természetesen nem fogad el olyan változást, ami azt jelentené, hogy Magyarországon lényegében megszűnik a cukorrépa-termesztés és a cukorfeldolgozás. A miniszter szerint az EU-bizottság javaslata és a jelenleg még többnyire elutasító tagállamok álláspontja között lehetséges a reális kompromisszum.

Egy ilyen döntés nyomán azonban nagyon valószínű, hogy nem fog megmaradni mind az öt magyarországi cukorgyár, hanem csak három, s a cukorrépatermelés is 25-30 százalékkal csökken majd.

A cukorágazat reformja ellen mintegy 6-8 ezer cukorrépa-termesztő tüntetett hétfőn Brüsszelben, traktoraikkal nagy közlekedési káoszt okozva az EU-negyed környékén. A tüntetésen – saját bevallása szerint egyedüliként – egy magyar is jelen volt.

Azt, hogy a tüntetés ilyen csekély magyar részvétellel zajlott, Gráf József többek között azzal magyarázta, hogy ő előzetesen egyeztetett a terméktanáccsal, pontról-pontra végigmentek az Európai Bizottság által kidolgozott tervezeten, s neki az a dolga, hogy Brüsszelben a terméktanács álláspontját képviselje.

Az EU-bizottság javaslata maga is az európai és a világpiaci ár közötti hatalmas különbségből indul ki, és ennek közelítését célozza, méghozzá azzal, hogy 2007 végéig 39 százalékkal csökkentenék az EU-termelők számára adott garantált árakat. Ez a mezőgazdasági szakszervezetek szerint 2-3 év alatt százhúszezer termelő eltűnését, tönkremenetelét jelentené, még úgy is, hogy a bizottsági tervezet szerint az árcsökkentésből származó jövedelemkiesés 60 százalékát megtérítenék a termelőknek.

A reform egyébként kényszerűség, és nem csak azért, mert – mint Renate Künast német mezőgazdasági miniszter megpróbálta megértetni az őt füttyszóval fogadó brüsszeli tünettőkkel – az EU-ban hamarosan már 4 millió tonna eladhatatlan cukrot raktároznak, hanem azért is, mert több fejlődő ország (Brazília, Thaiföld) és Ausztrália panaszára az európai gyakorlatot a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) is elítélte.

Gráf József maga is szóvá tette a kompenzáció rendszerét, mondván: differenciálásra lenne szükség, azaz ott, ahol nagyon kedvezőek a feltételek, legyen 60 százaléknál kevesebb ez az arány, ahol viszont kedvezőtlenebbek, ott akár 100 százalékos kárpótlást is kaphassanak a termelők. A magyar miniszter úgy vélte, hogy még több tárgyalási fordulóra lesz szükség a megegyezéshez.

Kiszivárgott hírek szerint legalább nyolc ország egyértelműen ellenezte a bizottsági tervezetet, saját cukorrépa-termelésének teljes megszűnésétől tartva, de Gráf szerint a tagok többségének is fenntartásai voltak az új rendszer bevezetésével, annak drasztikus jellegével szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik