Élő Nagyvilág

Gigatüntetésen követelték a Netanjahu-kormány távozását

Yahel Gazit / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Yahel Gazit / Middle East Images / Middle East Images via AFP

A Hamász és Izrael háborújáról a vasárnapi közvetítésünket itt olvashatják.

Az izraeli parlament elfogadta a külföldi televíziós csatornák betiltását engedélyező törvényt

Az izraeli parlament, a kneszet hétfőn elfogadta az „országnak ártó” külföldi televíziós csatornák betiltását engedélyező törvényt.

A kneszet második és harmadik, végső olvasatában elfogadott jogszabály szerint ha a miniszterelnök meg van győződve arról, hogy egy külföldi tévécsatorna árt az országnak, akkor a hírközlési miniszter felléphet vele szemben legalább egy biztonsági vélemény kézhezvétele és a kormány vagy a kabinet jóváhagyása után.

Ebben az esetben a hírközlési miniszter rendeletekkel többek között bezárathatja a csatorna izraeli irodáit, elkobozhatja a műsorszóró berendezéseket, megakadályozhatja a csatorna riportjainak sugárzását, a csatornát eltávolíthatja a kábel- és műholdtársaságoktól, blokkolhatja weboldalát és médiafelületeit.

Hatékony és gyors eszközt hoztunk a fellépésre azok ellen, akik a sajtószabadságot arra használják, hogy sértsék Izrael biztonságát

olvasható Slomó Karai hírközlésügyi miniszter közleményében. „Az al-Dzsazíra ártott Izrael biztonságának, aktívan részt vett az október 7-i mészárlásban, és az IDF (izraeli hadsereg) katonái ellen uszított. Ideje eltávolítani a Hamász sófárját országunkból. Az al-Dzsazíra terrorcsatorna többé nem sugároz Izraelből” – írta Benjámin Netanjahu a törvény elfogadása után a közösségi médiában.

„Az új törvénynek megfelelően haladéktalanul el akarok járni a csatorna tevékenységének leállítása érdekében. Üdvözlöm a Slomó Karai kommunikációs miniszter benyújtotta, és a koalíciós pártok támogatásával elfogadott törvényt” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok vezetése kevésbé üdvözölte az új izraeli jogszabályt, és azt, hogy Izrael blokkolni kívánja az al-Dzsazírát. A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre úgy fogalmazott, hogy amennyiben Izrael ezt fontolgatja, az aggasztó lépés. „Hiszünk a sajtószabadságban és rendkívül fontosnak tekintjük azt” – mondta Jean-Pierre, és hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben minden médiával kapcsolatban azonos az amerikai álláspont.

(MTI)

Többen életüket vesztették egy izraeli légitámadásban Damaszkuszban

Legkevesebb nyolc halálos áldozatot követelt hétfőn egy izraeli légitámadás Damaszkusz nyugati fekvésű, Mazzeh nevű kerületében, ahol az iráni nagykövetség és a konzulátus épülete is található – közölte a dubaji székhelyű al-Hadasz hírcsatorna.

A tájékoztatás szerint az iráni diplomáciai képviselet közelében olyan villák találhatók, amelyekben a Damaszkusszal szövetséges iráni vezetés elithadseregének, a Forradalmi Gárdájának több katonai tanácsadója tartózkodik rendszeresen. Az al-Hadasz arról számolt be, hogy egy izraeli gépről elindított rakéta egy olyan villába csapódott be, amelyben líbiai és palesztin szervezetek képviselőivel szoktak találkozókat tartani iráni tisztségviselők. Az al-Alam iráni hírtelevízió közlése szerint a konzulátus épülete teljesen megsemmisült.

Egy libanoni biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a légicsapásban életét vesztette Mohammad Reza Zahedi, az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka. Az SNN iráni hírügynökség időközben megerősítette Zahedi halálát.

Az SNN részletek közlése nélkül azt állította, hogy a támadás célpontjai az iráni konzulátus és a nagykövet rezidenciája voltak. Az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség és az al-Alam is arról számolt be, hogy sem Hoszein Akbari nagykövet, sem családtagjai nem sebesültek meg a támadásban. A SANA szíriai állami hírügynökség hétfői közlése szerint a légvédelem „ellenséges célpontokat” semmisített meg Damaszkusz térségében.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita milícia és az iráni Forradalmi Gárda infrastruktúrája ellen. Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére. Izrael a gázai övezeti háború kitörése óta fokozta támadásait szíriai támadásait.

(MTI)

Kedden kiengedik a kórházból az izraeli miniszterelnököt

Kedden elhagyhatja a kórházat Benjámin Netanjahu, miután hétfőn sérvműtétet végeztek el rajta – írja a Guardian az izraeli miniszterelnök hivatalának tájékoztatása alapján.

A közlemény szerint Netanjahu jól érzi magát és a kórházból dolgozik. A 74 éves politikusnál egy rutinellenőrzés során vettek észre egy sérvet, a műtétet hétfőn végezték el teljes altatással. Addig Jariv Levin kormányfőhelyettes látta el a miniszterelnöki teendőket.

Újabb kórházat ért izraeli légicsapás a Gázai övezetben

Izraeli légicsapás érte helyi idő szerint vasárnap a Gázai övezeti al-Aksza kórházat, négyen meghaltak, 17-en megsebesültek az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) értesülése szerint.

Hálid ed-Dakrán, a Deir el-Balah városban lévő kórház szóvivője azt mondta, a sebesültek között több újságíró van. Az izraeli hadsereg (IDF) azt közölte, hogy az Iszlám Dzsihád egyik irányítóközpontját támadták, amelyet az iszlamista terrorszervezet a létesítményben alakított ki.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója vasárnap este azt közölte: 21 beteg halt meg a Gázai városban lévő as-Sifá kórházban azóta, hogy az IDF március 18-án ostrom alá vette az épületét. Az X közösségi oldalon közzétett bejelentésében Tedrosz kiemelte, ebben a kórházban már csupán minden 15 emberre jut egy üveg ivóvíz, és a rossz higiéniai körülmények miatt gyorsan terjednek a fertőző betegségek. Figyelmeztetett arra is, hogy az élelemhiány miatt a cukorbetegek különösen veszélyben vannak.

Dawoud Abo Alkas / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül

Az IDF katonái hétfőre virradóan elhagyták a kórházat. A WHO úgy tudja, jelenleg 107 páciens tartózkodik az intézményben.

A palesztin médiumok jelentése szerint az IDF súlyos pusztítást okozott az épületegyüttesben, amely a legnagyobb az övezetben. A polgári védelem – amely természetesen szintén a Hamász iszlamista terrorszervezet ellenőrzése alatt áll – azt közölte, hogy az izraeli hadsereg távozása után mintegy háromszáz holttestet találtak a kórházban és környékén.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap este sikeresnek minősítette az as-Sifánál végrehajtott hadműveletet, „sebészien pontosnak” nevezte azt. Több mint kétszáz terroristát öltek meg a katonák, és több száz megadta magát – tette hozzá. A hadsereg szóvivői korábban arról számoltak be, hogy a Hamász fegyveresei nemcsak megbújtak az épületkomplexumban, hanem komoly infrastruktúrát alakítottak ki ott maguknak, és hevesen ellenálltak az izraeli katonák ostromának. (MTI)

Már 256 izraeli katona halt meg a háborúban

Tovább folynak a harcok az izraeli hadsereg (IDF) és a Hamász gázai iszlamista terrorszervezetek között a gázai övezet teljes hosszában hétfőn. Az  IDF két hét, több mint kétszáz, a Hamászhoz tartozó fegyveres megölése, és mintegy ötszáz hamászos elfogása után elhagyta az övezet északi részén fekvő Sifá kórházat, ahol másodszor harcoltak az ott bujkáló terroristákkal.

Az IDF jelentése szerint az övezet középső részén légicsapást mértek két, a Hamász által használt épületre, és megöltek a szárazföldi csapatokra azonnali fenyegetést jelentő fegyvereseket.

Tovább folytak a harcok az övezet déli részén is, ahol elesett egy húszéves haifai sorkatona, és ezzel a gázai szárazföldi harcok kezdete óta 256-ra emelkedett az izraeli katona-áldozatok száma.

A rendőrség és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat rajtaütött a Hamász Katarban élő vezetője, Iszmail Haníje 57 éves húgának az otthonán Izraelben, a Beér-Seva melletti Tel-Sevában. A razzia során a katonák dokumentumokat, videó- és hanganyagokat, telefonokat és egyéb bizonyítékokat találtak, melyek a rendőrség szerint súlyos biztonsági szabálysértések elkövetését jelzik. A gyanú szerint kapcsolatba lépett és közösséget vállalt a Hamász tagjaival, izraeli terrorcselekményre buzdított és támogatta a terrort. A házkutatásban több százezer sékelt is találtak.

Dél-Libanonban izraeli légicsapásokat jelentettek hétfő reggel. A gázai háború októberi kirobbanása óta az Iránból támogatott libanoni Hezbollah síita szervezet napi rendszerességgel intéz támadásokat Izrael északi határvidéke ellen, melyekre az IDF ellentámadásokkal felel. (MTI)

Előrehozott választásokért tüntettek Jeruzsálemben

Előre hozott parlamenti választásokat követelve tüntettek az izraeli parlamentnél, a kneszetnél Jeruzsálemben – írja az MTI.

A szervezők szerint több mint százezren, az izraeli média szerint több tízezren tüntettek vasárnap este. Az izraeli-palesztin háború október 7-i kitörése óta a legnagyobb demonstráción felszólalt az iszlamista Hamász terrortámadásában a Gázai övezetbe hurcolt túszok több családtagja, valamint az ellenzék néhány képviselője, köztük Jaír Lapid, az ellenzéki Van jövő párt elnöke. A túszok szabadon bocsátását és a tűzszünetet célzó tárgyalások több hónapja tartó elakadásáért, valamint a terrortámadás megelőzésének elmaradásáért és a háborús fiaskókért Benjámin Netanjahu miniszterelnököt tették felelőssé a szónokok, és az előre hozott választások azonnali kiírását sürgették.

A jeruzsálemi tüntetés a „nemzeti tiltakozás hetének” nevezett esemény kezdetét jelentette. Sokan sátrat vertek a kneszetnél, ahol négy napig tiltakozó rendezvényeket tartanak politikusok felszólalásaival.

Egy hete égnek a lámpák az irodájában

– mondta Lapid a közeli miniszterelnöki hivatalra utalva, ahol szerinte Netanjahu azon dolgozik, hogy megbizonyosodjon arról, az ultraortodoxok a háború ellenére továbbra is elkerülhetik a besorozást. Lapid bírálta a kormányfőt, és élesen síkra szállt a kneszet hamarosan beköszönő, két hónaposra tervezett tavaszi szünete ellen a jelenlegi helyzetben. (MTI)

Palesztin tüntetők zavarták meg a New York-i húsvéti misét

Egyházi szertartás megzavarása miatt eljárás indult azon palesztinpárti aktivisták ellen, akik tüntetéssel akadályozták a Szent Patrik-székesegyházban tartott húsvéti vigíliát szombaton késő este – közölte New York rendőrsége vasárnap. A Timothy Dolan bíboros, New York érseke által tartott szertartást a demonstrálók kiabálással zavarták meg a hívekkel zsúfolt székesegyházban, és feliratot próbáltak kifeszíteni. Skandálásaikban „szabad Palesztinát” követeltek. A rendőrség három embert bilincsben vezetett el és őrizetbe vett. A tüntetők egyike tavaly ősszel a US Open tenisztornát klímaaktivistaként zavarta meg, akkor az egyik központi pálya talajához rögzítette ragasztóval saját tenyerét.

Timothy Dolan bíboros nem reagált az incidensre, húsvét vasárnapjára a közösségi médiában megjelentetett üzenetében azt írta, hogy az „emberi lény” a reményre lett teremtve, és hozzátette:

senki nem pusztíthatja el az élet ajándékát, amit örökkévalónak szántak.

Az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciája a nagyhét kezdetén imára és békére felszólító üzenetet tett közzé a háború lezárása érdekében.

A Szent Patrik-székesegyház New York legnagyobb katolikus temploma, amelyben 2400 ülőhely található.

Szombaton New York belvárosában, a Times Square-en palesztinpárti, Izrael-ellenes tüntetők tömege gyűlt össze – egyes beszámolók szerint ezrek – a „Palesztin föld napjának” elkeresztelt demonstráción, amelyen azonnali tűzszünetet követeltek. A résztvevők közül a rendőrség szintén többeket őrizetbe vett. Szombaton az Egyesült Államok több városába hirdettek hasonló megmozdulásokat. (MTI)

Kiiktattak a Hezbollah egyik parancsnokát

Izrael egy célzott légicsapással végzett a Hezbollah libanoni síita milícia egyik parancsnokával vasárnap – közölte az izraeli hadsereg.

Az MTI tudósítása szerint Iszmail az-Zinről van szó, aki a Hezbollah elitegysége, a Radván Brigádok egyik páncéltörő rakétás egységének parancsnoka volt. A közlés szerint Zin autóját érte a támadás.

Az izraeli hadsereg kiemelte, hogy Zin jelentős tudással rendelkezett a páncéltörő rakétákról és tucatnyi ilyen eszközzel végrehajtott támadásért volt felelős izraeli civilek, települések és biztonsági erők tagjai ellen. Izrael az ellenségeskedések újbóli fellángolása óta a Radván Brigádok mintegy 25 tagjával végzett, soraikban Visszma Tavil magas rangú tiszttel, akinek kulcsszerepe volt a dél-libanoni műveletek irányításában. Szinte napi rendszerességű összetűzések zajlanak az izraeli hadsereg és a Hezbollah között, párhuzamosan az október 7-én kitört gázai övezeti háborúval. A Hezbollah erői vasárnap is rakétákat lőttek ki izraeli határtelepülések ellen, ami miatt egy izraeli katona megsebesült. A zsidó állam hadserege válaszul Libanon déli részén lévő célpontokra mért csapásokat.

Az izraeli válaszcsapásokban eddig csaknem 270 milicistát öltek meg, de mintegy ötvenen civilek – köztük gyermekek is – áldozatul estek. (MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik