Élő Nagyvilág

Váratlanul megműtik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt

Ashraf Amra / Anadolu Agency / Getty Images
Ashraf Amra / Anadolu Agency / Getty Images

Szombati tudósításunkat itt tudják elolvasni. 

Netanjahu lemondását követelik a tüntetők, de szerinte ezt a Hamász üdvözölné elsőként

Négynapos kormányellenes tüntetéssorozat kezdődik vasárnap Jeruzsálemben. A tiltakozók a Benjamin Netanjahu miniszterelnök távozását és előrehozott választásokat követelnek. Az ország minden részéről érkező tüntetők legfontosabb követelése azonban mégis az, hogy az izraeli kormány jusson egyezségre a Hamásszal a Gázában tavaly október óta fogva tartott mintegy 130 túsz szabadon bocsátásáról.

A tüntetések a Times of Izrael című lap szerint a Knesszet, vagyis az izraeli parlament köré szerveződnek, de más fontos helyszíneken is tüntetéseket terveznek, így Netanjahu jeruzsálemi rezidenciájának közelében is.

Benjamin Netanjahu vasárnap délután a jeruzsálemi hivatalában tartott sajtótájékoztatót. Itt egyebek mellett arról beszélt, hogy

  • az izraeli hadsereg készen áll a rafahi bevetésre, a civil lakosság evakuálására és a humanitárius segélyek szétosztására,
  • mindent megtesz, és mindent meg is fog tenni, hogy hazahozza a túszokat,
  • szerinte aki azt mondja, hogy nem tesz meg mindet, az „téved, és tévedésben tart másokat”,
  • szerinte Izrael rugalmasságot mutat a tárgyalásokon, míg a Hamász a gázaiak, „köztük a Hamász terroristáinak” akadálytalan visszatérését követeli a Gázai övezet északi részére
  • szerinte a Hamász követeléseinek biztonsági vonzatai lennének, de ezekbe nyilvánosan nem mehet bele,
  • a tüntetők által követelt előrehozott választások akár nyolc hónapra megbénítanák az országot,
  • a tüntetők követelése „megbénítaná a túszaink kiszabadításáról szóló tárgyalásokat, és véget vetne a háborúnak, mielőtt az elérné céljait”
  • az előrehozott választásokat elsőként „a Hamász üdvözölné, és ez mindent elmond”.

A Hamász nem vesz részt az egyiptomi tűzszüneti tárgyalásokon

Egyiptom lát vendégül egy izraeli delegációt egy újabb tárgyalási fordulóra, amelynek célja, hogy tűzszünetet kössenek Izrael és a Hamász vezetői között.

A Reuters hírügynökségnek egy forrás vasárnap azonban azt mondta, hogy a Hamász nem kíván jelen lenni a kairói tárgyalásokon, mivel továbbra is arra várnak, hogy a közvetítők közöljék, van-e új izraeli ajánlat az asztalon.

A két fél eddig Katar és Egyiptom közvetítésével igyekezett előmozdítani tárgyalásokat a háborús hathetes felfüggesztéséről. Cserébe a Hamász fegyveresei által a Gázai övezetben még mindig fogva tartott 130 túsz közül 40-nek a szabadon bocsátásáért.

A Hamász a Gázában végrehajtott izraeli támadások befejezését és az izraeli hadsereg kivonást szeretné elérni. Izrael ezt a lehetőséget kizárta.

Váratlanul megműtik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt

A műtétre egy sérv miatt van szükség, amit a kormányfő orvosai szombaton este egy rutinvizsgálat során fedeztek fel – közölte az izraeli miniszterelnök hivatala. A műtétre helyi idő szerint este 9 órakor, a háborús kabinet ülése után kerül sor a Hadassza Egyetemi Kórházban, Ein Keremben – részletezte a Times of Izrael című lap a kancellária közlését.

A műtét ideje alatt Benjamin Netanjahu teljes altatásban lesz.

Ez idő alatt Yariv Levin miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter látja el a megbízott miniszterelnöki feladatokat – idézte a lap a közleményt, amely azonban az izraeli miniszterelnöki hivatal honlapjára nem került fel.

Néhány perccel ezelőtt ott egy olyan tartalmú közlemény jelent meg, amely szerint az izraeli kormányfő és felesége

jelenleg az elrabolt katonanők családjaival találkozik a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban.

A Times of Izrael a miniszterelnöki hivatalra hivatkozva azt is jelezte, Netanjahu jól érzi magát, és tartja a műtét előtt tervezett programját, ideértve a haditanács ülését is.

Légitámadást hajtott végre egy kórház ellen az izraeli hadsereg, két halottról számoltak be

Légicsapást hajtott végre az izraeli hadsereg a Gázai övezetben található Al Aksza kórháznál. A hadsereg vasárnapi közlése szerint a palesztin Iszlám Dzsihád által működtetett állítólagos parancsnoki központ ellen hajtottak  végre támadást a kórház udvarán.

A parancsnoki központra és a terroristákra pontos csapást mértek, hogy a kórház területén tartózkodó, nem érintett civileknek minél kevesebb kárt okozzanak. Az al Aksza kórház épülete nem sérült meg, és a működését sem befolyásolták

– idézte a Guardian a hadsereg közleményét hozzátéve, hogy annak hitelességét ellenőrizni nem tudták.

Valamivel korábban az Al Jazeera hírportál arról számolt be, hogy a kórház közelében egy újságírók által használt pavilont ért izraeli légitámadás.

Az első jelentések szerint a médiasátort ért támadásban két palesztin meghalt és több újságíró megsebesült. Őket az Al Aksza kórházba szállították.

Izrael szerint a gázai kórházakat a Hamász és más militáns csoportok bázisként használják, és állításaik alátámasztása céljából rendszeresen videókat és képeket közölnek. A Hamász és a kórházak személyzete azonban következetesen tagadja ezt.

Hárman megsérültek egy izraeli merényletben

Három izraeli megsebesült vasárnap reggel egy késeléses merényletben Beér-Sevában, a Negev-sivatag fővárosában, jelentette be az izraeli rendőrség. A támadót agyonlőtték.

Az izraeliek elleni támadást Beér-Seva buszpályaudvarán követték el. A 28 éves Nadzsi Abu Freh – aki a jelentős részben beduinok lakta Rahat városban élt, késével könnyebben megsebesítette az izraeli hadsereg egyik tisztjét és két járókelőt. A támadót a helyszínen egy másik katona agyonlőtte, derül ki a rendőrség jelentéséből.

A Gázai övezetben a hétvégén is folytatódtak a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni izraeli hadműveletek. Az izraeli hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat jelentése szerint megöltek négy magas rangú Hamász-terroristát az övezet északi részén található Sifa kórház épületegyüttesében, ahol a harcok ottani kiújulása óta, az elmúlt két hétben több száz fegyverest letartóztattak és több mint kétszázat megöltek az izraeli egységek.

Az elmúlt napon ismét több tucat terrorista halt meg az övezetben, és a légierő körülbelül nyolcvan célpontot támadott, köztük épületeket és egyéb terrorista infrastruktúrát

– közölte a hadsereg szóvivője vasárnap.

Izraelben bejelentették azt is, hogy a gázai éhínség enyhítésére szombaton a ciprus Lárnaka kikötőjéből elindult a második segélyszállítmány csaknem négyszáz tonna élelmiszerrel. A ciprusi hatóságok Izraellel együttműködve tengeri folyosót hoztak létre, hogy megkönnyítsék az előzetesen átvizsgált rakományok eljuttatását az övezetbe.

(MTI)

75 palesztin halt meg az éjjel

A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma szerint legalább 75 palesztin halt meg az éjjel izraeli támadásokban. A halálos áldozatok többsége nő és gyermek.

(Guardian)

Kairóban folytatják a tűzszüneti tárgyalásokat

Vasárnap Kairóban folytatódnak az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet megkötéséért zajló tárgyalások néhány nappal azután, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök zöld utat adott az újabb tárgyalásoknak. A hírt egy egyiptomi biztonsági forrás is megerősítette.

A tárgyalások korábbi fordulóiban Egyiptom, Katar és Amerika is közvetített, de eddig nem született működőképes megállapodás.

(Guardian)

Olvasói sztorik