Belföld

Másról is szavaztak Magyarországon

Több helyi népszavazást is tartottak a vasárnapi európai parlamenti választással egy időben. A választópolgárok ugyanazokban a szavazóhelyiségekben adhatták le voksaikat, mint az EP-választáson, csak több szavazócédulát kapnak. A helyi népszavazás akkor érvényes, ha azon a választásra jogosultak több mint fele részt vesz, és érvényesen szavaz.

Balatonfűzfőn érvénytelen és eredménytelen lett a helyi népszavazás, mert azon a választópolgároknak csak a 45,7 százaléka vett részt – tájékoztatta Takács László, a város jegyzője, a helyi választási iroda vezetője az MTI-t.

A választópolgároknak a következő kérdésre kellett igennel vagy nemmel válaszolniuk: “Egyetért-e ön azzal, hogy Balatonfűzfő rendezési tervében foglaltaknak megfelelően, a fűzfőgyártelepi településrészen növényi alapanyagot feldolgozó biofinomító, biogázüzem és biomassza erőmű épüljön?”. A névjegyzékbe felvett 3.840 választópolgár közül 1.756 adta le a szavazatát, amelyből 14 érvénytelen volt. A választók 70,01 százaléka igennel, 29,1 százaléka pedig nemmel voksolt – mondta el a jegyző.

Bedő és Körösszakál

A két hajdú-bihari település, Bedő és Körösszakál lakói úgy döntöttek a vasárnapi népszavazáson, hogy társult önkormányzati képviselő-testülete lesz a jövőben a két településnek. A helyi népszavazás mindkét településen érvényes és eredményes volt – közölték a helyi választási irodák vezetői az MTI-vel. Bedőn a 239 szavazásra jogosult állampolgár közül 145-en voksoltak, a 143 érvényes szavazat közül 89-en mondtak igent a társult testületre – mondta Árgyelán Andrea, a választási iroda vezetője.

Körösszakálban pedig a 668 jogosult közül 400-an szavaztak, a 395 érvényes voksoló közül 374 mondott igent – tette hozzá Csóra Mária, a helyi választási iroda vezetője. A népszavazás eredményeként az országban egyedülálló társulási modell valósul meg a két hajdú-bihari településen: az egymással nem szomszédos Körösszakál és Bedő község egy 1990-es jogszabály alapján hoz létre egy körjegyzőségnél lazább és ahhoz nem kötött társulást.

Az eredményes népszavazás után a két település azonnal bejelenti a körjegyzőség felmondását, és 2010. január elsejétől már az új társulásban működik együtt – mondta korábban az MTI-nek Samók Gyula, Körösszakál polgármestere.

Ebergőc

A Győr-Moson-Sopron megyei Ebergőc nemet mondott a tervezett halotthamvasztó felépítésére – közölte a helyi választási bizottság elnöke az MTI-vel. Szigethi Jenőné tájékoztatása szerint a 118 szavazásra jogosult választópolgár közül 106-an szavaztak. Hatvankilencen arra voksoltak, hogy ne épüljön meg a tervezett halotthamvasztó, míg 36-an a beruházás mellett tették le a voksukat. Egy szavazat érvénytelen volt. A népszavazás végeredményét a törvény szerint a képviselő-testületnek el kell fogadnia – tette hozzá a választási bizottság elnöke.

Both József polgármester korábban azt mondta az MTI-nek, hogy a 200-220 millió forintos beruházás akár a napokban indulhatna, mivel a szükséges szakhatósági engedélyek már a birtokukban vannak.

Esztergom

Esztergomban érvénytelen volt a vasárnapi helyi népszavazás arról, hogy az önkormányzati holding részvényeit lakossági tulajdonba adják, a szavazáson ugyanis csak 43 százalékos részvételt regisztráltak – tájékoztatta az MTI-t a jegyzői osztály vezetője. A népszavazás akkor lett volna érvényes, ha a 24.140 szavazásra jogosult részvételi aránya meghaladja az 50 százalékot – mondta Tóth Gábor. A helyi népszavazáson azt kérdezték: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen, vagy rendkívül kedvezményesen átadja az esztergomi polgárok részére?”

Meggyes Tamás polgármester (Fidesz) az MTI-nek elmondta, óriási sikernek tartja az eredményt, akkor is, ha közjogi értelemben érvénytelen, mivel 10 százalékkal az országos átlag fölötti volt a részvétel.

Gávavencsellő környéke

Érvénytelen és eredménytelen lett a vasárnapi népszavazás Gávavencsellő két külterületi településrészén, Paszabcsúcson és Szabadságtelepen – tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település jegyzője az MTI-t.

A két településrész választásra jogosult lakosai arról voksoltak, hogy Paszabcsúcsot és Szabadságtelepet Nyírtelekhez csatolják-e. A 106 választásra jogosult lakos közül ötvenen járultak az urnák elé, közülük 42-en szavaztak igennel, 8-an pedig nemmel – mondta Bartovics Norbert, Gávavencsellő jegyzője, hozzátéve, a népszavazás így érvénytelen és eredménytelen, ezért Paszabcsúcs és Szabadságtelep továbbra is Gávavencsellő része marad.

A paszabcsúcsiak és a szabadságtelepiek két évvel ezelőtt már kezdeményezték a leválást: az akkori népszavazás ugyan érvényes volt, de a településváltás nem kapott többségi támogatást. A Nyíregyháza-Tokaj közötti 38-as főút mentén fekvő, összesen 152 lakosú településrészek közelebb esnek Nyírtelekhez, mint Gávavencsellőhöz; ennek megfelelően az ott élők a közszolgáltatásokat, így például az óvodai, iskolai és orvosi ellátást Nyírteleken veszik igénybe, míg önkormányzati ügyeiket a távolabbi gávavencsellői polgármesteri hivatalban intézik.

XVIII. kerület

Érvénytelen és eredménytelen lett a vasárnap megtartott helyi népszavazás a főváros XVIII. kerületében, mert azon csak az érintett választópolgárok 42,02 százaléka vett részt – tájékoztatta Balogh Zsuzsanna, a kerület jegyzője, a helyi választási iroda vezetője az MTI-t.

A kerületi választópolgároknak a következő kérdésre kellett igennel vagy nemmel válaszolniuk: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a kerületben városőrséget hozzon létre?”. A névjegyzékbe felvett 80.907 választópolgár közül 33.505-en adtak le érvényes szavazatot. 29.117-en igennel, 4.388-an nemmel voksoltak – mondta el a jegyző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik