Üzleti tippek

„Virtuális Kürtök” egész Európának

A világon elsőként a Kürt értékesített tudástranszfert Vietnamban – mondja Kmetty József, aki megkapta a hazai informatikai szakma legrangosabb elismerését.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége tizedik, jubileumi díjátadóján Kmetty József, a Kürt Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. vezérigazgatója nyerte el az Év Informatikai Cégvezetője-címet. Minek köszönheti a sikert?

Cégünk elnöke, dr. Kürti Sándor korábban már kétszer átvehette a díjat, így a díjazottak között a Kürt az egyetlen, amelyet háromszor is elismerésben részesített a szakmai zsűri. A grémium nagyra értékelte, hogy az alapító atyának sikerült átadnia a stafétabotot, a cég a tulajdonosi szemléletű vezetésről áttért a menedzserszemléletű irányításra. Én többek között az innovatív ötletek megvalósulásában való részvételemért, a cég külföldi terjeszkedésének érdekében végzett munkámért vehettem át a díjat.

A Kürt hozott már létre leányvállalatot Németországban és Ausztriában. Miért éppen Dubaiban alapították a harmadikat?

Már Vietnamban is megjelentünk, amerikai nyitásunkkal kapcsolatban pedig itt van a sajt a szánkban, néhány hónap múlva megalakul ottani leányvállalatunk is. Az adatmentésben nincs hazai versenytársunk, piacunkat csak külföldi terjeszkedéssel tudjuk bővíteni. Ausztria és Németország közel van, elég nagy piacuk, és fizetőképes kereslet is van a szolgáltatásunkra. Most „virtuális Kürtökkel” fedjük le az európai piacot. Minden célországban megvettük a megfelelő helyi domain neveket, elektronikus ügyfélszolgálati rendszert és call centert hoztunk létre. A tönkrement, összetört, elázott, elégett adathordozókat pedig gyorsposta viszi oda, ahol fizikailag is képesek vagyunk a helyreállításukra. Időközben információbiztonsági szolgáltatásunk is felértékelődött. Beléptünk vele a vietnami piacra, amely kicsiben éppen olyan, mint a kínai. Büszke vagyok rá, hogy a világon elsőként mi voltunk képesek a dél-ázsiai országban tudástranszferre. Az ottaniak nehezen értették meg, hogy a tudás megszerzéséért fizetniük kell, külön formanyomtatványokat készítettek, és kör alakú pecsétet gyártottak erre a célra. Az erős személyes kapcsolatokra épülő Dubaiban egy rendkívül befolyásos családdal találkoztunk, amelynek egyik tagja az informatikában szeretett volna elindulni. Közös cégünk előtt óriási lehetőségek állnak. Az Öböl menti országban amerikai sci-fikbe illő, de valódi intelligens városok épülnek. Mi ezen épülő városok információvédelmén dolgozunk.

Itthon a Pannon Egyetemmel és egy amerikai céggel közösen június közepén új biztonsági fejlesztőközpontot hoztak létre. Mit vár az egyetemmel folytatott együttműködéstől?

Gazdálkodó szervezetként összes erőforrásunkat piaci tevékenységünkre optimalizáljuk. Lételemünk a fejlődés és az innováció, de létszámunk alacsony hozzá. Amerikában magasra értékelődött a települések, városok és intézmények komplex védelme iránti kereslet, és az Alacera International Corporation ismeri azokat az igényeket, amelyekhez mi nem tudunk hozzáférni. A Pannon Egyetemen a műszaki informatika különböző területein nemzetközi szintű kutatási-fejlesztési eredményeket értek el, nekünk pedig nagy tapasztalatunk van az információbiztonsági piacon. A hármas együttműködéssel létrejövő termékekkel piacvezetők lehetünk a régióban.

A kudarcok elkerülhetetlenek az üzleti életben, megfelelő kezelésük azonban későbbi sikereket alapoz meg. Van erre saját példája?

Felkaroltunk egy találmányt, elvittük Japánba, de annyira nem ismertük a helyi szokásokat, a befogadókészség feltételeit, hogy mire pontot lehetett volna tenni az ügyre, idejétmúlttá vált. Már akkor megalapozhattuk volna a Kürt jövőjét, de elszalasztottuk. Tanultunk belőle.

Nálunk hogyan lehetne népszerűsíteni a számítástechnikai kultúrát?

Fontos, hogy az állami szolgáltatásokat informatikai eszközök segítségével könnyen igénybe vehessük. Vannak jó kezdeményezések, mint az Ügyfélkapu projekt vagy az elektronikus adóbevallás. Ma már nem kell reggel bemenni az okmányirodába, és ott órákig várni, hanem néhány perc alatt regisztrálhatjuk magunkat a Magyarország.hu-n, ahol kapunk egy időpontot, majd az irodában néhány perc múlva az ügyintéző előtt ülhetünk. Az informatika mindennapjaink részévé vált. Ma bárki használhatja az internetet, ha máshol nem, egy internetkávézóban vagy teleházban. Ezek száma viszont még kicsi, tehát az elérési küszöb elég alacsony.

Ön szerint mit kínálhat a magyar kkv-knak a Zsámbéki-medencében létrejövő Talentis?

Hasonlót, mint amit az Infopark sok informatikai vállalkozásnak. Koncentrációt, amelynek segítségével az ottani cégek elérhetik azt a kritikus tömeget, hogy képesek legyenek együttesen fellépni az Európai Unió országaiban, sőt a világpiacon is.

Gyurcsány Ferenc szerint a ciklus végére másfél százalékkal csökkennek majd az adók. Lehetségesnek tartja ezt?

Igen, bár nem az arányt tartom kulcskérdésnek, hanem az adózás átláthatóságát és egyszerűségét.

A nyári hónapokban a számítógép-alkatrészek hőmérsékletének emelkedése gyakoribb adatvesztéssel jár, a Combinókba pedig nem szereltek légkondicionálókat. Nem veszélyes ez?

Gyakran előfordul, hogy felszállok valamelyik tömegközlekedési eszközre, mert nagy gond a parkolás, azonkívül jó érzés, hogy az embernek ilyen sok sofőrje van. A Combinókat gyári légkondicionálóval tervezték, akárcsak az új Volvo-buszokat. Mi akartuk e nélkül megvásárolni. Nem hiszem, hogy így jelentősen olcsóbbak lettek, és azt sem, hogy a problémát ideiglenes módon meg lehet oldani. A XXI. században ilyen nagy értékű eszközöket légkondicionáló nélkül megvásárolni felelőtlenség. Kíváncsi lennék, a döntéshozók hányszor utaznak Combinón a kánikulában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik