Belföld

Felülvizsgálják a gyógyászati segédeszközök támogatását

Az Egészségügyi Minisztérium várhatóan felülvizsgálja a gyógyászati segédeszközök támogatási mértékeit – mondta el Baraczka Mariann, a tárca szakállamtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Egy tavaly decemberben életbe lépő miniszteri rendelet értelmében a segédeszközöknél a 85 százalékos támogatás 70, illetve 50 százalékra csökkent; ezt tervezi korrigálni a tárca úgy, hogy egyes termékeknél a támogatási mértéket 50 százalékról 70-re, illetve újra 85 százalékosra emeli – ismertette a szakállamtitkár az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége (OEGYFSZ) által szervezett sajtótájékoztatón.

Az, hogy konkrétan melyik termék milyen támogatási mértéket kap, további egyeztetést igényel, a sztómazsák, az inkontinenciabetét és a kötszer azonban a felülvizsgálandó terméklista élén áll – tette hozzá Baraczka Mariann

Hornyák László, az OEGYFSZ elnöke elmondta: a 2006. évi 50 milliárdos társadalombiztosítási támogatási keretet 15 milliárd forinttal, 35 milliárd forintra csökkentették az idei évre. A támogatási keret csökkentése, illetve a támogatási kulcsok alacsonyabb szintre vitele több százezer gyógyászati segédeszközzel (gyse) élő ember helyzetét nehezítette meg. Számításaik szerint ezek a változások a betegeknek 100-200 ezer forintos kiadást is jelentettek évente.

Az elnök megfogalmazása szerint a tárca döntése „nem volt átgondolt”. Mint mondta, a gyse-forgalom csökkenése nem szükségletcsökkenést jelez, hanem azt mutatja, hogy egyes rászorulók a támogatási kulcsok csökkentése miatt már nem tudják megvásárolni az emelt árú termékeket.

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyatékos és megváltozott munkaképességű embereket sújtják leginkább a decemberben életbe lépett változások, azokat az embereket, akiknek a jövedelme – helyzetükből adódóan – amúgy is alacsony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik