Belföld

A hajléktalanokon spórolna a főváros?

A csak az MDF szavazataival határozatképes Fővárosi Közgyűlés összesen 120 témát tárgyal csütörtökön. Döntenek hajléktalanszállók forrásmegvonásáról, a Budai gyermekkórház finanszírozásáról, és az M1-M7-es bevezetőjén létrehozandó buszsávról is. A civilek tiltakozására sem vették viszont napirendre a hetes óvodák bezárását.

120 javaslatról tárgyal és dönt a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki, nyáriszünet előtti utolsó ülésnapján. A témák között szerepel a BKV Zrt. DBR Metró projektigazgatóság új vezetőjének kinevezése, a Budai gyermekkórház a létszámleépítéssel kapcsolatos költségeinek megelőlegezése. Határoznak arról is, hogy az M1-M7-es autópálya közös bevezető szakaszán buszsávot alakítanának ki, illetve – a KDNP kezdeményezésére – kedvezményes lehetne a BKV bérlet a gyermekét nevelő szülőnek. Szintén kereszténydemokrata indítványára, elsöprő többséggel napirendre vették azt a javaslatot, hogy szüntessék meg a főpolgármesteri hivatal gondnoksági feladatait ellátó intézményt, amelyet két éve a hivatal létszámának csökkentése érdekében hoztak létre.

Több előterjesztést visszavont a városvezetés. Így nem most, hanem csak várhatóan augusztus végén tárgyalnak a János-, a Margit- és a Budai Gyermekkórház összevonásáról. Később döntenek a Schöpf-Merei kórház teljes önkormányzati tulajdonának eladásáról is. Visszavonták a főváros hulladék-gazdálkodási tervének felülvizsgálati javaslatát is.

A 4-es metróról szavaztak


Kormánypárti és MDF-es szavazatokkal csütörtökön elfogadták a városvezetés II. negyedévi beszámolóját, amit a 4-es metró építésének helyzetéről készített.

Hagyó Miklós tájékoztatása szerint az első negyedévkor elfogadottak alapján átláthatóvá vált a beruházás, mint mondta, már mind a tíz állomásnak megvan az építési engedélye. Azáltal, hogy a kormány kiemelt beruházássá minősítette a metrót, felgyorsulhat az építéshez szükséges engedélyeknek, köztük a vasúthatóságinak a kiadása is – jegyezte meg.

Becker László fővárosi metróbiztos jórészt megismételte a szakbizottságban korábban elmondottakat. Így például azt is, hogy a részütemterveknél, például a Kelenföldi pályaudvarnál, a Gellért tér és a Fővám térnél könnyen előfordulhat határidőcsúszás. Azt a korábbi véleményét viszont, hogy a részhatáridők csúszása miatt kétséges lehet a 2010. év végi metróátadás, már nem erősítette meg.

Demszky Gábor az építés során jelentkező gondokat, nehézségeket nem vitatta, úgy vélte azonban, hogy “nincs veszélyben most még a 2010-es átadás”. A főpolgármester leszögezte, hogy ennek érdekében a napokban “magához rendelte a francia nagykövetet”, akinek a segítségét kérte a metrón dolgozó francia cégek munkájának felgyorsításához. Hangsúlyozta, hogy összehangolási nehézségek még ezután is lesznek a metróépítés szétdarabolt munkafolyamatai miatt, viszont így nagyságrenddel olcsóbb lesz a beruházás, mintha kulcsrakészen rendelték volna azt meg egy nagy világcégtől.

A hajléktalanokon spórolnának

A közgyűlés csütörtöki ülésén szavaz arról az előterjesztésről is, amely szerint az önkormányzat fölmondja az összes hajléktalanellátó szervezettel kötött eddigi szerződését. A főváros a törvény által nem kötelezett, eddig önként vállalt feladataitól válna meg. Ez civilek szerint számos szolgáltatás ellehetetlenülését és megszűnését eredményezheti. Az előterjesztés ugyanis négy fővárosi Krízis Anya-Gyermek Lakás bezárását javasolja, annak ellenére, hogy eddig is óriási hiány volt ezekből az intézményekből. Az Utca Embere civil szervezet szerint a Közgyűlés ezzel évi 6 millió forint költségcsökkentést akar elérni.

Mint Nagy Nikoletta, a szervezet önkéntese lapunknak elmondta, a tervek szerint megszüntetnek egy 20 férőhelyes éjjeli menedékhelyet is. Ha a képviselők megszavazzák a javaslatot, a szervezet adatai szerint valószínűleg megszűnik egy 40 férőhelyes éjjeli menedékhely és egy 50 főt befogadó nappali melegedő is. Az intézkedésre az indoklás szerint anyagi okokból van szükség. Az előterjesztésben foglalt léspéekkel ugyanis Az Utca Embere szervezet szerint összesen 132 304 000 forintot takaríthat meg az önkormányzat.

“Úgy véljük, egyre inkább tendencia, hogy a főváros a szociális ágazatben végzett megszorításokkal próbál segíteni a költségvetés helyzetén. Ez egy rövidlátó és öngyilkos stratégia” – véli Nagy Nikoletta.

Nem foglalkoznak a hetes ovikkal

Az Utca embere civil szervezet kezdeményezése ellenére nem vették napirendre a hetes otthonok bezárásának kérdését sem. Mint Nagy Nikoletta, a Humanista Mozgalom aktivistája a FigyelőNetnek elmondta, bár szinte valamennyi fővárosi képviselőt megkeresték, hogy vegyék elő ismét a témát, válaszra sem méltatták őket. A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén a hetes otthonok – Budapest Főváros Önkormányzatának József Attila Átmeneti Gyermekotthona és Budapest Főváros Önkormányzatának Átmeneti Gyermekotthona – megszüntetése mellett döntött. A hetes otthonok olyan, Magyarországon egyedülálló óvodák voltak, ahol a gyerekek hétfő reggeltől péntek délutánig laknak. A több mint 40 éve működő intézmény felszámolása a civilek szerint családokat tehet tönkre, a hetes óvodák ugyanis segítettek a gyermekeket egyedül nevelőknek vagy az olyan helyzetben levő családoknak, akik hét közben nem tudtak gyermekeikről gondoskodni. Itt hétfőtől péntekig szállást, ellátást és nem utolsó sorban szakszerű gondozást, oktatást kaptak a gyerekek, ezen kívül orvosi ellátás és táboroztatás is szerepelt a feladatok között. A szülőknek azonban hétvégén el kellett vinniük őket, nem minősültek tehát intézetek.

Az intézmények bezárása miatt több, most hetes óvodába járó gyermeket kell kiemelni a családjából és állami gondoskodásba venni, ami – egy ombudsmani állásfoglalás szerint is – sérti a gyermekek családhoz való és kiemelt védelemhez fűződő alkotmányos és emberi jogát. Az óvodák bezárásáról szóló döntés körülbelül 220 millió forint megtakarítása reményében született.

Csak az MDF-fel határozatképesek

A Fővárosi Önkormányzat életében először fordult elő, hogy a kormánypártoknak nincs többsége a Fővárosi Közgyűlésben, így csak az MDF segítségével tudták a napirendet is elfogadtatni. Így a minősített szavazatot igénylő városvezetői javaslatokat csak akkor tudják elfogadni, ha az MDF is támogatja azokat.

A 67 tagú közgyűlés 24 tagú MSZP-frakciójának egyik tagja, Bakonyi Tibor összeférhetetlenség miatt már hetekkel ezelőtt lemondott a fővárosi és az országgyűlési mandátumáról. A múlt hónapban ugyanis a Főgáz Zrt. vezérigazgatójává választották. Az MSZP budapesti vezetése a múlt héten a megüresedett parlamenti mandátumra Havas Szófiát, a fővárosi képviselői posztra pedig Gajda Pétert jelölte.

A Fővárosi Közgyűlésben ősz óta 34 kormánypárti, 30 Fidesz-KDNP-s és három MDF-es képviselő van. Az úgynevezett minősített többséghez 34 szavazat kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik