Sport lineup

Három érdekes kérdés, amikre biztosan választ fog adni az új NFL-szezon

Amióta tavasszal csúnyán befuccsolt az AAF az Egyesült Államokban, szinte mindenki ezt a dátumot várta, pénteken hajnalban pedig végre véget ér a böjt, kezdődik az amerikai profi fociliga. Három rövid, de annál érdekesebb kérdéssel foglaltuk össze, hogy mitől lehet hangos az idei bajnokság.

Lesz-e gyors generációváltás az irányítóknál?

Februárban ott fejeztük be az NFL-t, hogy Tom Brady és a Patriots ismét felült a liga tetejére, a Brady-Belichik páros így már összesen hat bajnoki gyűrűnél jár. Ez a teljesítmény aligha behozható az elkövetkező években, noha néhányakban már most megvan a potenciál, hogy fiatalon bajnokok legyenek.

Persze ne szaladjunk ennyire előre, mert sok olyan irányító van a mezőnyben, akik veterán létükre még odaérhetnek a végére: ilyen a régóta csak saját támadófalától szenvedő Seattle-i Russel Wilson, vagy a rendszeresen megsérülő, de tudása alapján simán top5-ös irányító Aaron Rodgers is. A generációváltás azonban visszafordíthatatlanul elkezdődött az előző szezon végén, elég csak megnézni a négy Super Bowlért versengő csapat quarterbackjeit.

  • A Rams-Saints párharcban a 24 éves Jared Goff és a 40 éves Drew Brees feszült egymásnak,
  • míg a másik elődöntőn, a Patriots-Chiefs találkozón pedig a 42 éves Tom Brady nézett szembe a 23 éves Patrick Mahomesszal.

Már az jelzésértékű, hogy ezek a párharcok a bajnokság végén kerültek sorra, ami azt mutatja, hogy az újabb generációk is képesek hosszú távon magas teljesítményt nyújtani. De a liga tele van fiatal, ambiciózus irányítókkal, a Ravensnél például nagyon bíznak a mindössze 22 éves Lamar Jacksonban – aki miatt gyakorlatilag elengedték azt a Joe Flaccót, aki Super Bowlt nyert a Baltimore-nak 2013-ban -, és akkor még az alakuló szupercsapat irányítójáról, a clevelandi Baker Mayfieldről vagy a péntek hajnali nyitómeccsen Rodgersnek feszülő, 25 éves Mitch Trubiskyről még nem is beszéltünk.

Drew Brees (szemben) 16 évvel idősebb Jared Goff-nál Fotó: Gregory Shamus/Getty Images

Lehet-e két év alatt nulláról a csúcsra jutni?

Két éve az NFL-ben szó szerint mindenki megverte Cleveland Brownst. A szégyenteljes szezon után a tavalyi év már sokkal jobban sikerült, de az igazi fordulat a holtszezonban következett. A meglepő átigazolások miatt ma már mindenki arról pusmog, hogy az új játékosokkal meddig juthatnak az idei rájátszásban. Merthogy az új, összelegózott keretük alapján ott lenne a helyük. Hogy Clevelandben milyen mesterterv alapján építették fel a csapatot, arról itt írtunk korábban:

Egy fecske nem csinál nyarat, de öt talán már igen
Összeszedtük, kik tehetnek csodát az NFL legrosszabb csapatánál.

A Browns kerete kulcspozíciókban hatalmasat erősödött, de ami inkább érdekes lehet, hogy ezek az igazolások hogyan fognak tudni együtt játszani. Az új szerzemények nem kifejezetten visszafogott játékosok, mindenkinek hatalmas egója van, ami a pályán nagyon jól, de akár nagyon rosszul is elsülhet. Az, hogy ezekből a játékosokból hogyan lesz csapat, jó kérdés, erre majd csak szezon közben fogunk választ kapni.

Nem lesz egyszerű feladat kordában tartani azt a keretet, ahol együtt gondoljunk csak Mayfield nyilatkozataira vagy Odell Beckham feltűnősködő Insta-posztjaira. Akárhogy is, egy dolog biztosnak látszik:

ha minden jól megy, akkor ezzel a kerettel a Browns alighanem jó pár évre kilép a pofozózsák szerepéből.

Mit szól majd Donald Trump?

2020 őszétől választásokat tartanak az Egyesült Államokban, a foci pedig valóságos politikai csatatérré vált az elmúlt években. Elég csak Colin Kaepernick száműzetésére gondolni, aki gyakorlatilag a közvetett nyomásgyakorlásnak köszönhetően már több mint 3 éve nem kap munkát az NFL-ben. Az idei lesz az utolsó teljes szezon a jövő októberi elnökválasztásig,  így biztosak lehetünk abban, hogy idény közben fel fognak bukkanni olyan témák az NFL környékéről, amelyek ezer szállal kötődnek majd a politikához.

Fotó: David Eulitt/Getty Images

Az NFL-ben rengeteg olyan játékos játszik, akik szorosan kötődnek olyan érdekvédelmi szervezetekhez, mint a Black Lives Matter. Ha egy újabb botrány gyűrűzik végig a ligán, akkor az a választások előtti feszült közhangulatban még nagyobbat robbanhat, mint a térdelős botrány. Bár a liga vezetői jelenleg kordában tartják az indulatok, de elég egy megosztó közéleti esemény vagy egy felelőtlen elnöki nyilatkozat (amiből lássuk be, akadt pár az elmúlt időszakban), és a politika máris beszabadul a pályákra.

Ilyen és ehhez hasonló kérdések lógnak a levegőben az NFL rajtja előtt, a válaszokat pedig majd a szezon során kapjuk meg.

Az idény magyar idő szerint péntek hajnali 2:00-kor rajtol, a Chicago Bears hazai környezetben, a Soldier Fielden fogadja a Green Bay Packerst.

Az első játékhét mérkőzései

Chicago Bears – Green Bay Packers

Carolina Panthers – Los Angeles Rams

Cleveland Browns – Tennessee Titans

Jacksonville Jaguars – Kansas City Chiefs

Miami Dolphins – Baltimore Ravens

Minnesota Vikings – Atlanta Falcons

New York Jets – Buffalo Bills

Philadelphia Eagles – Washington Redskins

Los Angeles Chargers – Indianapolis Colts

Seattle Seahawks – Cincinnati Bengals

Arizona Cardinals – Detroit Lions

Dallas Cowboys – New York Giants

Tampa Bay Buccaneers – San Francisco 49ers

New England Patriots – Pittsburgh Steelers

New Orleans Saints – Houston Texans

Oakland Raiders – Denver Broncos

Nyitókép: Kirk Irwin/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik