Tudomány zöldövezet

Csoda történt: Már hisz a klímaváltozásban a NASA új igazgatója

Jim Bridenstine korábbi oklahomai képviselőt a Trump-adminisztráció még tavaly szeptemberben jelölte az űrhivatal élére. A szakmabeliek többsége nem örült a döntésnek, Bridenstine-nel ugyanis komoly szakmai problémák voltak. A képviselő többek közt a klímaváltozásban sem hitt - egészen mostanáig.

Szerencsére a NASA áprilisban kinevezett igazgatója a héten meggondolta magát: immár úgy hiszi, hogy az emberek a fő oka az üvegházhatású gázok felhalmozódásának – számol be az AFP.

Jim Bridenstine egy szerdai szenátusi meghallgatáson azt mondta, hogy a Nemzeti Klímafelmérés, amely a NASA-t, az Energiaügyi Minisztériumot és a NOAA-t (Nemzeti Éghajlati Adatközpont) is magába foglalja, egyértelműen megállapította, hogy nagyon valószínű, hogy az emberi aktivitás áll a globális felmelegedés hátterében.

Bridenstine kiemelte, nincs oka kétségbe vonni a tudományt.

A meghallgatáson Brian Schatz demokrata szenátor rávilágított, hogy Bridenstine korábban egészen másként vélekedett a klímaváltozás kérdéséről. Bridenstine erre elismerte, hogy valóban fejlődés történt a gondolkodásában.

A NASA igazgatója azt is kiemelte, hogy irányítása alatt az űrhivatal tovább fogja vizsgálni a szénkörforgást.

Trumpék csendben kicsinálták a NASA egyik legfontosabb klímakutató projektjét
A projekt nélkül sokkal nehezebb lesz felmérni a párizsi klímaegyezmény hatásait.

Bridenstine, aki 2013-tól 2018-ig volt Oklahoma képviselője, úgy véli, hogy a NASA nem szolgálhat politikai célokat, és ennek a jövőben is így kell maradnia.

Az új igazgató múlt héten azt is bejelentette, hogy a Trump-adminisztráció 2019-ben is nagyban támogatja majd a NASA földtudományi programjait, ezzel nyugtatva meg a hivatal aggódó kutatóit.

Bridenstine jelölésének azért nem örültek korábban a szakértők, mert a képviselő nem rendelkezett a szükséges szakmai háttérrel. Sőt, 2013-ban azt is kijelentette, hogy nem az ember okozza az éghajlatváltozást.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Közkincs)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik