Nagyvilág

Trumpék csendben kicsinálták a NASA egyik legfontosabb klímakutató projektjét

A Trump-adminisztráció nem először tett keresztbe az éghajlatváltozás elleni harcnak. A rendszer ezúttal a NASA egyik legfontosabb klímakutató projektjét, a szénkibocsátást is vizsgáló Carbon Monitoring Systemet (CMS) szüntette meg.

Az évi 10 millió dolláros költségvetésű projekt célja a Föld szénkörforgásának tanulmányozása volt – írja az IFLScience. A CMS a szén forrásait és elnyelőit mérte fel, így fontos eszközzé vált az egyes nemzetek gázkibocsátásának vizsgálatában. A projekt ugyanis nemcsak az Egyesült Államok területén, hanem világszerte folytatott kutatásokat.

A CMS megszüntetése jelentősen bonyolítani fogja a felmérést, emiatt pedig azt is nehezebb lesz nyomon követni, hogy az országok mennyiben felelnek meg a párizsi klímaegyezményben vállaltaknak.

Ha nem tudjuk mérni a kibocsátáscsökkenést, nem lehetünk biztosak benne, hogy az országok betartják-e a megállapodást

– nyilatkozta Kelly Sims Gallagher, a Tufts Egyetem környezetkutatója.

A Trump-adminisztráció döntése valójában egyáltalán nem meglepő. Már korábban is köztudott volt, hogy Donald Trump nem tartja fontosnak az éghajlatváltozás elleni harcot, környezetében pedig több klímaszkeptikus is dolgozik.

Az elnök ráadásul azt is támogatta volna, hogy csökkentsék a NASA teljes földtudományi költségvetését.

Trump felmutatta a középső ujját a jövőnek
Az Amerikai Egyesült Államok elnök csütörtök este bejelentette, ahogy kampányában ígérte, visszalép a klímaegyezménytől. Ő nem akar hinni a tudománynak, pedig érdemes lett volna megfontolni.

Az új döntés értelmében a CMS még felhasználhatja a már odaítélt kutatási támogatásokat, de további pénzt már nem fog kapni.

Bár az amerikai projekt nem folytatódik, a világ nem fog szénkörforgást elemző programok nélkül maradni. Az Európai Uniónak például van egy szénfigyelő műholdja, a jövőben pedig újabb űreszközöket bocsáthatnak fel.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik