Foci

Kidobtak 250 gyereket az utcára a Vasas Akadémiánál

Az újabb magyarfoci-mélypontnak nem Andorra, vagy Luxemburg a helyszíne, hanem a Vasas utánpótlásrészlege. A történet háromszereplős, és kiderül belőle:

három Vasas is van.

  1. Vasas FC, felnőtt futball, többségi tulajdonos: Jámbor János (99%).
  2. Vasas Kubala Akadémia, utánpótlás futball, többségi tulajdonos: György Tamás (89%).
  3. Vasas SC, 24 sportággal rendelkező klub, elnök: Markovits László.

A vita eredője: két tulajdonos, eltérő üzleti érdekek

Az FC és az Akadémia – mindkettőben kisebbségi tulajdonos az SC – évek óta szerződésben áll egymással. Az NB I-es klublicenc megszerzéséhez szükséges az utánpótlásrészleg. A Vasas FC utánpótlását a Vasas Kubala Akadémia garantálja. Ez az intézmény egyike annak a nyolc akadémiának, régiós központnak, amely évi 200 millió forintos kiemelt állami támogatásban részesül 2012 óta.

Bő egy éve attól hangos a zuhanyhíradó, hogy György Tamás nem engedi a Vasas FC-be a tehetséges akadémistákat, mert legutóbbi két föllépő játékosa, Vida Máté és Berecz Zsombor külföldi értékesítését, így az értük járó akadémiai részesedést, a remélt euró százezreket, megtorpedózta Jámbor János, aki nem akarta eladni – vagy legalábbis csak még némi érlelés és válogatottságszám-növelés után – két húzóemberét.

A ferencvárosi Josip Paintsil és az angyalföldi Vida Máté a labdarúgó OTP Bank Liga 19. fordulójában játszott Vasas – Ferencváros mérkõzésen a Szusza Ferenc Stadionban
Fotó: Illyés Tibor / MTI

György időközben többségi tulajdonrészt szerzett a Siófok FC NB II-es felnőtt csapatában, és azóta oda viszi a felnőtt futballra érett akadémistáit. Úgy hírlik, azt is kilátásba helyezte, hogy ha nem kap tulajdonrészt a Vasas FC-ben, így nagyobb beleszólást a klub életébe, játékospolitikájába, fogja, és elköltözteti Siófokra az utánpótlás-játékosok játékjogával rendelkező Vasas Akadémia Kft.-t. Jámbor azt mondta, ad ő, ha cserébe ő is kap tulajdonrészt Györgytől.

Addig feszült a húr, míg el nem pattant; Jámbor decemberben, hat hónappal a szerződés lejárta előtt felmondta a FC és az Akadémia közti megállapodást.

A két tulajdonos a Vasas SC közvetítésével folytatta a tárgyalásokat, hátha megegyeznek az esetleges tulajdonrész adás-vételben a 2018/19-es klublicenc beadásig és elbírálásig, de úgy látszik nem jutottak dűlőre.

György Tamás tulajdonos a Vasas Kubala Akadémia panorámás busza mellett Fotó: Vasas Kubala László Akadémia

Nagyjából 250 gyereket „kidobtak az utcára”

Ezt követően a Vasas FC hétfőn stratégiai döntést jelentett be: a 2018/19-es évadra a Gerzoo Kft.-vel köt utánpótlás-szerződést, azaz nem György Kubala László nevét viselő akadémiájával működik együtt. A Vasas Kubala Akadémia válaszlépésként közleményben reagált, ebben jelezte: megtette a szükséges lépéseket.

Jámbor János és a Vasas SC, illetve György Tamás döntése azt jelenteti, hogy a Vasas Kubala Akadémiában futballozó mintegy 250 gyermek gyakorlatilag az utcára került. Sőt, a legtehetségesebbeket még rosszabb helyzetbe hozták.

Az akadémián szerda este szülői értekezletet tartottak, amelyen Szekeres Tamás ügyvezető bejelentette, György Tamás ahogy tavaly december óta lebegtette, Siófokra költözteti a Kft-jét, ezért a nyártól az U16-, U17-, U18-, U19-es korosztályba lépő gyerekeket – köztük vagy 15 korosztályos válogatottat – 110 kilométerrel arrébb, a Balaton partján várják edzésre. Kollégiumot és iskolát is biztosítanak nekik.

A többségükben a kerülethez kötődő, évek óta a Fáy utcában futballozó gyerekeknek és családjuknak három választási lehetőségük :

  1. Mennek Siófokra, iskolába járnak, fociznak és kollégiumban laknak.
  2. Ha nem vállalják a költözést, de kiemelt akadémián, vagy az országos bajnokság másodosztályában szereplő csapatban szeretnék folytatni, úgy az MLSZ átigazolási szabályzata szerint csak pénzért mehetnek. A nevelési költségtérítés összege a pár százezertől a tízmilliós nagyságrendig terjedhet.
  3. Esetleg maradhatnak a Vasas SC-ben, amely próbálja menteni az utánpótlását, és a Vasas FC-vel karöltve szerződést kötött a Geres Zoltán által működtetett Gerzzo Kft.-vel. Geres eddig Hegyvidék SE néven versenyeztette a gyerekeit, de jövőben ők adják az SC, így a piros-kékek felnőtt csapatának is, továbbá az NB I-es induláshoz szükséges klublicenchez az utánpótlást. Apró szépséghiba, így az elmúlt hét évben éves szinten mintegy 500 millió forintnyi állami forrásból – TAO és kiemelt akadémiai támogatás – működtetett akadémia maradást választó labdarúgói, az U15-ös korosztálytól felfelé 2018 nyarától csak alacsonyabb területi szintű bajnokságában versenyezhetnek. Ez sportszakmai szempontból nem megfelelő opció.

A játékosok és szüleik most pánikban vannak. Senki nem tudja mihez kezdjen. Várhatóan a teljes nyarat azzal töltik, hogy vagy olyan csapatot keresnek maguknak, amely hajlandó a tetemes nevelési költségtérítést kifizetni értük, vagy felhagynak a „futballistaálom” dédelgetésével, netán egy évre meghúzzák magukat az alacsonyabb osztályok valamelyikében, mert utána már díj nélkül igazolhatnak oda, ahol a tudásszintjüknek megfelelően futballozhatnak.

Szerencsés esetben és a gyerekek érdekében közbeszól az MLSZ, amelynek ilyen esetre nincs szabálya, azaz egyedi döntést kell hozzon.

Tovább is van, mondjam még?

A teljes történet megértéséhez hét évet kell visszamenni az időben. 2011. augusztusában súlyos betegséget követően, elhunyt Farkas Balázs az MKB-Euroleasing elnök-vezérigazgatója.

Az 51 évet élt korábbi atléta volt az a sportszerető mecénás, akiről minden klubvezető álmodik.

A Vasas SC neki köszönheti a Vasas Pasaréti Sportcentrum kialakítását, felújítását, amit még a tao-korszak előtt szín tiszta üzleti szemlélettel, saját és cége anyagi forrásainak bevonásával oldott meg.

A Vasas SC-vel közösen alapított  Vasas Pasarét Kft. 50-50 százalékos tulajdonosi megoszlással 2006-ban itt indította el kihelyezett labdarúgóbázisát. György Tamás ekkor lelkes futballapukaként szponzorálta az új utánpótlás klubot cégén, a HunGaston keresztül, amely nevével minden tavasszal nemzetközi utánpótlástornát rendeztek a II. kerületben.

A szakmai megvalósítást kezdetektől Siposné Lénárd Editre bízták, aki olyan színvonalon dolgozott, hogy a pasaréti futballutánpótlás 2010-re már masszívan felülmúlta a Fáy utcai csapatokat. Munkájának minőségét Vida Máté, Berecz Zsombor, Ádám Martin is dicséri a Vasas NB I-es csapatában.

Berecz Zsombor, a Vasas elsõ góljának szerzõje az OTP Bank Liga 6. fordulójában játszott Vasas FC – Budapest Honvéd FC labdarúgó-mérkõzésen a budapesti Illovszky Rudolf Stadionban 2016. augusztus 17-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

2009 és 2011 között – tulajdonos hiányában – a Vasas SC működtette a felnőtt labdarúgást is. Míg az utánpótlás Pasaréten teljes anyagi és szakmai biztonságban működött, a Fáy utcában a futball csődközeli állapotba került. Az utánpótlás is.

A Farkas Balázs ezért előbb közös megegyezéssel 2010-től 100 százalékos egyesületi tulajdonba adta a Vasas Pasarét Kft., amely ettől kezdve Vasas Akadémia Kft. néven üzemelt azzal a kifejezett céllal, hogy Budán és Pesten is legyen utánpótlás részlege a Vasasnak, de immár egységes szakmai irányítással.

A felnőtt csapat anyagi helyzetének megoldására kerestek 2010 nyarától befektetőt találtak rá 2011. februárjára – a pasaréti szekciót támogató György Tamás révén – az azóta kétes hírnévre szert tevő Faragó Attilára, a Híd Akvizíciós Zrt. korábbi vezérigazgatójára.

Faragó 2011. februárjában a megállapodás szerin egy forintért lett 99 százalékos tulajdonosa a felnőtt futballcsapatot működtető Kft.-nek és Fáy utcai utánpótlásnak, de a Vasas Akadémia irányításában is szerepet kapott.

Két hónap múlva Faragó előbb a Fáy utcai utánpótlást adta át a György Tamás érdekeltségébe tartozó Hungast Holdingnak, majd Farkas Balázs halála után bő fél évvel, 2012-májusában György a Pasaréten működtetett Vasas Akadémia Kft-t ben is többségi tulajdonos lett.

A történet szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható módon 2011-12-ben még négy rendkívül fontos bejelentés történt:

  • az MLSZ 2011. áprilisban közzé tette, hogy 2,2 milliárd forinttal támogatja a labdarúgó-utánpótlást.
  • 2011. július 1-én kormányrendeletben jelent meg az tao-törvény, amely a vállalkozások társasági adókötelezettség legfeljebb 70 százalékának sportcélú felajánlásával oldotta meg a öt látványsportág finanszírozását.
  • Farkas Balázs halála után 2011. decemberében a Vasas Akadémia felvette a Kubala nevet.
  • 2012 május 17. – az Opten a cégbejegyzés szerint – Faragó Attila helyét többségi tulajdonosként György Tamás vette át a Kft-ben (Vasas Futball Club Kft. 1 %, Vasas-Pasarét Kft. 1 %, Vasas Sport Club 5 %, Rabatin József 4 %, György Tamás 89%) , aki korábban már a cégén, a 2011-ben még szerényebb közétkeztetési vállalatként számon tartott, azóta dinamikusan fejlődő HunGast Kft-n keresztül támogatta is az akadémiát.

Mondhatni, György Tamás Jókor volt jó helyen. A kiváló kormányzati kapcsolatrendszerű üzletember pont akkor  lépett előtérbe, amikor az állam megnyitotta a pénzcsapokat.

Kiemelt kép:  Vasas Kubala László Akadémia

György Tamás nem nyilatkozik:

Honlapunk telefonon megkereste György Tamást, aki nem kívánt reagálni arra a kérdésünkre, hogy miért tartja megfelelő megoldásnak a Kft. Balatonra költöztetését.

Információnk szerint azonban a szülők még reménykedhetnek. Úgy tudjuk, keddig még van esély arra, hogy minden félnek megfelelő megoldás szülessen, esetleg a Vasas Akadémia Kft. marad valahol Budapesten és más néven működik tovább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik