Tudomány

Ismeretlen holt-tengeri tekercsek rejtőzhetnek a Júdeai-sivatagban

Régészek egy csoportja abban az újonnan azonosított kumráni barlangban folytat feltárásokat, melyben a jelek szerint egykor holt-tengeri tekercseket tároltak. A szakértők úgy vélik, nem lehetetlen, hogy a térségben újabb iratok várnak felfedezésre.

A holt-tengeri tekercsek első darabjaira az 1940-es évek végén bukkantak rá a Kumráni-hegység egyik barlangjában. Később aztán további barlangokat találtak, melyekből egyre több és több tekercs került elő.

A több mint 900 kézirattól származó töredékek nagyjából 2000 évesek. A szövegeket héber, arámi és görög nyelven írták, de hogy pontosan kik is készíthették őket, az rejtély. Sok kutató úgy véli, hogy a tekercseket egy zsidó szekta tagjai, az esszénusok hozták létre.

A 12 barlangból 11-et 1947 és 1956 között fedezték fel, a 12. üreg azonosítását pedig 2017 februárjában jelentették be. A kutatók akkor azt mondták, a barlangot a 20. században kifosztották.

A lelőhelyen csak egy üres tekercset, illetve néhány törött agyagedényt, szövetdarabot és bőrszíjat találtak. Az Oren Gutfeld, a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa által vezetett csapat a kutatás során arra jutott, hogy utóbbi tárgyak segítségével tárolták egykor az iratokat.

Gutfeld jelenleg kollégájával, Randall Price-szal, a Liberty Egyetem munkatársával vezet feltárást a 12. barlangban.

Dr. Gutfeld és én december óta vagyunk Kumránban, ahol a kumráni régió egyik új barlangját tárjuk fel a csapatunkkal

– mondta Price a Live Science-nek. A szakértő szerint a csoport rövidesen beszámol az eddigi eredményekről.

2016-ban az izraeli Régiségek Hatósága bejelentette, hogy új programot hoz létre a Júdeai-sivatag azonosítatlan barlangjainak felfedezésére és vizsgálatára. A szervezet szerint elképzelhető, hogy bizonyos üregekben újabb tekercsek rejtőzködnek, hiszen az elmúlt években rengeteg fosztogatót kaptak el ismeretlen iratok töredékeivel.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik