Tudomány

A kőkorszakiak életét is megnehezítette az éghajlatváltozás

24.hu
24.hu

2017. 12. 28. 13:29

Több mint 1 000 kőtárgyat azonosítottak a délnyugat-szaúd-arábiai Vadi Dabszánál. A leletek egy része akár 1,76 millió éves is lehet.
Korábban a témában:

A lelőhely napjainkban egy igen száraz térségben fekszik, a távoli múltban azonban a terület sokkal nedvesebb volt. A felfedezés segíthet annak feltérképezésében, hogy az emberi nemet, az előembereket és a csimpánzfajokat tömörítő Hominini nemzetség egyes képviselői mikor hagyták el Afrikát.

A szakértők Vadi Dabszánál többek közt kőfejszék, vágó-, fúró- és kaparóeszközök, kőhegyek és kalapácsok maradványait találták meg. A szakértők eredményeiket az Antiquity folyóirat decemberi számában ismertették.

A régészek szerint a leletek az acheuli kultúrától származnak, amely 1,76 millió éve jelent meg, és egészen 100 000 évvel ezelőttig létezett. Azt egyelőre nem tudni, hogy a közelmúltban azonosított kőtárgyak pontosan mikor készültek.

Frederick Foulds, a Durhami Egyetem régésze bízik benne, hogy a helyi kőzetek datálásával következtetni tudnak majd a leletek korára. Ha sikerül kideríteni, hogy a maradványok mikor jöttek létre, a szakértők azt is megállapíthatják, hogy milyen homininák készítették őket.

Az egészen biztos, hogy a tárgyak születésekor a régió jóval barátságosabb hely volt. A térség bizonyos időszakokban valósággal bővelkedett a vízben.

Úgy gondoljuk, hogy ezen nedves periódusok alatt lakták a helyszínt

– mondta Foulds a Live Science-nek. A kutató hozzátette, az Arab-félsziget az elmúlt 2,5 millió év során sokszor alakult át az éghajlat változása miatt. A sarki jégsapkák olvadásának hatására rendszerint nőtt a régióban a csapadék mennyisége.

A nagy kérdés az, hogy a klíma alakulása miként befolyásolta a homininák terjedését.

Foulds szerint Vadi Dabsza például egyfajta menedéket jelenthetett az éghajlati változások elől menekülő élőlényeknek, a környék ugyanis akkor is nedves maradhatott, amikor a mai Szaúd-Arábia egyéb területei már szárazabbak voltak.

(Kiemelt kép: Andrew Shuttleworth, Frederick Foulds)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.