Tudomány

Tisztára E.T. a borostyánba ragadt ősi rovar

Egy nagyjából 100 millió éves, földönkívüli kinézetű nőstény rovar borostyánban konzerválódott maradványát fedezte fel kutatók egy csapata.

Az Aethiocarenus burmanicus tudományos névvel ellátott élőlény természetesen nem a világűrből érkezett. Az állat a mai Mianmar területén található Hukawng-völgyben élt – a közelben egyébként korábban több borostyánba zárt őslényt is felfedeztek már. A rovar feltehetőleg fák apró repedéseiben mozgott, atkákra és férgekre vadászott, de gombákkal is táplálkozott.

Az újonnan felfedezett jövevény testfelépítése annyira különbözik a már ismert fajokétól, hogy a szakértők egy egészen új rendbe, az Aethiocarenodea sorolták be.

George Poinar, az Oregoni Állami Egyetem szakértője szerint a rovarnak számtalan olyan vonása van, amely egyetlen általa ismert fajhoz sem passzol.

Sosem láttam még ehhez hasonlót. Úgy tűnik, igen egyedi a rovarok világában, és ezért egy jelentősebb vita után úgy döntöttünk, egy új rendben kell elfoglalnia a helyét

 – állapította meg a kutató. Poinar hozzátette, ezzel 32-re növekedett az ismert rovarrendek száma.

A szakértő szerint a legfurcsább az egészben az élőlény feje, amely sokban hasonlít arra, ahogy az idegeneket szokták ábrázolni. A hosszú nyakával, a hatalmas szemeivel és a szögletes fejével valóban egészen E.T.-szerű a lény, Poinar még halloweeni maszkot is készített, melyet az állatról mintázott – igaz, az álarc több gyereket halálra rémített.

A rovar megjelenése valójában igen hasznos lehetett: a háromszög alakú fej egyik csúcsa a nyakhoz illeszkedett, ezáltal az állat képes volt 180 fokban megforgatni a fejét – tehát szó szerint képes volt a háta mögé nézni.

A mai rovarok is elforgatják a fejüket 180 fokkal, de fel- és lefelé, nem pedig oldalra, mint ez a lény

 – jelentette ki Poinar.

A rovar testhossza egyébként 4,5 milliméter volt, nem fejlődtek ki szárnyai, igaz, így is igen gyorsan haladhatott hosszú, vékony lábaival. A bogár nyakán két apró nyirok található, Poinar szerint nem lehetetlen, hogy ebből ragadozókat riasztó vegyületet választott ki.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik