Tudomány

Szerves molekulát találtak egy dinoszaurusz fosszíliájában

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói szigorú vizsgálati módszerek segítségével sikeresen különítettek el kollagénvegyületeket egy 80 millió éves Brachylophosaurus maradványaiban.

Az új vizsgálat alátámasztja azt az elképzelést, mely szerint a szerves molekulák akár évmilliókkal tovább is megmaradhatnak, mint ahogy azt a tudósok korábban gondolták.

Elena Schroeter, az egyetem posztdoktori kutatója Mary Schweitzerrel, az intézmény biológusával, valamint az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeum szakértőivel közösen dolgozva egy korábbi, 2009-es vizsgálat eredményeit próbálta megerősíteni. Akkor a szakértők azt állapították meg, hogy sikerült azonosítaniuk egy 80 millió éves, a mai Montana területén felfedezett Brachylophosaurus canadensis kollagénjét.

Schroeter szerint a tömegspektrometriai módszerek és a fehérje adatbázisok sokat fejlődtek az első kutatás időpontja óta. A szakértő azt állítja, céljuk nem csupán az eredeti eredmények alátámasztása, hanem az eljárás megismétlése és újabb kollagénpeptidek szekvenálása is volt.

A kollagén a kötő- és támasztószövetekben található fehérje, a peptid pedig a fehérjék építőeleme. Ezek helyreállítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a kutatók meghatározzák az evolúciós kapcsolatokat a dinoszauruszok és a mai állatok közt.

A szakértők a B. canadensis fosszíliáját molekuláris kutatás céljából gyűjtötték be. A maradványokat nagyjából egyméternyi üledékben hagyták, nem használtak sem enyvet sem védőszert a konzerválás során, viszont tiszta, fertőző anyagoktól mentes környezetbe helyezték el a leletet. A tömegspektrométer használata előtt az eszközt és a mintát is megtisztították.

Az elemzett anyag az élőlény combcsontjából származott. A vizsgálat során nyolc I-típusú kollagénpeptidet sikerült szekvenálni, ezekből kettőt már a 2009-es kutatás is kimutatott. A szakértők szerint a kihalt élőlény I-típusú kollagénjei hasonlóságot mutatnak a krokodilok és madarak kollagénjeivel, ez pedig megfelel a korábbi, csontok alapján elvégzett kutatások elvárásainak.

Schroeter szerint eredmények nem szennyeződésből születtek meg.

Nem csak hogy megismételtük az eredeti, 2009-es eredmények egy részét, hanem a továbbfejlesztett módszereknek és technológiáknak köszönhetően sokkal kisebb mintából és sokkal rövidebb idő alatt tettük ezt meg

– állapította meg a szakember.

Schweitzer hozzátette, céljuk az, hogy tudományos alapokat biztosítsanak a jövő nagyobb, átfogóbb kutatásainak.

(Via: North Carolina State University)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik