Tudomány

Luxusnyaralójában pihente ki magát a titokzatos maja király

A guatemalai őserdő egy félreeső dombján fedezték fel a régészek azt az ősi épületegyüttest, amely egykor a maja királyokat szolgálhatta.

A dombtetőn nem csak egy palotát, hanem két piramist is találtak. A feliratok alapján a kutatók úgy gondolják, a vidéki komplexum egy maja uralkodóhoz, a szakértők által csak Nagy Hal-Kutya Teknősként nevezett személyhez tartozott, aki egy pár kilométerre lévő városállamban uralkodott.

Az épületegyüttes felfedezői szerint ez az első maja királyhoz köthető vidéki rezidencia. Bár korábbi kutatások során már előkerültek kifejezetten kikapcsolódás céljából elkészült maja épületek, egyik sem hordozta magán ilyen egyértelműen az uralkodók nyomait. A palotát valószínűleg a vadászati lehetőségek, illetve a városhoz képest jobb időjárási körülmények miatt építették fel vidéken.

A Bejucalnak nevezett település nem mindig volt a laza kikapcsolódás helyszíne. Jóval a királyi rezidencia felépítése előtt a területen több szent hely is állt. A számtalan templomrom egyikében a Thomas Garrison, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója által vezetett régészcsoport egy feláldozott gyermek maradványait is megtalálta.

Az évszázadok során a település hanyatlani kezdett, a templomok többsége feledésbe merült, néhányat azonban – a nyaralóhoz tartozó két ősi épülethez hasonlóan – más funkcióval működtettek tovább, és új épületeket emeltek melléjük. Az uralkodói komplexumot például direkt úgy alakították ki, hogy az megfeleljen a király minden igényének.

A palota melletti egyik piramisban egy hatalmas sír is található, amely valamikor időszámítás szerint 350-450-ben épült. A bejáratnál talált feliratok utalnak egy uralkodóra, aki 381. körül átvette a hatalmat a helyi királyságban, El Zotzban. A szakértők szerint ez a bizonyos személy Nagy Hal-Kutya Teknős lehetett. A sír meglehetősen közel volt egy jádéból, kagylókból és madármaradványokból álló áldozati ajándékhoz, a kutatók ezért úgy gondolják, hogy a nyughelyben egy királyi rokon – talán az uralkodó fia, vagy maga a király – van eltemetve.

Valószínűleg sosem sikerül majd azonosítani a titokzatos halottat, mivel a sírrablók alaposan átkutatták és feldúlták a kriptát. A nyughely egykor feltehetőleg bővelkedett a kincsekben, a fosztogatók ugyanis láthatóan többször visszatértek.

Bár többször előfordult, hogy a maják teljesen átalakítottak egy-egy épületet, további bizonyítékokra lesz szükség, hogy elmondhassuk: Bejucal templomait minden bizonnyal királyi nyaralóként használták. A bizonyítékok felkutatása azonban nem lesz könnyű feladat, mivel a helyszínt a sírrablók alagútjai olyan sűrűn hálózzák be, hogy az ásatások lefolytatása igen veszélyes.

(Via: USA Today)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik