Tudomány

Ma is csörög a bronzkori csörgő

Minden idők egyik legősibb játéka került elő egy bronzkori településnél zajló ásatáson.

Vjacseszlav Mologyin, a Novoszibirszki Régészeti és Néprajzi Intézet munkatársa szerint a zártan megmaradt figurában az apró kavicsok még ma is “csilingelő” hangot adnak ki. Az agyagcsörgőt egy jól látható nyéllel látták el, melynek nagyobbik része később letört. Egykori fiatal tulajdonosa ezt fogva rázogathatta a medvefejet.

Az üreges csörgőt agyagégetéssel hozták létre. Hogy a belsejében milyen kavicsok vannak, még kérdéses, de a kutatók szeretnék röntgenvizsgálat alá vetni a leletet, hogy pontosan feltérképezhessék annak szerkezetét.

Bronzkori csörgő Kép: The Siberian Times
Bronzkori csörgő Kép: The Siberian Times

A nem mindennapi felfedezés az Omszk és Novoszibirszk közt található Vengerovó közelében került elő, a Vengerovo-2 nevű régészeti kultúra területén. A bronzkori civilizáció a szénizotópos kormeghatározás alapján valamikor az időszámítás előtti 20-28. században, tehát legalább 4 000 évvel ezelőtt létezett.

Mologyinék szerint könnyen elképzelhető, hogy a díszes tárgyon még az azt létrehozó művész “aláírása” is megtalálható. A csörgőn ugyanis felfedeztek egy pecsétre emlékeztető jelet, melyet valószínűleg csonttal rajzoltak a még nem teljesen száraz agyagba.

Vengerovó környékének feltérképezése az elmúlt nyáron számtalan sikert hozott a helyi régészeknek. A szakértők több mint 50 temetkezési helyszínt, 100 rituális gödröt és két ház egykori helyét tárták fel. Az egyik ilyen épület belsejéből került elő a játékcsörgőre emlékeztető, 3. évezred végéről származó figura is. Bár méretéből adódóan az a legvalószínűbb, hogy a tárgyat egy gyermeknek szánták, azt sem lehet kizárni, hogy a leletet valójában rituális eszközként használták. A kérdés eldöntésére még várni kell.

Az ásatások során a helyszínen egy másik páratlan felfedezés is előkerült: egy bronz szobrocska, amely Mologyin szerint füstölőként funkcionált. A madár formájú eszköz valószínűleg egy varjút formál meg.

Bronzkori füstölő Kép: The Siberian Times
Bronzkori füstölő Kép: The Siberian Times

(Via: The Siberian Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik