Élet-Stílus

Könnyíteni akart magán, elképesztő történelmi kincsre bukkant

Kevés annál szabadabb érzés létezik, mint amikor az ember a természet lágy ölén könnyít magán. A lehető legközelebb érezzük magunkat ilyenkor az őseinkhez. Ezt szerette volna megélni Clifford Coulthard, az ausztráliai őslakos, Adnyamathanha törzs tagja kilenc évvel ezelőtt, egy túrán, Ausztrália déli részén.

Ahogy arra alkalmas hely után kutatott, egy fura barlangra bukkant. Rögtön szólt a vele utazó régész-doktorandusznak, Giles Hammnak, aki a megfeketedett mennyezet miatt rögtön tudta, hogy a barlangban valaha emberek éltek és tüzet gyújtottak. Azt azonban akkor még nem sejtette, hogy milyen fontos leletre bukkantak.

Az azóta Warratyinak elnevezett barlang Adelaide-től mintegy 550 km-re északra található, és bizonyítja, hogy az őshonos ausztrálok 49.000 évvel ezelőtt már a területen éltek – 10.000 évvel korábban, mint ahogy ezelőtt gondolták. A menedék emellett bizonyítékot tartalmaz az első hitelesen datált interakcióra is, amely az ember és hatalmas állatok, a megafauna között jött létre.

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube

Az ominózus túra után nem sokkal, Giles Hamm, a doktorandusz visszatért a helyszínre, egy kutatócsoporttal, akikkel az elmúlt kilenc évet a barlang feltárásával töltötték. Ez idő alatt több mint 4300 tárgyat ástak ki és 200 csontdarabot, amelyek 16 emlőstől és egy hüllőtől származnak.

A barlangról szóló tanulmány most jelent meg a Nature folyóiratban. A társszerző, Gavin Prideaux elmondta, hogy a csontok között voltak egy mára már kihalt, óriási vombatszerű lény, a Diprotodon optatum maradványai, illetve egy hatalmas ősmadár tojásai is.

A lelet azért is fontos, mert bizonyítja azt, hogy az ember a megafauna mellett élt, sőt, vadászott rájuk – ezzel összezúzva az elmélet egyik alappillérét, amely szerint a hatalmas állatok kihalásáért nem az ember, hanem a klímaváltozás tehető felelőssé.

A barlangban talált tárgyak a régészek szerint azt a hagyományos eurocentrikus nézetet is aláássák, amely szerint az ausztrál tárgyi kultúra egyszerű és visszamaradott: az ásatás eredménye egészen mást mutat.

A szerencsés megtaláló, Coulthard később elmondta, hogy kamaszként egyszer dolgozott a Warrantyi-tábor környékén, és akkor mondták neki, hogy van ott egy ősi barlang, később azonban ezt elfelejtette. Úgy gondolja, hogy „a szellemek vezették oda”. Minden esetre elmondta, hogy népe, az Adnyamathanhák nagyon büszkék és boldogok a felfedezés miatt.

(The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik