Tudomány

Miért olyan nehéz legyőzni a hagymaszagú leheletet?

24.hu
24.hu

2016. 10. 18. 14:43

Az ember hiába mos többször is fogat hagymaevés után, egyszerűen lehetetlen megszabadulni a kellemetlen szagtól.
Korábban a témában:

Kevesen tudják, de a zúzott vagy darált fokhagyma négy olyan illékony kénvegyületet szabadít fel, melyekre orrunk rendkívül érzékeny. Mivel az emberek többsége eleve ilyen állapotában fogyasztja, vagy rágással ilyen formájúvá teszi a növényt, a hatás szinte mindig érzékelhető.

A négyek közül a főkolompos az allil-metil-szulfid, amely lassabban ürül ki a szervezetből, éppen ezért sokkal tovább marad meg nagy koncentrációban, mint a többi anyag. A rossz leheletért felelős anyagok fokozatosan felszívódnak a véráramba, ahonnan a tüdőbe vezető úton ürülnek ki – létrehozva a jellegzetesen orrfacsaró szagot. A kellemetlen aroma okát tehát nem is a szájban kell keresni, hanem magában a szervezetben. 

A jelenséget már igen régen sikerült felismerni. Az első erre vonatkozó feljegyzés 1936-ból származik, amikor az orvosok meglepő dolgot vettek észre egy nyelőcsőbe vezetett műanyagcsővel táplált betegnél. A páciens egy alkalommal fokhagymalevest kapott, és hogy, hogy nem, a lehelete órákkal később is jellegzetesen hagymaszagú volt. A kutatók így jöttek rá, hogy az aroma eredetét nem a fogak környékén, hanem jóval mélyebben kell keresni.

Meglepő lehet, de az összetéveszthetetlen bűz nem csupán a szájon át távozhat. Azzal, hogy az azt okozó anyagok felszívódnak a véráramba, sokszor a pórusokon át is kiürülhetnek. Ugyanez más hagymákkal és erős fűszerekkel is megtörténhet, amennyiben azok tartalmaznak illékony és nehezen lebontható összetevőket.

Sheryl Barringer, az Ohiói Állami Egyetem ételkutatója szerint a kényelmetlen lehelet akár 24 órával a hagymaevés után is jelentkezhet.

A szakember szerint ugyanakkor van módszer a kellemetlen szag elfojtására, vagy legalábbis az erejének a csökkentésére. Barringer azt tanácsolja, hogy rögtön a hagymaevés után rágcsáljunk el egy almát, vagy egy nyers mentalevelet – az ezekben található polifenolok ugyanis semlegesítik a növényben található anyagokat. A petrezselyem, a tej, a zöld tea és a citromlé szintén segíthet elnyomni a hagyma szagát.

A kutató hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy a fogmosást vagy a fogselymet hanyagolni lehet. Bár a lehelet kiváltói elsősorban a gyomorban vannak, néhány kisebb hagymadarab megtapadhat a szájban, ezek pedig még igen hosszú ideig szivárogtathatják a rossz szagot.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.