Tudomány

Jövő héten Európa és Oroszország leszáll a Marsra

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 10. 11. 11:00

Van azért valami, amiben Európa és Oroszország képes együttműködni, bár ehhez el kell hagyni a Földet.

Ha minden jól megy, a jövő hét folyamán az Európai Űrügynökség (ESA) és az orosz Roscosmos közösen elindított és irányított űrjárműve megérkezik a Marsra, és sikeresen landol azon. Ettől a pillanattól kezdve nem csak egyedül a NASA, és ezáltal az Egyesült Államok privilégiuma az, hogy működő földi szerkezet van a vörös bolygó felszínén.

Az ExoMars nevű asztrobiológiai küldetés célja, hogy geológiai és biológiai aktivitás után kutasson, a feladatot pedig a tervek szerint október 19-én kezdi majd meg két különálló egységgel, melyekből az egyik a TGO (trace gas orbiter, a bolygó körül keringő, a felszín fölötti gáz-aktivitást mérő szonda), a másik pedig a leszállóegység. Előbbi alacsony magasságban állna pályára, és onnan szkennelné a légkört, vizsgálva a metánt, vízgőzt, és egyéb gázokat, míg utóbbi megpróbál sikeresen landolni, ami messze nem egyszerű feladat, és erről az oroszok elég sokat tudnak.

Igaz, régen volt, és azóta rengeteget fejlődött a technika, de érdemes  említeni, hogy 1960-ban és 70-ben a Szovjetunió már küldött egységeket a Marsra, ám ezek vagy elkerülték célpontjukat, vagy darabokra zúzódtak a leszállás folyamata közben. 2011-ben a Mars holdjára, a Phobosra indítottak űrszondát, ám az sajnos még “idehaza” visszaesett, és a légkörben elégett. Az ESA 2003-ban indította útjára a Beagle 2-t, melynek sikerült ugyan véghezvinnie a landolást, ellenben a napelemes egységei nem nyíltak ki, így a Föld elvesztette vele a kapcsolatot.

A tervek szerint a mostani esetben a leszállóegység és a TGO október 16-án válnának szét, majd pedig három nap múlva érnék el a Marsot. Kritikus pontja a dolognak a belépési szög, hiszen ha ez nem megfelelő az űrszonda felmelegszik és elég, de az is megeshet, hogy egyszerűen visszapattan, ám ha minden rendben megy, a leszállóegység ejtőernyők segítségével éri el a felszínt. Mivel azonban ennek az egésznek a célja az, hogy a leszállás folyamatát tanulmányozzák egy későbbi, 2020-as küldetéshez, akkor sincs tragédia, ha a vége kudarc lesz, mert legalább abból is tanulhatnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.