Tudomány

Bejgli, azaz régiesen: pejgli [Ez a beszéd]

Kész van már? Meggyúrta? Megtöltötte? Föltekerte? Beszél németül?

Mi mással kívánhatnék békés, boldog karácsonyt, mint egy kis nyelvtörténeti adalékkal a bejgli szóhoz.

A karácsony kötelező süteménye Sziléziából származik, ahol a ma bejglinek nevezett finomságot már a 16. században biztosan ismerték, tésztája és tölteléke pedig igen hasonló az élelmiszerboltokban, pékségekben pozsonyi patkó vagy pozsonyi kifli néven kapható „hétköznapi” süteményéhez.

A tyúk volt előbb vagy a tojás? A patkó vagy az egyenes, később vékony szeletekre vágott rúd? Egyes bejglikutatók szerint a kicsi, patkó alakú változatot először egy pozsonyi pékmester készítette el december elején, hogy Miklós-napon  ezzel ajándékozhassa meg a gyerekeket. (Szép legenda, reméljük, igaz.)

Mindenesetre a bejgli szó a német beugen, azaz ’meghajlít’ szóból származik, így inkább azt valószínűsíthetjük, hogy – legenda ide, legenda oda – a kisebb és patkóformájú változat volt az eredeti, és a sütemény arról is kapta a nevét (amelyet azonban később, a nagyobb és egyenes rudak terjedésekor is megőrzött).

Magyar Elek, az Ínyesmester szakácskönyve (1932.) szerzője (múltkor már hivatkoztunk rá a krampampulinál) a bejglit még pejgliként emlegette: „Nekem például a béke éveiben karácsonynál sokkal jobban ízlett a dióspatkó április végén, amikor tudniillik rendszerint Pozsonyba utaztam a lóversenyekre és soha el nem mulasztottam, hogy jókora csomag diós süteményt ne hozzak magammal Wendlertől, a nagyhírű pejglisütőmestertől…” – írja.

1947-ben pedig egy nyelvészeti folyóiratunk nehezményezte, hogy a terjedő bejgli helyett miért nem a pozsonyi mákos /diós patkót használja a magyar. „Különösen az újságírókat kérjük, terjesszék ezt a nevet, akkor talán a közönség is megszokja”, olvasható a Magyar Nyelvőr 1947-es évfolyamában.

Hiába a kérés. Azóta a két változat már nem teljesen ugyanazt a süteményt jelenti, ezért a mai újságíró itt már semmit nem tehet. Az újságíró tehát el is megy inkább az ilyenkor szokásos dolgokkal foglalatoskodni (ajándékcsomagolás, fadíszítés, bejglisütés), csak előbb még egyszer Szép Karácsonyt kíván mindenkinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik