Tudomány

Megtalálták a Csillagok háborúja bolygóit

Kustánczi Norbert
Kustánczi Norbert

f.sz., p.n.d.. 2011. 09. 20. 16:56

A képzelet szülte planéták csupán halovány utánzatai a világegyetem való világának.
Korábban a témában:

A Csillagok háborújának köszönhetően számtalan szokatlan bolygóra “látogathatnak el” a rajongók, ám a képzelet szülte planéták csupán halovány utánzatai a világegyetem való világának; a tíz legérdekesebb égitestről a Space.com közölt összeállítást.

A NASA bolygóvadász úrszondája, a Kepler fedezte fel a Tatuint, amely két csillag körül kering, akárcsak az az égitest, amelyen Luke Skywalker nevelkedett. A Kepler-16b katalógusjelű bolygó 200 fényévnyire van a Földtől. Ez egy hideg gázóriás, amelynek felületén a hőmérséklet mínusz 73-101 Celsius-fok között lehet.

A Halálcsillag a Csillagok háborúja filmsorozat kulcsfontosságú szimbóluma, egy olyan űrállomás, amely a “szuperlézer” elnevezésű fegyverével egy egész bolygó elpusztítására képes. Leírása illik a Szaturnusz-holdak egyikére, a 392 kilométer átmérőjű Mimasra, amelyen 130-140 átmérőjű kráter tátong, emlékeztetve a Halálcsillag szuperlézerének fókuszáló “lencséjére”.

Darth Vader és Obi-Wan Kenobi összecsapásának a Mustafar, a Peremvidék bolygója adott otthont, amelynek felületét lávafolyamok salakja, vulkanikus kalderák ezrei borítják, legtöbbjük állandóan a kitörés állapotában van. Kénfelhős egét tűz és hamu telíti. A Mustafarhoz hasonlatos bolygót fedezett fel 2009-ben 480 fényévnyi távolságra, a CoRoT a francia csillagászati műhold. A CoRoT-7b katalógusjelű bolygó nappali felszínén magas a hőmérséklet, 1500-2000 Celsius-fok, míg az éjszakai oldalon akár mínusz 200 fok is lehet. Ennek köszönhetően felszínét láva vagy vízgőz boríthatja.

A fagyos Hoth bolygóra emlékeztet a 2006-ban felfedezett OGLE-2006-BLG-390 katalógusjelű planéta, amely 28500 fényévnyire a Földtől egy vörös törpe körül kering, felületén a hőmérséklet mínusz 220 Celsius-fok.

A Coruscant a Csillagok háborúja univerzumában a központi bolygó, amelynek teljes felületét egyetlen hatalmas város foglalja el, néhány mesterséges tó és a sarkvidéki jégsapkák területének kivételével. “Alteregója” a Föld, amelyen jó néhány megapolisz található, bár a városok még nem foglalták el bolygónk teljes felületét.

A Jedi visszatér című filmben szereplő ezüstös színű Endor erdőholdjának, egyelőre nincs alteregója. Hamarosan azonban a kutatók nemcsak képesek lesznek észlelni az ilyen égitesteket, hanem megfigyelni is légkörüket az élet jelei után kutatva.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.