Tudomány

Mit mond az űrkutatás az orvosokról?

24.hu
24.hu

2011. 09. 19. 08:04

Űrkutatásban használt fizikai és lélektani mérések igazolták, hogy a különböző amerikai szakorvosok terhelése és teljesítménye csak bizonyos részleteiben eltérő.

Korábban a témában:

Sebész, bőrgyógyász vagy háziorvos: az orvosi pálya különböző területei rendkívüli mértékben eltérőek, és eddig a különbségeket és hasonlóságokat csak olyan módon és mértékben mérték, hogy a doktor mennyi időt tölt betegeivel vagy milyen hosszan tart az operáció.

Az Egyesült Államokban, ahol bizonyos szakterületeken dolgozó doktorok úgy érezték, hogy tevékenységüket alábecsülik és ez fizetésükben is megnyilvánul, a legjobb szakértőket vették rá, hogy hasonlítsák össze különféle orvosi szakterületeken a pszichés terhelést, a stressz mértékét.

A kutatók az űrkutatási hivatal, a NASA által kidolgozott módszereket használták, amelyekkel az űrhajózásra felkészülők alkalmasságát, megterhelését igyekeztek összehasonlítani.

Ronnie Horner, a munkacsoport vezetője hangsúlyozta: “Történelmileg az orvosi munka intenzitásának szintjét úgy értékelték, hogy mit mondtak a szakemberek és hogyan ítélték meg a betegek. Mi olyan technikákat alkalmaztunk, amelyek rögtön a probléma megoldását követően jelezték, hogy a doktornak milyen megterhelést jelentett ez a feladat.”

A vizsgálatban 45 családorvos, 20 belgyógyász, 22 ideggyógyász és 21 sebész vett részt. Részletesen leírták a beteg ellátása után, hogy milyen gondot, feszültséget jelentett a feladat megoldása. A sebészek a legalább egyórás műtét után töltötték ki a kérdőíveket, általában a munkanap utolsó operációját követően.

A vizsgálati adatok szerint a munka intenzitása gyakorlatilag egyezett a különböző szakterületeken dolgozó doktoroknál. A belgyógyászok ugyanolyan feladatnak érezték tennivalójukat, mint a sebészek, de ez kisebb volt, mint az ideggyógyászok és a családorvosok esetén.

A sebészek műtét közben nagyobb stresszben voltak, mint a többi területen dolgozók, erősebben koncentráltak és fizikai igénybevételük is nagyobb volt. A munka ellátására viszont kevesebb időt fordítottak, mint a családorvosok. Időben a legtöbb munkát a családorvosok végezték.

A kutatók szerint további megfigyelések szükségesek, de ezek alapján növelhető az orvosképzés, a betegellátás hatékonysága is.

Ami addig is biztos: a legjobb orvosok listáj a Startlapon!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.