Tudomány

Ennek a bolygónak két napja van

24.hu
24.hu

2011. 09. 16. 08:32

Olyan bolygót mért be a Kepler űrtávcső, mely egyszerre két csillag körül kering.

A Star Wars filmekben a Tatuin bolygón kel föl két nap, de napjainkra bebizonyították, hogy a két csillag körül keringő bolygó nemcsak a fantáziavilágokban létezik, hanem a valóságban is.

Korábban a Splitzer űrtávcső három szorosan keringő csillag körül észlelt nagy mennyiségű port, amely a naprendszer egykori bolygóinak maradványa lehet, azonban eddig kettős csillagrendszerben keringő “ép” planétát még nem találtak.

A Kepler-16b lehet az első ilyen, mely a csillagászok véleménye alapján leginkább a lakhatatlan gázóriásra, a Szaturnuszra hasonlít.

200 fényévre egy bolygón tehát különleges kettős naplemente látható. Az egymás körül is keringő csillagok közül egyik csillag tömege 69%-a napunkénak, a másik 20%-a. A Kepler-16b-n így elég hűvös lehet a klíma -73 °C –101 °C között változik.

A planéta mindkét csillagát 229 nap alatt kerüli meg, és naprendszerének középpontjától körülbelül vénuszi pályán 104 millió km-re kering.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.