Tech

Jönnek a mobil és PC nélkül is használható VR-szemüvegek

Irányt vált a Google, és önálló, PC-től és telefonoktól független virtuális szemüvegekben gondolkodik. Egyszerűen csak fel kell venni majd a kütyüt, és már benne is lehetünk a digitális világban.

A Google éves fejlesztői konferenciájának első napján terítékre került a virtuális valóság (VR) is, a keresőóriás a Lenovóval és a HTC-vel karöltve dolgozik új headseteken, amik a Daydream virtuálisvalóság-platformra épülnek. Tavaly éppen ilyenkor leplezték le a Daydreame View szemüveget, ami leginkább egy kényelmes cardboardra hasonlít, és okostelefonnal működik.

A Google I/O nyitónapján jött a bejelentés:

a cég a mobilos VR-kütyük helyett az önálló eszközök felé veszi az irányt. Az önálló (standalone) VR-headsetek jellegzetessége, hogy míg más VR-eszközök külső szenzorokon alapuló összetett rendszerrel dolgoznak, addig az önálló sisakok beépített érzékelőket kapnak. Azaz nem a mobileszköz giroszkópját, gyorsulásmérőjét használja ki. Ezzel a VR megszabadul a kábelektől, a telefontól, PC-től: egyszerűen fel kell tenni az eszközt, és már élvezhetők is a tartalmak.

Mindezt a Google új WorldSense nevű követőtechnológiája teszi majd lehetővé, ami elsőként a HTC és a Lenovo szemüvegeibe kerül be. A WorldSense a Tangóhoz hasonlóan képes a környezet feltérképezésére, a felhasználó mozgásának követésére, pozíciójának meghatározására.

A keresőóriás a Qualcomm segítségével készített egy referenciadizájnt, az első fogyasztói termékek pedig a HTC-től és Lenovótól érkeznek majd.

A HTC és a Lenovo gyártja majd az első önálló VR-kütyüket. Forrás: Google

Pontos megjelenési dátumot és árat nem jelentettek be, de a Backchannel információi szerint a fogyasztóknak szánt modellek az elkövetkező hónapokban érkezhetnek, és középkategóriás árcímkét kapnak.

Bejelentették továbbá, hogy az új Samsung Galaxy eszközök is kapnak Daydream-támogatást, ami különösen azért érdekes, mert a Samsung eszközeit eddig csak a cég saját VR-sisakjával, a Gear VR-ral lehetett használni, ha virtuális élményre vágytunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik