Tech

Új Google, új időszámítás, új hardverek

A Google semmi sem bíz a véletlenre, innentől minden fontosnak tartott készüléket saját maga tervez és gyárt.

Tegnap este a szemünk láttára lépett egy teljesen új korszakba a világ egyik legnagyobb jelentőségű és hatású vállalata. Első ránézésre persze nem biztos, hogy ez feltűnik, hiszen nagyjából az történt, ami az ilyen rendezvényeken történni szokott: okos emberek beszélnek okos dolgokról, közben felvonultatnak néhány új kütyüt, látunk pár demót és mindenki hazamegy.

A Google tegnap este ennél sokkal átgondoltabb, tervszerűbb volt, aminek megértéséhez adott egy elég egyértelmű szlogent fogódzóként: Made By Google. A korábbi gyakorlattal szemben az új eszközöket már (legalábbis hivatalosan) nem adja ki más gyártóknak, azok neve, logója nem szerepel a termékeken, minden színtiszta Google ötlet és találmány, miközben persze egyértelmű, hogy ezeket a hardvereket is valószínűleg a kínai gyártósorok állítják elő.

A Nexus sorozat nyugdíjba küldéséről, a Pixel család elindulásáról már született egy összefoglaló írás, így most azok a termékek jönnek, amelyek szintén a Google új, nagy, feltűnően minimalista családjába tartoznak – van belőlük pár.

Király Gábor beájulna

Nem nehéz észrevenni, hogy a Google egyik területen sem alkotott újat, vagy korszakalkotót, hanem inkább a már piacon lévő hasonló termékek gyermekbetegségeit gyógyítja, vagy csorbáit köszörüli, és még sorolhatnánk a hasonlatokat. A VR világa a Daydream platform képében már egy ideje fontos részét képezi az elképzeléseknek és magának az Androidnak, de ennek a hardveres leképeződése eddig kimerült a kartonból hajtogatott „szemüvegben”.

Ezt az űrt hivatott betölteni a Daydream View, amiről mindent gondolhat az ember, csak azt nem, hogy egy VR szemüvegről lenne szó. A zavart az okozza, hogy a tervezők műanyag helyett főleg különböző típusú textillel dolgoztak, amivel két fontos problémát is kiküszöböltek: egyrészt így a szemüveg sokkal könnyebb lett, másrészt a lélegző anyagok használata miatt a hosszabb ideig tartó viselet alatt sem fülled be a felhasználó arca. Ehhez társulnak a pasztell, kicsit melegítőnadrágokat idéző színek, a tartozékként járó távirányító, illetve az a rengeteg film és játék, amivel a Google majd készül. A Daydream View novembertől kerül piacra 79 dolláros áron.

Otthoni csevegő partner

Eddig ugyan nem volt külön szó róla, de a Google egyik legfontosabb csapásiránya a mesterséges intelligenciát használó, egyre okosabb Asszisztens. Az összes terméket, szolgáltatást ez hatja át és ez fogja még inkább átjárni, aminek az egyik legkézzelfoghatóbb „kimenete”a Google Home. Igen, ilyen is volt már, az Amazon Echo nagyjából ugyanezt az utat járja: egy otthoni környezetben használható, a lakás díszéül is szolgáló, személyi asszisztensi feladatokat ellátó digitális társalkodó.

google_home

Megkérdezhetjük tőle a várható időjárást, kérhetünk tőle valami zenét, miközben főzünk, és ha már itt tartunk, akkor a recept hozzávalói felől is érdeklődhetünk. A segítségével vezérelhetők az otthoni okoseszközök, de megkérhetjük arra is, hogy fordítson le valami spanyolra. A Google Home alsó, színes része az ízléseknek megfelelően cserélhető, 360 fokban szólnak a hangszórói, a felső része pedig érintőfelületként is használható.

Takaros a hardver, minőségi a hangzás, a lényeg azonban itt is, az, hogy az Asszisztens már komplex mondatokat tud értelmezni, a kontextusokat is vágja, így nem kell vele úgy beszélni, mint egy lassú felfogású lajhárral (és itt elnézést a lajhároktól, egyébként nagyon szeretjük őket). A Google Home szólóban 129 dollárért vásárolható meg novembertől, a hármas pakk (mivel képes hálózatba kötve is működni) esetében az ár 300 dollárra módosul.

Minden más, ami intelligens

És ezzel még mindig nem teljes a Google újonnan alapított családja, mivel van egy, a hálózatért, és a tartalmak átjátszásáért felelős tag. A Google Wifi is bír előélettel, hiszen az OnHub a mostanihoz hasonló feladatot kapott, de annak első kiadását még a TP-Link, a másodikat pedig az Asus gyártotta, most viszont beköszöntött a Made By Google éra, amihez egy új hálózati eszköz dukál.

A Wifi egy olyan modern, skálázható képességekkel bíró router, ami intelligensen igazítja a teljesítményt a pillanatnyi igényekhez. Éppen ezért a Google szerint legalább hármat érdemes beszerezni belőle, hiszen a rendszer így tudja leginkább lefedni a lakás, vagy a ház teljes alapterületét. Az algoritmusok itt is szorgalmasan működésbe lépnek: ha a gyerek felhozza a haverjait és vad Netflix party indul meg, akkor a szoftver úgy szabályozza a jel erősségét, hogy a szülők közben ne őrüljenek meg a másik szobában a lassú net miatt. A routerekhez egy végtelenül leegyszerűsített alkalmazás is jár, amivel ellenőrizhető a forgalom és elvégezhetők a legfontosabb beállítások. A Google Wifi árszabása pontosan úgy alakul, mint a Home esetében, azaz 129 (1 db.), illetve 300 (3 db.) dollár.

chromecast_ultra

Végül, de nem utolsósorban a Chromecast is új taggal bővült. Az Ultra elnevezésű modell már támogatja a HDR-t, a Dolby Visiont (plusz kapott Ethernet portot is), illetve képes kezelni a 4K felbontású tartalmakat. Ez egyértelmű válasz a televíziós piac fejlődésére, így akinek a fenti funkciókat támogató készüléke van, vagy lesz, akkor már tud ahhoz passzoló Chromecastot beszerezni 69 dollárért – novembertől.

Így fest tehát az átgondolt, megújított, koncepcionált Google terméksála, amelyeknek eleinte legfeljebb a töredéke jut majd el hazánkba. Mivel a cég online hardveres boltja továbbra sem érhető el Magyarországról, így meg kell várni, mire a termékek megtalálják az útjukat a szolgáltatók, vagy bizonyos kereskedők csatornáin keresztül. Erre a legnagyobb esélye a Chromecastnak van, ami után esetleg a Pixel készülékek kerülhetnek elérhető közelségbe. Amint bármelyire le tudunk csapni, teszteljük és bemutatjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik