Mobil

Többet fog tudni a mobilunk a fotóinkról, mint mi magunk

Míg a Facebook és a Snapchat nyuszifüles effektekkel szédíti a felhasználókat, addig a Google sokkal értelmesebb módon próbálja felokosítani a telefonok kameráit: vizuális keresővé alakítja át azokat.

Elrajtolt a Google idei, háromnapos I/O fejlesztői konferenciája, ahol ismét nyilvánvaló vált, hogy a keresőóriás a későbbiekben is komoly szerepet szán a mesterséges intelligenciának (MI) különféle szolgáltatásaiban. A nyitóbeszédben elhangzott, hogy a Google gépi látásos technológiája már nagyobb pontossággal ismeri fel a fotókon szereplő objektumokat, mint az emberek.

Sundar Pichai vezérigazgató bejelentette az okostelefonok kameráit „felokosító” Google Lens fejlesztést, ami az MI-t ötvözi a gépi látással. Ennek köszönhetően az androidos mobilok kamerái nemcsak arra lesznek képesek, hogy megértsék a fotó tartalmát, de hasznos információkkal is segítik a felhasználót.

Ha a kamerát adott tárgyra szögezzük, az nemcsak azt ismeri fel, hogy, egy virágot szeretnénk fotózni, hanem annak fajtáját is azonosítja. Egy másik példában Pichai azt mutatta be, hogyan csatlakozhatunk az otthoni wifi-hálózatraha a routeren található, jelszót és hálózatnevet tartalmazó matricára szögezzük a kamerát.De akár az utcán sétálva egy üzletet is azonosít nekünk a Google kamerafunkciója, sőt egy kártya formájában feldobja a céginformációkat, és az üzlettel kapcsolatos felhasználói értékeléseket is.

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója. Forrás: Europress

Hasonlóan az Instagram és a Snapchat kiterjesztett valóság funkcióihoz, a Lens célja is az, hogy feltérképezze és megértse a kép tartalmát – ám nem jópofa effekteket, mondjuk köröző cápákat helyez a reggeli müzlis tál mellé, hanem megmutatja annak tápanyagértékét.

Fordít, keres, vásárol

A Lens első körben a Google Fotókba és a Google Segédbe épül be (utóbbi egyébként már iOS-re is elérhető). A virtuális asszisztens alkalmazásában megjelenik egy új, dedikált gomb is a Lens számára, amivel fotókat lehet küldeni a virtuális segédnek beszélgetés közben.

És ez miért jó? A Google demójában  láthattuk, hogy a kamerát egy koncertplakátra szögezték, utána a Google Segéd pedig megmondta, hogy hol lehet jegyet vásárolni online, majd az eseményt hozzáadta a Google naptárhoz is. A fordításban is segít: ha japán kanjikat fotózunk be, a Lens ikonra tappolva fordítást kapunk.

A cég még nem jelentette be, hogy pontosan mikor lesz elérhető a fejlesztés, csak annyit mondtak, hogy még idén jön és nem kell rá sokat várni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik