Tech

Tudta? Erre veszteget el 19 napot egy évben!

Olyan gépeken kell dolgoznia, amik kis túlzással legfeljebb levélnehezéknek lennének jók, ezzel több napot bukik, mint amennyit például nyaral.

Oké, a borzalmas “Tudta-plakátok” címbe emelése eleve erős, de komolyan, a mondvacsinált álproblémák helyett most valami olyasmire hívjuk fel a figyelmet, ami tényleg baromi idegesítő. kezdjük további hatásvadász rávezetéssel.

Ki hány napot volt idén nyaralni? A statisztikák szerint sokan legfeljebb egy hosszú hétvégét engedhettek meg maguknak, aztán egyesek egy hétre tudtak elszabadulni, és az igazán szerencsések esetleg két hetet is pihenéssel tölthettek.

Na, még az a 14 nap is jóval kevesebb, mint az az idő, amit egy évben totálisan feleslegesen töltünk a munkahelyünkön. A Sharp felmérése alapján ugyanis

egy átlagos, magyar irodai dolgozó évente 19 napra elegendő időt tölt el azzal, hogy a lassú számítógépét, a hibás eszközeit, a rosszul beálított szoftvereit próbálja munkára bírni.

Mert ugye mondhatnánk, hogy a modern technika nagyon sokat segít a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzésben, de ez csak akkor igaz, ha minden úgy van beállítva, rendszeresen karbantartva, frissítve és felügyelve, hogy tényleg azt csinálja, ami a dolga. Mondunk egy példát: átlagosan napi 22 percet töltünk azzal, hogy egy céges szerveren, vagy valamilyen megosztott mappában keresgélünk fájlokat és dokumentumokat. Huszon-borzalmas-két-per-cet. Ehelyett pasziánszoz… akarom mondani, valami értelmeset is csinálhatnánk, amitől gyorsabban menne a munka, és netalántán még korábban is indulhatnánk haza.

A Sharp felmérésének kérdéseire az alanyok 70 százaléka válaszolta azt, hogy munkahelyén elavultak a számítástechnikai eszközök. Nem reprezentatív, de nemrég két szememmel láttam egy kifejezetten komoly, nagy forgalmat bonyolító áruház DOS alá megírt, csigalassúsággal vánszorgó raktárkezelési rendszerét. DOS, 2016-ban. A legtöbb olvasónk talán már azt se tudja, mi az. Súgok, ez az:

ms-dos-6-22

A válaszadók 48 százaléka egyértelműen azt állította, hogy hatékonyabban, és / vagy gyorsabban dolgozna modernebb géppel, tehát nem nála van a lassúság oka, hanem a ketyerében. Ráadásul a megkérdezettek 12 százaléka azt mondta, ha jobb lenne az informatikai környezet a cégnél, semmi oka nem lenne új állást keresnie.

Szóval kedves cégek: tessék már néha megnézni, mi okozza a lassú ügyintézést, a dolgozók arcán gyakorta megjelenő izomrángást és a pszichotikus tekintetet. Kifizetődőbb, hatékonyabb, pörgősebb lenne a munka, ráadásul nem is kéne havonta új alkalmazottakat felvenni az idegesség és tökölődés miatt távozó kollégák helyett, ha oda tetszenének figyelni a következőkre:

  • Legyenek viszonylag frissek a számítógépek, szerverek és egyéb informatikai, távközlési rendszerek. És nem csak sznobságból: az új idők új szoftvereket, kommunikációs módszereket, erősebb hardvert igénylő megoldásokat hoznak, amit még a leglelkesebb kolléga sem tud egy őskori “vassal” meghajtani.
  • Legyen friss az operációs rendszer és az alkalmazások – egy tizenöt éves Word nem olvassa az újabb verziókban készült doksik speciális beállításait, egy régi számlázóprogram eltolja az újabb szabályozásokat, és így tovább.
  • Legyen gyors a hálózat – ha többen dolgoznak közös adatokkal, egy túlkoros csiga hamarabb célba ér egy vödör kátrányban, mint ahogy átér a szerverről a megfelelő űrlap.

lassu-gep-02

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik