Tech

Vigyázat, vírusos lehet a torrent-kliens!

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 04. 18. 14:57

A µTorrent az egyik legnépszerűbb szoftver a letöltögetésekhez, ám most egy veszélyes verzió terjed - figyeljen oda, mit telepít!

Valljuk be szépen, nagyon sokan torrenteznek a világon, és kicsiny hazánkban is. Persze nem feltétlenül kalózszoftvereket, filmeket és sorozatokat, önmagában a torrent nem illegális dolog, de most hagyjuk is a pontos statisztikákat. Lényeg a lényeg, elég sokan használnak torrent klienst valamilyen letöltéshez (Magyarországon közel kétmillióan), és felmérések szerint az egyik legkedveltebb ezek közül a µTorrent, amelynek ingyenes változata is teljesen jól használható.

Annyi csak a gond, hogy a kliens egyik mostanában terjedő változata kártékony ajándékot, úgynevezett zsarolóvírust (ransomware-t) rejt magában, amely komoly gondokat okozhat, ha a telepítéskor aktiválódik. A G Data szerint a Manamecrypt nevű kártevő bújt a µTorrent egyes változataiba, és miután a gépen futtatjuk a telepítőt, elkezdi szépen titkosítani a gépen levő fájlokat, és csak akkor oldja fel a zárlatot, ha a felhasználó váltságdíjat fizet virtuális pénzzel, Bitcoinnal.

Még védekezni is nehéz a vírus ellen, ugyanis aktiválódáskor képes leállítani a gépen levő vírusirtókat és biztonsági folyamatokat (például adware-blokkolókat, tűzfalakat). Fájltípusok közül elég nagyétkű, dokumentumoktól zene- és videófájlokon át tömörített állományokig mindenre veszélyt jelent, itt a teljes lista:

*.3g2 *.3gp *.7z *.asf *.avi *.doc *.docx *.flv *.gif *.jpeg *.jpg *.m4v *.mov *.mp4 *.mpeg *.mpg *.pdf *.png *.ppd *.pps *.ppt *.pptx *.psd *.qt *.rm *.tiff *.txt *.wmv *.wpd *.wps *.xlr *.xls *.xlsl *.zip

Szerencsére nem minden µTorrent kliens fertőzött, védekezni ezért viszonylag egyszerű, ha betartja az alábbiakat:

  • A µTorrent klienst csak megbízható forrásból, lehetőleg saját weboldaláról töltse le.
  • Ha véletlenül valamilyen “kevésbé legális” helyen jár, ne töltsön le onnan semmilyen frissítést a klienshez, bármilyen szép új funkciókat is ígér.
  • Ha letölti a klienst, de a szokásos uTorrent.exe helyett uTorrent.exeuTorrent.exe néven látja a fájlok között, nehogy telepítse, ez biztosan fertőzött változat

Ha pedig véletlenül mégis sikerült feltelepíteni a vírusos verziót, látogasson el a G Data weboldalára (értelemszerűen egy másik gépről, vagy telefonról), ahol részletesen leírják a módszert, amellyel megszabadulhat a károkozótól.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.