Tech

Vigyázat, vírusos lehet a torrent-kliens!

A µTorrent az egyik legnépszerűbb szoftver a letöltögetésekhez, ám most egy veszélyes verzió terjed - figyeljen oda, mit telepít!

Valljuk be szépen, nagyon sokan torrenteznek a világon, és kicsiny hazánkban is. Persze nem feltétlenül kalózszoftvereket, filmeket és sorozatokat, önmagában a torrent nem illegális dolog, de most hagyjuk is a pontos statisztikákat. Lényeg a lényeg, elég sokan használnak torrent klienst valamilyen letöltéshez (Magyarországon közel kétmillióan), és felmérések szerint az egyik legkedveltebb ezek közül a µTorrent, amelynek ingyenes változata is teljesen jól használható.

Annyi csak a gond, hogy a kliens egyik mostanában terjedő változata kártékony ajándékot, úgynevezett zsarolóvírust (ransomware-t) rejt magában, amely komoly gondokat okozhat, ha a telepítéskor aktiválódik. A G Data szerint a Manamecrypt nevű kártevő bújt a µTorrent egyes változataiba, és miután a gépen futtatjuk a telepítőt, elkezdi szépen titkosítani a gépen levő fájlokat, és csak akkor oldja fel a zárlatot, ha a felhasználó váltságdíjat fizet virtuális pénzzel, Bitcoinnal.

utorrent-virus-02

Még védekezni is nehéz a vírus ellen, ugyanis aktiválódáskor képes leállítani a gépen levő vírusirtókat és biztonsági folyamatokat (például adware-blokkolókat, tűzfalakat). Fájltípusok közül elég nagyétkű, dokumentumoktól zene- és videófájlokon át tömörített állományokig mindenre veszélyt jelent, itt a teljes lista:

*.3g2 *.3gp *.7z *.asf *.avi *.doc *.docx *.flv *.gif *.jpeg *.jpg *.m4v *.mov *.mp4 *.mpeg *.mpg *.pdf *.png *.ppd *.pps *.ppt *.pptx *.psd *.qt *.rm *.tiff *.txt *.wmv *.wpd *.wps *.xlr *.xls *.xlsl *.zip

Szerencsére nem minden µTorrent kliens fertőzött, védekezni ezért viszonylag egyszerű, ha betartja az alábbiakat:

  • A µTorrent klienst csak megbízható forrásból, lehetőleg saját weboldaláról töltse le.
  • Ha véletlenül valamilyen “kevésbé legális” helyen jár, ne töltsön le onnan semmilyen frissítést a klienshez, bármilyen szép új funkciókat is ígér.
  • Ha letölti a klienst, de a szokásos uTorrent.exe helyett uTorrent.exeuTorrent.exe néven látja a fájlok között, nehogy telepítse, ez biztosan fertőzött változat

Ha pedig véletlenül mégis sikerült feltelepíteni a vírusos verziót, látogasson el a G Data weboldalára (értelemszerűen egy másik gépről, vagy telefonról), ahol részletesen leírják a módszert, amellyel megszabadulhat a károkozótól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik