Tech

Tudják, mivel kapják el az illegális drónokat? Sassal!

Ezek a tollas ragadozók kis képzavarral úgy kapják el a repülő szerkezeteket, mint a pinty.

A nemzetközi drónhelyzet fokozódik: manapság boldog-boldogtalan drónokat reptet mindenfelé. Ezek aztán zavarják a szomszédokat, lesifotókat készítenek az emeleten pucérkodókat, de akár komoly gondokat is okozhatnak a légiközlekedésben, vagy válalatok biztonsági rendszereiben. Épp ezért sokan próbálják megtalálni a távirányított légijárművek elleni igazi fegyvert, például a rádióhullámokat összezavaró szerkezetek formájában, de igazi megoldás jelenleg még nem született. Lehet, hogy csak azért, mert rossz helyen keresték.

A hollandoknál ugyanis érzik a ritmust, és nem csak azért, ami hirtelen eszünkbe jut róluk. A fapapucsos ország ugyanis nem bajlódik mindenféle bonyolult drónzavaró eszközök fejlesztésével, lazán megtalálták azokat az “eszközöket”, amelyek már így is a levegőben járőröznek: a sasokat. Hollandia bűnüldözői összeálltak a Guard From Above nevű céggel, akik a ragadozómadarakat arra tanítják be, hogy rárepüljenek a drónokra, és szemvillanás alatt lekényszerítsék azokat a levegőből. Pont úgy, ahogy ezen a videón is látható:

Egy sasnak semmiféle problémát nem okoz az, hogy a levegőben megragadja a nemkívánatos eszközt. Igaz, az nem tisztázott, hogy ez jár-e valamiféle veszéllyel ezekre a tiszteletet parancsoló madarakra, de feltételezhető, hogy a programban résztvevő szakemberek tudják, mit csinálnak. Már csak azért is, mert bár a sasok lábai és karmai simán törik a csontot is, azért a drónok teljes sebességgel forgó szénszálas légcsavarja sem tejkaramellából készül.

Nem csak a sasmadár az egyetlen, ami imádja lekapkodni a drónokat az égből, különféle hírek szerint cselekedtek már hasonlót gorillák, libák, és kutyák, sőt még kenguruk is, szóval simán előfordulhat, hogy idővel egy komplett állatrendőrség vigyázza majd az égboltot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik