Forma-1

Friss hírek Schumacher állapotáról

Hétfőn 11 órakor sajtótájékoztató keretében informálták az érdeklődőket a vasárnap síbalesetet szenvedő Schumacher állapotáról. Nincsenek jó hírek, továbbra is az életéért küzdenek az orvosok.

17.00: Ezekben a percekben Michael Schumacher egész családja a helyszínen tartózkodik már. A feleségén és a gyermekén kívül megérkezett a két testvér, Rolf Shumacher, az édesapa és Ralf, a szintén egykori F1 pilóta, a testvér is.

További információ, hogy Gary Hartstein, az F1 korábbi főorvosa, aki a Hungaroringen 2009-ben bekövetkezett Felipe Massa baleset után kezelte a brazil pilótát, blogjában reagált a 11 órai sajtótájékoztatóra.

„Először is, sokkal megnyugtatóbb híreket hallottunk, mint amire számítottam. Attól féltem, hogy egy második műtétről számolnak be, amit annak érdekében kellett volna elvégezni, hogy csökkentsék a nyomást a koponyában. Jó, hogy erre nem volt szükség. Mit is tudunk? Amellett, hogy Michaelt mély altatásban tartják, a testhőmérsékletét lecsökkentették, hogy lelassuljon az agy anyagcsere-folyamata, kevésbé terhelik az agyat. Hallottuk, hogy Michelnek bilaterális sérülés van az agyában, azaz mindkét agyféltekéje megsérült. Ez nem csoda, hatalmas volt az ütés, amit kapott. Nem tudjuk pontosan, milyen sérülései vannak, de háromfélére gyanakodhatunk. Az egyik a hematoma, a vérömleny, amelyet le lehet csapolni, és figyelni kell, kialakul-e újra, vagy keletkezik máshol. A második a zúzódás, amelyről kék és fekete foltok tanúskodnak. Ezek jelzik, hogy vér szivárgott ki a véredényekből a szövetbe. Ugyanez történik, ha beütjük a kezünket, és folt marad a helyén. Általában nyom nélkül felszívódik, esetenként üreget hagy maga után. A harmadik típus a mikroszkopikus sérülés, amelyeket nehéz speciálisan kezelni” – írta le az információk alapján meglátásait az orvos.

A kép csak illusztráció, Scumacher egy korábbi sielése alkalmával készült
Fotó: AFP

16.00: Közleményt adtak ki a baleset helyszínén a hatóságok is. Ebben megerősítik, hogy a szerencsétlenség nem a kijelölt sípályákon történt, és valószínűsíthető, nem egy másik síelő idézte elő. Olyan helyen történt a baleset, ahol „a sziklákat részben vagy teljes egészében hó fedi. Michael Schumacher egy ilyen sziklába ütötte be erősen a fejét annak következtében, előbb egy sziklára csúszva elveszítette az egyensúlyát, majd elesett. Ha nincs rajta bukósisak azonnal életét veszti.

14:00: A sajtótájékoztató után nem sokkal a kormány szóvivőjén keresztül megszólalt Angela Merkel német kancellár is.“Németek milliói, a kancellár és a szövetségi kormány tagjai is döbbenettel fogadták Michael Schumacher súlyos síelés balesetével kapcsolatban a híreket. Reméljük, hogy Michael és családja le tudja győzni a traumát, és felgyógyul a sérülésből. Kívánunk a feleségének, a gyerekeinek, az egész családjánakebben a nehéz időben erőt és összetartást” – fogalmazott a kormány szóvivője, Steffen Seibert Berlinben. “

11.30: A 11 órakor kezdődő szűkszavú sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Schumachert jelenleg kritikus állapotban kezelik Grenoble-ban. Koponyaűri vérömlenye, agyi ödémája és kétoldali agysérülése miatt továbbra is kómában van, mesterséges kómában tartják, és megpróbálják az agyában a nyomást normalizálni. “Tipikus síbaleset volt, ha nincs rajta sisak szörnyethalt volna. A legfontosabb, hogy időt nyerjünk” – mondta kezelőorvosa, Jean-Francois Payen,

További konkrétumot azonban nem tudtak mondani az állapotáról és egyelőre arról sem, mikor épülhet fel a világbajnok, ha egyáltalán felépül még. A kórház további tájékoztatást akkorra ígért, amikor “van mondanivalójuk”.


A Grenoble-i Klinika nagytermét a sajtótájékoztatóra megtöltötték a világ legnagyobb médiumainak képviselői
Fotó: AFP

Mi várható?

Az agyi nyomás azért nő, mert  a trauma következtében egy véredény kiszakadt vagy megsérült a fejen belül. Ez a megnövekedett nyomás önmagában is okozhat agysérülést, de agykárosodást is eredményezhet, míg az agyi ödéma akár a légzésleállásához is vezethet.

Az orvosok nem részletezték, pontosan milyen sérüléseket szenvedett Schumacher, így azt sem lehet tudni, hogy agyának mely részei érintettek .

Három lehetséges kimenetele lehet egy ilyen baleset után kialakult élettani helyzetnek:

1. A pilóta felébred pár nap múlva, trauma nélkül visszatér az élete a szokásos kerékvágásba
2. Magához tér, de fizikai és vagy neurológiai nyomai maradnak a balesetének 
3. A legrosszabb a lehetséges forgatókönyvek közül, hogy nem tér már magához – mondta el korábban a TF1 francia csatornának Camille Blondeau francia sebész.

A svájci síző, Daniel Albrechtet 2009-ben kitzbüheli edzésen elszenvedett balesete után 21 napig tartották kómában, de csak pár hónapot kellett kihagynia, visszatérése zökkenőmentes volt.


Itt, a Grenoble-i Klinikán küzdenek a hétszeres világbajnok életéért
Fotó: MTI

9.00 – előzmények: Továbbrais életveszélyes állapotban van Michael Schumacher az Alpokban történt vasárnapi síbalesete után. Sőt, a Bild és a Le Dauphiné Libéré szerint éjszaka meg kellett műteni a hétszeres világbajnok Forma-1-es pilótát, mivel állapota romlott. Az agyi bevérzés miatt a nyomás annyira megnövekedett az agyában, hogy elkerülhetetlen volt a műtét.

Az aberville-i hegyi mentőszolgálatot 11 óra magasságában értesítették vasárnap. A világbajnok 2783 méter magasan lévő Saulire és Biche pályák között nyomában a 14 éves fiával megpróbált átsíelni, vélhetően a szűz havon, amikor elesett és a fejét egy sziklába verte.

Schumacher sisakot viselt, a balesetet követően magánál volt. A hegyi mentők két-három perc alatt értek a helyszínre, ahonnan Schumacher kérésére azonnal mentőhelikopterrel – amely kevesebb, mint 15 perc alatt ért a helyszínre – kórházba szállították – számolt be a Bild.de. A síparadicsom igazgatója szerint az egykori versenyző tudatánál volt, de nagyon zavarodottnak tűnt, amikor elszállították.

Az albertville-i kórházba 11.53-kor érkezett, innen 12.45-kor vitték át a Grenoble-i Klinikára, ahol azóta is kezelik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik